Ilustračné foto: Ľahký tank alebo stíhač tankov 2S25 Sprut-SD, zdroj: RIA Novosti
Aktuality, Pozemná technika,

Na obzore sa črtá konkurent pre stíhač tankov 2S25 Sprut-SD – v Indii sa zamýšľajú nad vývojom vlastného ľahkého tanku

 


India, 8. august 2020 (AM) – Indická Organizácia pre výskum a vývoj obrany ponúkla podľa portálu IADN (Indian Aerospace Defence News) Ministerstvu obrany Indie dve verzie ľahkého tanku. Uvedená správa je aktuálnym odrazom reakcie domáceho zbrojného priemyslu na informácie v indickej tlači z posledných dní, ktorá rozoberá záujem indickej armády nakúpiť ruské ľahké tanky 2S25M Sprut-SDM1.

Indická armáda totižto naliehavo potrebuje techniku s podobnými vlastnosťami pre vojenské operácie v sporných vysokohorských regiónoch kvôli zostreným vzťahom s Čínou. Podľa dostupných správ sú v oblasti údolia rieky Galwan rozmiestnené  tri pluky vyzbrojené 150 kusmi starších tankov typu T-72, ktoré však do tohto náročného terénu vo vysokých nadmorských výškach, predovšetkým kvôli hmotnosti (cca 42 t), nie sú práve najvhodnejšie.

Z druhej strany Čína rozmiestnila v danom priestore svoje nové ľahké tanky typ 15, ktoré sú z hľadiska pomeru hmotnosť/výkon pohonnej jednotky mobilnejšie a univerzálnejšie pre použitie v spomínanom teréne.

Čínsky ľahký tank Typ 15, zdroj: militarywatchmagazine.com

Indickí vývojári preto prišli s návrhom ako vyriešiť uvedený problém bez nákupu ruského ľahkého tanku Sprut-SDM1 a to inštaláciou importovanej veže Cockeril s kanónom kalibru 105 mm na podvozku pôvodne kórejskej samohybnej húfnice K9 licenčne vyrábanej v Indii pod označením K9 Vajtra-T a osadenej pohonnou jednotkou s výkonom 1000 konských síl.

Druhý návrh takisto vychádza z použitia podvozku pre K9, avšak v tomto prípade sa uvažuje o použití veže z tanku T-90S Bhishma. Hmotnosť takto skombinovaného obrneného stroja by mala dosahovať 38 ton.

Indickí vývojári sú presvedčení, že  prípade schválenia jedného z ich návrhov by zorganizovanie výroby zabralo len 18 mesiacov, hoci zároveň by bola potrebná aj obnova juhokórejskej licencie.

Mnohí experti sú však skeptickí voči oznámeným termínom, vychádzajú pritom zo skúseností z iných armádnych projektov, ktoré ako napríklad tank Arjun, potrebovali niekoľko desaťročí. Nie sú pochybnosti o jednotlivých komponentoch návrhov, nie je však isté, či budú efektívne v navrhovaných kombináciách. Preverenie ich efektívnosti si celkom určite vyžiada dlhší čas.

2S25 Sprut-SD, zdroj: RIA Novosti

2S25M Sprut-SDM1 je hĺbkovo modernizovaná verzia protitankového pásového samohybného dela Sprut-SD. V porovnaní s predchádzajúcou verziou bola zvýšená efektivita streľby vďaka vylepšeniu systému riadenia streľby Sosna-U. Stroj je osadený hladkostenným kanónom 2A75 kalibru 125 mm s automatickým nabíjaním a s možnosťou použitia protitankovej riadenej strely 9K119 Refleks a taktiež dvoma tankovými guľometmi PKTM kalibru 7,62 mm, vďaka čomu môže poskytnúť užívateľom prevahu dokonca aj pri stretnutí s ťažšou obrnenou technikou. Palebná sila ľahkého tanku Sprut-SDM1 je porovnateľná s ťažšími tankami, pričom ale Sprut-SDM1 má zároveň nižšiu hmotnosť a vyššiu pohyblivosť a to aj vďaka podvozku na základe BMD-4M.

Indická armáda v súčasnosti nedisponuje žiadnym strojom podobnej triedy. Protitanková obrana štátu je založená na prenosných raketových kompletoch s navádzaním a obrnených vozidlách 9P148 NAMICA – uvedený stroj je výsledkom indického vývoja na základe podvozku ruského BMP-2, a do výzbroje indickej armády ešte len bude zavedený.

„Sprut-SDM1 by sa so svojou nízkou hmotnosťou a mohutnou palebnou silou mohol stať tou najlepšou náhradou indických hlavných bojových tankov v náročnom vysokohorskom prostredí Himalájí, vďaka čomu by sa výrazne mohli zvýšiť bojové schopnosti tam nasadených jednotiek”, – uvádza autor článku na poľskom portáli defence24.

Čínske tanky vs. indické, akú výhodu majú tanky ČĽOA vo vysokohorskom prostredí?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov