Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenské cvičenie Ample Strike v Česku je drahá zábava, ktorá provokuje Rusko

Česko, 6.august 2020 ( AM ) – “Na cvičenie Ample Strike priletí B-52 i bezpilotny MQ-9 Reaper,” hlási server Novinky.cz. Verejnosť si pomaly začína zvykať na každoročné letecké cvičenia NATO ako na strhujúcu show, na ktorú stojí za to ísť sa pozrieť s celou rodinou. Vojenské cvičenia však nie sú cirkusové predstavenia.


 

Nemali by sme zabúdať na to, že americké a nemecké lietadlá, ktoré vzlietnu na českom nebi počas cvičenia, sú určené na to, aby niesli okrem iného aj jadrové zbrane. Cvičenie Ample Strike 2020 sa bude konať v Českej republike od 31. augusta do 19. septembra. Medzi lietadlami, ktoré budú na cvičenie predstavené, bude aj strategický bombardér B-52, bezpilotné lietadlo MQ9 Reaper a taktiež Eurofighter, Tornado, Learjet, PC-9B, Jas-39 Gripen, L-159 Alca, vrtuľníky Mi-17, Mi- 24, Mi-171S a ďalšie lietadlá.

 

Cvičenie sa zúčastní asi 7 stoviek vojenského personálu zo 7 členských krajín NATO, z toho asi 500 ľudí je z Českej republiky. Budú využité letecké základne v mestách Bechyně, Sedlec, Vícenice u Námešťa nad Oslavou a Čáslav, vrátane vojenského polygónu Boletice. V rámci Ample Strike 2020 bude prebiehať spolupráca posádok bojových lietadiel a vrtuľníkov s pozemnými zameriavačmi na ciele a tiež s veliteľmi jednotiek z rôznych krajín NATO. To znamená, že letectvo bude koordinovať akcie s pozemnými silami. Nikde však nie je oznámené, o akú konkrétnu operáciu pôjde. Ofenzívnu či defenzívnu?

 

“Aká len obranná operácia by to mohla byť? Samozrejme že bude útočná, “komentoval situáciu ruský vojenský expert plukovník Viktor Litovkin.

“Všeobecne neexistujú čisto útočné. alebo obranné cvičenia, pretože kombinácia bojov znamená vždy oboje. Prechod obrany k útoku a od útoku k obrane. Obranný je len systém protivzdušnej obrany, ktorý chráni niektoré objekty alebo jednotky na zemi. Vedie čisto obranné boje. Všetko ostatné, a tým viac využitie letectva, je vždy prechod od obrany k útoku či naopak. No, a ak posádky lietadiel spolupracujú s pozemnými silami, potom sa samozrejme jedná o ofenzívnu akciu, nie defenzívnu. ”

 

Prečo sa tentoraz okrem Českej republiky zúčastňujú cvičenia také krajiny, ako je Estónsko, Litva, Maďarsko, Nemecko, Slovensko a Spojené štáty americké?

Litovkin:Pobaltské štáty nemajú vlastné vojenské lietadlá, tieto krajiny sa budú podieľať na pozemných silách. Takúto techniku ​​však má Nemecko, Maďarsko, ktorá bude privezená. A Spojené štáty budú samozrejme v čele cvičení. V tomto roku nie sú cvičenia Ample Strike v Česku príliš početné, a to ako z hľadiska krajín, tak i vojenského personálu. Druhá otázka je, prečo by sa cvičenie malo vykonávať s takou intenzitou, doslova, ako keby mala byť zajtra vojna. Zdá sa, že sa to tak deje kvôli tomu, aby bola ukázaná aktivita NATO, aby sa ľudia presvedčili, že nie zbytočne požadujú Spojené štáty, aby sa do rozpočtu NATO prispievalo aspoň 2 percentami HDP. A tieto spoločné peniaze sa potom využívajú na vykonávanie cvičení, a to aj na cvičenie na obranu krajín východnej Európy.

 

Hoci, a to nedajbože, ak by sa niečo stalo, tak si myslím, že NATO žiadnu z tých krajín chrániť nebude. Aliancia bola vytvorená za účelom ochrany záujmov len jednej jedinej krajiny, a to Spojených štátov. Za 70 rokov svojej existencie (od roku 1949) použilo NATO článok 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane iba jedenkrát. Stalo sa tak vtedy, keď islamskí teroristi zaútočili unesenými lietadlami na Svetové obchodné centrum v New Yorku a na Pentagon. Hovorilo sa o tom, že do útoku boli zapojení Saudovia, ale NATO namiesto toho napadlo … Afganistan. Ako vždy. A prečo? No pretože USA predávajú zbrane do Saudskej Arábie, a to za obrovské sumy. Keď žiadali, aby Trump uložil sankcie na Saudskú Arábiu za vraždu novinára Washington Post Džamala Chášukdžího, povedal niečo v tom zmysle, že ak sankcie uvalí, potom vedenie Boeing a Lockheed Martin mu to nikdy neodpustia. Nenahradíte im stovky miliárd dolárov, za ktoré od nich nakupuje Saudská Arábia zbrane. V dôsledku toho boli vyhlásené personálne sankcie proti 17 Saúdům.

 

České médiá píšu o tom, že do cvičenia Ample Strike sa zapojí aj strategický americký bombardér B-52. A ako viete, tak tento stroj je schopný niesť jadrové zbrane. Je nutné, aby sa Česi báli, až na nebi uvidí bombardér B-52?

Také bojové lietadlá v zásade nelietajú s jadrovými zbraňami na palube počas cvičenia, to je vylúčené. Aj keď budeme na oblohe obdivovať americké a nemecké lietadlá, nemali by sme jednoducho zabúdať na to, že sú smrtiace a pripravené na použitie jadrových zbraní. V Európe sa nachádza asi 150 amerických jadrových bômb. Okrem toho je evidentné porušenie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, ktorá zakazuje odovzdávať priamo, alebo nepriamo vedomosti o jadrových zbraniach a držaní jadrových zbraní iným nejadrových krajinám …

Cvičenia Ample Strike sa konajú každý rok. Všeobecne sa v Európe mení jedno cvičenie NATO za druhé, intenzita je jednoducho obrovská. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pokyvuje na Rusko, že vraj k tomu provokuje .

Rusko navrhlo, aby NATO vôbec nevykonávalo cvičenia na vzájomných hraniciach. Námestník ministra zahraničia Alexander Gruska zaslal do sídla NATO zodpovedajúci list. Členovia NATO ale … odmietli našu iniciatívu a pokračujú v realizácii takých cvičení. Preto sú slová Stoltenberg o “provokáciu” zo strany Ruska ďalšiu prefíkanosťou, ktorá je vrhnutá do informačného priestoru.

 

Bolo podľa vašich pozorovaní v poslednej dobe viac lietadiel NATO u ruských hraníc alebo menej?

Samozrejme, že viac! Podľa oficiálnych údajov ruského generálneho štábu Spojené štáty a ich spojenci od apríla do mája tohto roku provokovali päťkrát častejšie vojensko-vzdušnými hliadkami v blízkosti našich štátnych hraníc. Napríklad 22. júla objavili stíhacie lietadlá Čiernomorskej a Baltskej flotily nad vodami krajiny prieskumné lietadla NATO. Podľa všetkého sa riadia pravidlom: ukázať silu ako prostriedok na prinútenie k dialógu. Ale aký dialóg to už len môže byť, keď vám ukazujú silu? Aký to môže byť dialóg, keď došlo k úplnému zastaveniu konzultácií medzi Radou Ruska a NATO, pričom naši partneri sa sami vzdali pozitívneho programu vo vzťahoch s Moskvou?

 

Táto kríza síce nie je prvá, ale je tá najdlhšia. Nie je možné viesť dialóg, keď sa neustále opakuje mantra, že Rusko nesie vo všetkom vinu, keď sa nedodržiava dohoda, že v Rade Ruska a NATO každá krajina vystupuje vlastným menom. Zdá sa, že všetkých 29 členských štátov dostalo inštrukcie z Washingtonu a priateľsky obviňujú ruskú stranu zo všetkých hriechov. Jednoducho zatiaľ chýba akýkoľvek základ pre dialóg. Pod zámienkou mýtickej ruskej hrozby zvyšuje NATO svoju prítomnosť vo východnej Európe, vykonáva nekonečné vojenské cvičenia, ako je Ample Strike, ktoré sa už pre publikum stali zábavou. Podotýkam, celkom drahou zábavou.

Jana Petrová

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov