Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalšia streľba na Kirgizsko-Tadžickej hranici si vyžiadala jedného mŕtveho a viacerých zranených

Kirgizsko, 7.august 2020 ( AM ) – 6. augusta sa v kirgizsko-tadžickej časti štátnej hranice vyskytol incident so zbraňami. Uviedla to tlačová služba štátnej hraničnej služby. Podľa nej v oblasti Eki-Tash v oblasti Batken vystrelili neznáme osoby zo strany Tadžikistanu výstrel na opravára štátnej služby pohraničnej stráže, pravdepodobne z poľovníckej pušky.


 

“V dôsledku toho vojak pohraničnej stráže utŕžil priestrel ruky.” Dostal potrebnú lekársku pomoc. Zdravotný stav zraneného sa hodnotí ako uspokojivý, “uviedla štátna hraničná služba.

 

V súčasnosti sa koná stretnutie predstaviteľov hraníc Kirgizska a Tadžikistanu. Situácia na hranici je stabilná. Podľa tlačovej agentúry Tadžikistanu “Khovar”, tlačové stredisko pohraničných vojsk Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť Tatarskej republiky potvrdilo zranenie pohraničnej stráže zo strany Kirgizska. Uvádza sa tiež, že súčasne vo vzdialenosti 1 km od štátnej hranice na kirgizskej strane bol postrelený občan Tadžikistanu Vohid Vakhkhobov, v dôsledku čoho zomrel.

 

Kirgizsko a Tadžikistan sú oddelené hranicou dlhou 970 kilometrov. Z nich bolo dohodnutých 519 kilometrov a zvyšok sa považuje za kontroverzný. Takéto miesta sa nachádzajú hlavne v oblastiach Leilek a Batken. Často dochádza ku konfliktom o vodu, pasienky a pôdu.

 

Pravidelne dochádza ku konfliktom s použitím zbraní. 2. júna sa takisto v oblasti Eki-Tash v regióne Batken vyskytol konflikt s použitím zbraní. Bolo hlásené, že neidentifikovaní ľudia z tadžickej strany vystrelili niekoľko krát z poľovníckej zbrane na auto kirgizského občana B.B., ktorý sa narodil v roku 1982 na diaľnici Osh-Isfana. Utŕžil drobné strelné rany.

 

24. mája sa na pastvine Moinok , ktorá sa nachádza na hranici kirgizskej dediny Ak-Sai a tadžickej enklávy Vorukh, vyskytol konflikt s použitím zbraní. Rádio Ozodi (Tadžická služba rádia Azattyk) potom oznámilo, že následkom incidentu bola zranená tadžická pohraničná stráž. Nikto nebol zranený z kirgizskej strany.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov