Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Lukašenkovi na Kryme vysvetlili, prečo Kyjev nebojoval o polostrov

Krym, 9. august 2020 (AM) – Kyjevské úrady nebojovali o Krym, pretože polostrov nebol nikdy ukrajinským územím a ani jeho obyvatelia neboli Ukrajinci. V rozhovore pre Sputnik to povedal vedúci pracovnej skupiny pre medzinárodne právne otázky pri stálom zastupiteľstve Krymu pri prezidentovi Ruskej Federácie, Alexander Molochov.


 

Už skôr bieloruský prezident Alexander Lukašenko v jednom z rozhovorov ukrajinskému novinárovi Dmitrijovi Hordonovi povedal, že Ukrajina stratila Krym preto, že “nebola moc ani želanie brániť svoj kúsok zeme”. Podľa jeho slov sa kyjevské úrady nedbalo a bezhlavo starali o územie Krymu. Prezident tiež vyhlásil, že by na mieste ukrajinských úradov bojoval o Krym, a dodal, že Ukrajina vtedy mala uviesť svoje ozbrojené sily v celej krajine do zvýšenej bojovej pohotovosti.

Ukrajina sa obáva hrozby „vojny” proti Rusku

“Pri všetkej úcte k bieloruskému prezidentovi, ten naozaj nevie, čo hovorí. Krym nebol nikdy ukrajinským územím, ani jeho obyvatelia neboli Ukrajinci. Ak necháme stranou smutný príbeh krymských Tatárov, môžeme konštatovať len jedno: na polostrove vzniklo za sovietskych čias špecifické spoločenstvo ľudí so svojou zvláštnou južnou ostrovnou mentalitou, a slabá Kyjevská moc ich nedokázala počas 23 rokov “premlieť”. A preto jednoducho nebolo komu bojovať  “o svoju zem” a “o svojich ľudí”, povedal Alexander Molochov v rozhovore pre Sputnik.

Podľa jeho slov skutočnosť, že Krym nie je ukrajinskou krajinou , si dobre uvedomujú dokonca aj predstavitelia oficiálneho Kyjeva.

“Takže sa Alexander Grigorievič mýli, veľmi sa mýli,” zdôraznil.Krym sa stal ruským regiónom po referende, ktoré tam bolo usporiadané v marci 2014. V ňom sa 96,77% voličov Republiky Krym a 95,6% obyvateľov mesta Sevastopoľ vyslovilo pre začlenenie do systému Ruska. Ukrajina pokladá aj naďalej Krym za svoje územie, ktoré bolo dočasne okupované. Ruské vedenie neraz vyhlásilo, že obyvatelia Krymu demokratickou cestou a v plnom súlade s medzinárodným právom a Stanovami OSN hlasovali za nové zjednotenie s Ruskom . Podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina je otázka Krymu “definitívne vyriešená”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov