Ilustračné foto Su-70 “Ochotnik-B”
Aktuality, Letectvo,

Rusko chce urýchliť nasadenie svojho bojového robota Su-70 „Ochotnik-B“

Rusko, 10. august 2020 (AM) – Na jeseň roku 2018 bolo hlásené, že tajný bojový dron [UCAV] Su-70 “Ochotnik-B” vyvinutý spoločnosťou Suchoj dcérskou spoločnosťou skupiny UAC, práve začal svoje pozemné testy. Potvrdili to fotografie vydané o niekoľko týždňov neskôr. Potom, v auguste 2019, ruské ministerstvo obrany oznámilo, že lietadlo práve uskutočnilo svoj prvý let trvajúci 20 minút, v nadmorskej výške približne 600 metrov. Po týchto prvých kolách lietal Su-70 vo formácii s Su-57 “Felon”, ktorý vyvinul tiež v Suchoj.


 

 

V tom čase Moskva vysvetlila, že dron mal „rozšíriť radarové pole“ lietadiel, aby ho sprevádzal, to znamená, že jeho misia by spočívala v určení cieľov pre rakety s dlhým doletom Su-57 a tým umožniť pre SU-57 manévrovať ďaleko od nepriateľského územia. A to už od roku 2025, tj po začatí sériovej výroby Su-70. Odvtedy boli správy o testovaní tohto bojového dronu zriedkavé … Podľa Jurija Sljusara, generálneho riaditeľa UAC, má však ruské ministerstvo obrany v úmysle urýchliť časový rozvrh jeho uvedenia do prevádzky. Jurij Sljusar povedal 3. augusta,

 

„Dostali sme misiu z ministerstva obrany, aby sme urýchlili experimentálne projektovanie a upravili časový rozvrh tak, aby sme mohli začať s dodávkami od roku 2024. Preto na tejto otázke aktívne pracujeme so všetkými účastníkmi projektu“. Su-70 je „ťažkým útočným bezpilotným lietadlom bezprecedentných schopností ako aj so širokou škálou zbraní a vybavenia,“ uviedol riaditeľ UAC. Drony tejto triedy „vyvíjajú a vyrábajú iba dve krajiny: Čína a USA“, dodal.

 

Podľa dostupných údajov má Su-70 rozpätie krídel 20 metrov a dĺžku 14 metrov. Pri vzletovej hmotnosti 20 ton sa očakáva, že bude schopný lietať rýchlosťou 1 000 km / h, a to na vzdialenosť 6 000 km so schopnosťou uniesť až 2,8 ton munície.

 

 

 

V súčasnosti však existuje iba ako prototyp. A jeho furtivita zjavne nie je úplná, pretože tryska zo svojho Saturn AL-31 zostáva viditeľná, na rozdiel od európskych bojových prototypov [nEUROn od Dassault Aviation a Taranis od BAE Systems] a americká [X- Northrop 47B]. Nech je akokoľvek, Moskva má v každom prípade v úmysle urýchliť uvedenie Su-70 do prevádzky, ako aj Su-57 Felon, ktorých 57 kusov je už objednaných a ich sériová výroba sa začala. Rusko by tak mohlo dohnať relatívny náskok amerických vzdušných ozbrojených síl v oblasti bojových bezpilotných lietadiel.

 

MQ-25 Stingray

 

Americké námorníctvo už začalo program UCLASS [Unmanned Carrier-Launched Surveillance and Strike], pre ktorý Northrop Grumman navrhol X-47B. Nakoniec, a to aj napriek niekoľkým svetovým premiéram ako boli katapultovanie a pristátie na lietadlovej lodi, doplňovanie paliva počas letu, sa upustilo od tohto projektu v prospech projektu CBARS, ktorý spočíva vo vývoji tankovacieho drona MQ-25 Stingray, ktorý bol poverený Boeingu. Pokiaľ ide o americké letectvo, to sa spolieha sa na koncepciu „Loyal Wingman“, teda na robota, ktorý môže lietať buď vo formácii so stíhacími bombardérmi alebo v roji, bez toho, aby mal všetky vlastnosti furtívnych (neviditeľných / stealth) lietadiel.

 

RQ-170 Sentinel

 

Dňa 6. augusta však 53. skupina pre testovanie a hodnotenie US Air Force informovala, že práve uskutočnila experimenty so starým známym RQ-170 Sentinel, ktorého 1 exemplár sa stratil v decembri 2011 v Iráne. Prezývané „šelma z Kandaháru“ [keďže to bolo v Afganistane, kde bol fotografovaný po prvý krát už v roku 2009]. V tom čase ho prevádzkovala 44 prieskumná letka a participoval na cvičení s cieľom zničiť nepriateľskú protileteckú obranu po boku B-2 “Spirit”(strategický bombardér), F-35A, F-22 Raptor a F-15.

 

EA-18G „Growler“

 

Na týchto manévroch participoval aj americký EA-18G „Growler“, ktorého úlohou bolo vyvinúť a potvrdiť novú taktiku.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov