foto: EUTM Mali Press
Aktuality, Bezpečnosť,

Českí vojaci budú bojovať proti terorizmu v Mali, Nigeri a Čade

Česko, 13. august 2020 (AM) – Senát v stredu schválil vládny návrh na vyslanie až šiestich desiatok českých vojakov na misiu do Mali, Nigeru a Čadu. Českí vojaci sa tam majú zapojiť do boja proti terorizmu. Návrh, ktorý v januári prijala vláda, musí po Senáte schváliť ešte snemovňa. Česká armáda už v Mali vojakov má, podieľajú sa na výcviku a na ochrane výcvikovej misie Európskej únie. V polovici roka sa ujala jej velenia.


 

foto: EUTM Mali Press

 

Česká armáda chce do misie v Mali vyslať elitnú jednotku špeciálnych síl z Prostějova. Ich úlohou by bolo radiť malijským vojakom, vyrážali by s nimi ale aj do boja. Spoločné operácie by sa mali konať predovšetkým v Mali, teroristické skupiny by mohli ale vojaci prenasledovať až 50 kilometrov na územie Nigeru. V Čade by sídlilo veliteľstvo operácie, kam by česká armáda vyslala niekoľko vojakov.

 

foto: EUTM Mali Press

 

O zapojenie českých vojakov do misie požiadalo Francúzsko, ktoré sa v boji proti islamským teroristom v Mali dlhodobo angažuje. Francúzska armáda chce svoje sily čiastočne presunúť do iných oblastí Mali. Vznik spoločnej jednotky pod názvom Takuba účastnícke štáty oficiálne oznámili na konci marca. Úkolové zoskupenie bude súčasťou operácie Barkhane. Okrem Francúzska a Českej republiky sa do neho zapojí Veľká Británia, Švédsko, Nórsko, Portugalsko alebo Dánsko.

 

Česká armáda bude naďalej strážiť Pobaltie, Sinaj, Afganistan, Irak a ďalšie lokality v rokoch 2021 a 2022

 

Náklady na novú misiu ministerstvo obrany odhaduje minimálne na 598 miliónov korún. Podľa skorších informácií by mali českí vojaci pôsobiť v spolupráci s francúzskymi vojakmi v oblasti Lipták.

“Vládny návrh vychádza zo zahraničnopolitických a bezpečnostných priorít Českej republiky. Medzi ne patrí boj proti terorizmu, podiel na riešení kríz a znižovanie nelegálnej migrácie, “povedal senátorom minister zahraničných vecí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že účasť v misii potvrdí odhodlanie českej strany bojovať proti terorizmu, a to nielen v Afrike.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov