Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský kontra-admirál: Ruská armáda si vyhradzuje právo reagovať na militantné útoky v Sýrii

Rusko, 7.august 2020 ( AM ) – Centrum pre zmierenie bojujúcich strán berie na vedomie zhoršenie situácie v niektorých regiónoch Deir ez-Zor kvôli Spojeným štátom. Velenie ruskej skupiny v Sýrii si vyhradzuje právo reagovať na útoky militantov, ktorí ohrozujú armádu Ruskej federácie, Sýrie a civilistov. Oznámil to šéf ruského Centra pre zmierenie bojujúcich strán (CPVS), admirál Alexander Sčerbitsky.


 

Podľa neho militanti teroristických organizácií ostreľujú pozície vládnych síl Sýrie, pričom sa pokúšajú zaútočiť na ruskú leteckú základňu “Khmeimim” pomocou bezpilotných vzdušných prostriedkov a raketových systémov s viacerými raketami na veľké vzdialenosti.

“V súlade s podpísanými dohodami si vyhradzujeme právo na odvetné opatrenia proti teroristickým militantom, ktorých konanie môže predstavovať hrozbu pre životy ruského a sýrskeho vojenského personálu, ako aj civilistov v oblastiach susediacich s de eskalačnou zónou,” uviedol Sčerbitsky.

 

Podľa neho je velenie ruských ozbrojených síl v Sýrii a sýrskych ozbrojených síl nútené prijať opatrenia na neutralizáciu teroristickej hrozby.

Zhoršenie situácie je zaznamenané v regiónoch provincie Deir ez-Zor, ktoré nie sú pod kontrolou sýrskej vlády, kde bolo niekoľko kmeňov proti ozbrojeným formáciám podporovaným USA, uviedol Sčerbitsky.

„Situácia sa zhoršuje v oblastiach provincie Deir ez-Zor, ktoré nie sú kontrolované vládou Sýrskej arabskej republiky. Mnoho osád na východnom brehu rieky Eufrat bolo pod kontrolou arabských kmeňových milícií, ktoré sú proti americkým milíciám a úradom podporovaným USA,“ uviedol.

 

Rusko nemá lietadlové lode ktoré by sme mohli topiť – Ukrajinský kontraadmirál odmieta dostavbu krížnika „Ukrajina“

 

Zdôraznil, že „hlavným dôvodom protestných akcií miestneho obyvateľstva je zložitá sociálno-ekonomická situácia v oblastiach okupovaných ozbrojenými silami USA a v oblastiach pod ich kontrolou“. Podľa vedúceho CPVS slúži nelegálna prítomnosť americkej armády v oblasti tiež ako hlavný faktor sociálnej a politickej nestability v regióne.

“Nelegálna prítomnosť amerického vojenského kontingentu v Sýrii slúži ako hlavný faktor sociálnej a politickej nestability, bráni rozvoju dialógu medzi rôznymi stranami sýrskeho konfliktu a obnoveniu mierového života,” uviedol Sčerbitsky.

 

Ruská federácia a sýrska vláda sú podľa neho pripravené spoločne prijať všetky potrebné opatrenia na normalizáciu situácie, obnovenie národného dialógu a zaistenie bezpečnosti a pohody obyvateľov regiónu. Napätá situácia sa vyvíja aj na juhu deeskalačnej zóny Idlib, ale kvôli neschopnosti tureckej strany vytvoriť bezpečnostný koridor sa odložila ďalšia spoločná rusko-turecká hliadka.

 

“Napätá situácia sa vyvíja na juhu deeskalačnej zóny Idlib. Turecké velenie prijíma určité opatrenia na zničenie banditských formácií pozdĺž diaľnice M4.” , – povedal Sšerbitsky.

Dodal, že ruská armáda počíta na tureckej strane s cieľom posilniť opatrenia zamerané na odstránenie teroristov, zaistenie bezpečnosti spoločných hliadok a splnenie ustanovení rusko-tureckého memoranda zo 6. marca 2020.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov