.
Aktuality, Letectvo,

Francúzi oslavujú tisíc pristátí svojich vojenských lietadiel v rámci sýrskej operácie

Francúzsko, 17. august 2020 (AM) – CHAMMAL, je názov Francúzskej misie v sýrskej operácii a je súčasťou koaličnej operácie nazvanej “Inherent Resolve”. Vysunutá letecká základňa (Base Aérienne Projetée – BAP) v Jordánsku slúži ako hlavné logistické centrum v tejto oblasti.


 

Od svojho vzniku v septembri 2014 už prijala svoje 1000 transportné lietadlo. Stalo sa tak 25 júla 2020. Toto vojenské centrum je veľmi významy logistický uzol pre Francúzske ozbrojené sily pôsobiace v tejto oblasti.

 

.

 

Na križovatke ciest medzi Irakom, Spojenými arabskými emirátmi a Džibutskom BAP už od svojho vzniku prijala veľké množstvo tovarov a samozrejme ľudí, ktorí majú prispieť k úspešnosti misie. Táto letecká základňa je schopná prijať simultánne až 5 prepravných lietadiel čo z nej robí skutočne mimoriadne veľkú logistickú platformu.

 

 

.

 

 

Od svojho vzniku prešlo vojenskou základňou okolo 4 500 ton nákladu a takmer 30 000 ľudí. BAP nie je len o veľkosti, alebo množstve pristávacích dráh. Obslužný personál, piloti, vojaci, špecialisti, námorníci ako aj civilní zamestnanci vytvorili z tejto základne vďaka svojej práci skutočnú veľkosť a výnimočnosť tohto zariadenia.

 

.

 

Operácia Chammal sa začala 19. septembra 2014. Predstavuje francúzsku súčasť medzinárodnej operácie “Inherent Resolve (OIR)”, ktorá spája 80 krajín a organizácií. V spolupráci s Irackou vládou a spojencami Francúzska prítomnými v tejto oblasti poskytuje operácia Chammal vojenskú podporu miestnym silám zapojeným do boja proti Daesh na ich území. Medzinárodná koalícia sa neustále prispôsobuje situácii v oblasti a Francúzsko pokračuje vo svojom úsilí, pretože boj proti terorizmu pokračuje. Operácia Chammal sa teraz zameriava na podporu a má 600 vojakov pracujúcich v ústredí OIR alebo sú v nasadení vo vzduchu, prípadne na mori.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov