Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Ruský systém varovania pred raketovým útokom Kupol rozšíril satelit Tundra

Rusko, 6.august 2020 ( AM ) – Zjednotený kozmický systém varovania pred raketovým útokom s názvom Kupol, ktorý bol vytvorený pre ruské ministerstvo obrany, je v operačnom nasadení, informoval v stredu riaditeľ raketovej kozmickej korporácie Energia Igor Ozar.


“Vďaka štartu kozmického aparátu Tundra bol zjednotený kozmický systém Kupol privedený do štandardného minimálneho stavu,” povedal Ozar počas dňa preberania vojenských výrobkov.

 

Upresnil, že aparáty, ktoré boli vyvedené na vysokú orbitu, kontrolujú štarty balistických rakiet ako na kontinentoch, tak aj na oceánoch. Ozar dodal, že štart rakety so satelitom Tundra bol vykonaný 22. mája.

 

Sergej Surovikin, veliteľ ruských vzdušných síl, v júli vyhlásil, že kozmický varovný systém upozorňujúci na raketové útoky sa plánuje dokončiť k roku 2024. Ruské ministerstvo obrany predtým vyhlásilo, že varovný systém Kupol pristúpil k skúšobnému operačnému nasadeniu v roku 2017.

USA pošlú vojakov do Poľska

Pred niekoľkými dňami sme informovali o amerických plánoch odoslať do Poľska viacerých svojich vojakov. Do krajiny pošlú ešte tisíc príslušníkov svojich ozbrojených síl. Informoval o tom americký minister obrany Mark Esper.

“USA a Poľsko ukončili rokovania ohľadom rozšírenej dohody o obrannej spolupráci (EDCA) … Dohoda umožní zabezpečiť stálu zvýšenú prítomnosť okolo tisícky vojakov,” uviedol v písomnom vyhlásení Esper s tým, že iniciatíva prispeje k odstrašovaniu Ruska a posilneniu NATO. Šéf Pentagonu vtedy takisto pripomenul, že sa v Poľsku už nachádza 4,5 tisíc amerických vojakov.

 

Úrady Poľska v minulosti navrhovali Washingtonu, aby na trvalú dobu premiestnil do zeme obrnenú divíziu. Varšava tiež uvádzala, že je pripravená sama financovať prítomnosť amerických vojakov na poľskom území. Návrh bol nastolený na pozadí rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť z Nemecka 9 500 vojakov. Podľa slov jeho poľského náprotivku Andrzeja Duda by sťahované americké jednotky mali zostať v Európe s cieľom posilnenia bezpečnostnej architektúry regiónu.

“Ak budú prijaté rozhodnutia o stiahnutí amerických jednotiek z ktorejkoľvek krajiny Európy, potom naším cieľom bude, aby zostali v Európe, aby ich Spojené štáty nevzali späť do krajiny, alebo aby ich USA neprevelili do inej časti sveta,” uvádzal poľský prezident.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov