Dassault Rafale
Aktuality, Letectvo,

MCO Aeronautics: Keď robot skontroluje lietadlo Rafale

V novembri 2019 Agentúra pre obrannú inováciu ( l’Agence de l’Innovation de Défense [AID]) uviedla, že si práve vybrala dve inovatívne riešenia spomedzi dvadsiatich navrhovaných v rámci výzvy na predloženie projektov týkajúcich sa údržby v prevádzkovom stave letectva [MCO Aéro].


 

Preto pre svoj poloautonómny robot vybavený ultrazvukovými snímačmi, ktorý automaticky zisťuje akékoľvek chyby na častiach a generuje inšpekčné správy. “PME Roboplanet” teda získala zmluvu na výskume a vývoji na obdobie 12
mesiacov s cieľom predviesť funkčný prototyp do konca roku 2020. To isté platí pre firmu “Donecle” z “Toulouse”-u pre jeho „inšpekčný“ letecký robot, ktorý, vyvinutý v spolupráci s Dassault Aviation a 8Tree, umožňuje automatickú kontrolu povlakov lietadiel.

 

Rafale s robotom Donecle

 

Počas údržbárskych operácií je potrebné skontrolovať dobrý stav zariadenia stojaceho lietadla, napríklad zistiť následky, alebo poškodenia od bleskov, alebo výskyt akýchkoľvek prasklín. Pre civilné lietadlo táto úloha mobilizuje asi pätnásť technikov a vyžaduje približne jeden pracovný deň, čo sa javí dosť drahé v porovnaní s robotom od “Donecle”, ktorý dokáže rovnakú prácu vykonať približne za 20 minút.

 

Podľa vysvetlení poskytnutých AID, Donecleov robot je „100% automatizovaný“ a má schopnosť zmerať „povrchové defekty [geometria]“ a sledovať „ich umiestnenie v digitálnom modeli lietadla [na kovové a kompozitné povrchy].” V júni toho istého roku sa však pri príležitosti Parížskej leteckej výstavy už spomína experiment inšpekčného dronu navrhnutého pod záštitou DGA. Donecle na údržbu lietadiel E3F Awacs.

 

 

Ďalším krokom je vykonanie 3D modelu Awacs-u, ktorý bude slúžiť ako referencia na analýzu. Tento inšpekčný robot tak zníži čas vizuálnej kontroly lietadla, a tým aj náklady na údržbu. Nakoniec to tiež zníži riziko pre operátorov a optimalizuje dostupnosť lietadiel v ozbrojených silách.

 

Inšpekčný robot spoločnosti Toulouse bol predmetom ďalšieho experimentu aj s Rafale Marine.
„V rámci práce týkajúcej sa BIG DATA pre Rafale 4, pod dohľadom DGA a v spojení s tímami Marine Nationale, Dassault Aviation a Donecle, bol uvedený do prevádzky inšpekčný robot na dobu jedného týždňa na lietadlách “Rafale Marine” v Landivisiau BAN,“ uviedla DGA 7. augusta.

 

 

Francúzsko dodalo Indii prvých päť lietadiel Rafale aj zdravotný materiál a personál pre boj s Covid-om

 

Je to o zavedení automatizácie pri zisťovaní a monitorovaní možných škôd s cieľom dlhodobej podpory flotily. Pre robotického inšpektora budú vyhradené ďalšie zariadenia na inšpekciu tohto druhu v 11 lokalitách. Pripomíname, že štandard Rafale F4 bude mať nový systém diagnostiky,  ktorý zavedie možnosti prediktívnej údržby. Hovorí sa aj o vývoji ďalších riešení založených najmä na Big Data a umelej inteligencii.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov