.
Aktuality, Letectvo,

Objavila sa fotografia utajovaného amerického stealth vrtuľníka typu Black Hawk

USA, 6.august 2020 ( AM ) – Fotografia nízkoprofilovej verzie vrtuľníka Sikorsky UH-60 Black Hawk bola zverejnená na internete. Nízkoprofilová verzia Sikorsky UH-60 Black Hawk je jedným z najtajnejších vrtuľníkov. Činnosť Pentagonu s takými strojmi bola odhalená po tom, čo bol jeden z nich zničený počas operácie na likvidáciu Usámu bin Ládina v Pakistane v roku 2011.


 

Teraz portál The Drive zverejnil fotografiu podobného vrtuľníka. Je to pravdepodobne prvý obrázok, ktorý je zverejnený na internete. So všetkou pravdepodobnosťou sa jedná o prvú verziu, ktorá sa objavila počas vývoja nízkoprofilovej verzie Black Hawk. Podľa odborníkov bol stroj pravdepodobne postavený na základe vrtuľníka radiotechnického prieskumu a rádioelektronického boja Sikorsky EH-60.

 

Rozdiel medzi verziou, ktorá havarovala v roku 2011, je jasne viditeľný. Tá mala riadiacu vrtuľu špeciálnej konštrukcie, čo u vrtuľníka, ktorý The Drive teraz predstavili, nevidíme. Vrtuľník bol údajne vyfotografovaný v roku 1990, takže môžu existovať ďalšie dôležité rozdiely medzi ním a strojom zapojeným do operácie na likvidáciu Bin Ládina . Je tiež potrebné poznamenať, že po roku 2011 USA mohli prijať dokonalejšie verzie nenápadného Black Hawk. Podľa informácií The Drive prvé práce na verzii UH-60 začali už v 70. rokoch.

 

Najslávnejší program zameraný na vytvorenie stealth vrtuľníkov bol Sikorsky RAH-66 Comanche. Bol určený na vytvorenie nízkoprofilového prieskumného a útočného vrtuľníka, ktorý by mohol nahradiť stroje ako Bell AH-1 a Bell OH-58. Hoci americkí inžinieri získali neoceniteľné skúsenosti v priebehu svojej práce, program možno považovať za zlyhanie. V roku 2000 bol program uznaný ako bezperspektivny a bol ukončený. Na konci roku 2004 a pred jeho uzavretím program stál viac ako šesť miliárd dolárov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov