Ilustračné foto: Embraer EMB 314 Super Tucano, stroje vyobrazené na fotografii pochádzajú z amerických dodávok pre Vzdušné sily Afganistanu a majú označene Embraer A-29 Super Tucano, zdroj: topwar.ru
Aktuality, Letectvo,

Z Letectva ozbrojených síl Ukrajiny poskytli vysvetlenie potreby nákupu bitevného lietadla Embraer EMB 314 Super Tucano

 


Ukrajina, 17. august 2020 (AM, topwar) – Brazílske ľahké turbovrtuľové bitevné lietadlo Embraer EMB 314 Super Tucano je skutočne zaujímavé pre Vzdušné sily Ozbrojených síl Ukrajiny (VS OSU), nie však ako náhrada bojových lietadiel, ktoré sú v súčasnosti v službe. S informáciou tohto znenia prišla tlačová služba VS OSU.

Podľa informácií z prostredia VS OSU sa informácia o kúpe ľahkých bitevných lietadiel Super Tucano ako náhrady lietadiel typov MiG-29, Su-27, Su-24M, Su-25 či Su-24MR „nezakladá na skutočnosti”. Uvedené ľahké bitevné lietadlo je totiž svojimi možnosťami považované za cvično-bojové lietadlo.

V roku 2019 uskutočnila delegácia VS OSU pracovnú cestu do Brazílie, počas ktorej sa bližšie zoznámila s cvično-bojovým lietadlom Super Tucano. „To by vďaka svojim charakteristikám mohlo nahradiť tzv. výcvikové typy lietadiel pre vojenských pilotov, konkrétne cvično-bojové lietadlo Aero L-39 Albatros, vyrobené pôvodne ešte v bývalom Československu”, – uvádza sa ďalej v správe tlačovej služby.

Čo sa týka nástupcov, či nástupcu bojových lietadiel Vzdušných síl OSU, tie budú nahradené stíhacím lietadlom zahraničnej výroby z generácie 4++, pričom konkrétni kandidáti sú v súčasnosti zvažovaní.

Ide o vyššie spomenuté typy, Su-27, Su-24M, Su-25 a Su-24MR, ktoré sú v súčasnosti zaradené vo Vzdušných silách OSU, a ktoré budú nahradené zahraničným viacúčelovým stíhacím lietadlom generácie 4++, v žiadnom prípade to však nie je, ako sa mylne uvádza v tlači, Embraer EMB 314 Super Tucano… „Uvedený typ lietadla ani zďaleka nedisponuje potrebnými vlastnosťami, či porovnateľnými charakteristikami a takáto výmena by bola nepraktická a nezmyselná”, – zdôraznili predstavitelia VS OSU v spomínanej tlačovej správe.

Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny v minulosti opakovanie prejavilo záujem o tieto výkonné cvično-bojové lietadlá, ktoré vznikli ďalším vývojom z pôvodne čisto cvičných lietadiel Embraer EMB 312 Tucano.

Pripomíname, že Ukrajina v nedávnej minulosti prijala program modernizácie svojich Vzdušných síl OSU pre roky 2021 až 2035. V uvedenom období počíta s postupným a úplným vyradením zastaralých lietadiel z éry Sovietskeho zväzu, a to MiG-29, Su-27, Su-24M/MR a Su-25 a ich nahradením „moderným” stíhacím lietadlom. Do úvahy prichádza niekoľko kandidátov, spomedzi ktorých za tých najvážnejších sú považovaní švédsky JAS-39E/F Gripen a americký F-16V Block 70/72 Viper. Celkovo sa uvažuje o počte medzi 72 až 108 kusmi nových stíhacích lietadiel.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov