.
Aktuality, Letectvo,

Guépard – nová helikoptéra pre Francúzsku armádu

Francúzsko, 19. august 2020 (AM) – Podľa ministerky ozbrojených síl, prvé vrtuľníky Guépard, ktoré majú nahradiť starnúcu flotilu budú dodané dva roky vopred. Čiže v 2026 sa začne veľká výmena a tým nová epizóda pre Francúzov, ktorí zúfalo potrebujú nové stroje, lepšie vybavené na aktuálne bojové podmienky.


 

.

 

Model nového vrtuľníka Guépard bol predstavený už v roku 2019. Začiatok programu je naplánovaný na rok 2021. Guépard preberá rámec lietadla z civilnej flotily Airbus (H160), ale dodáva mu jeho vojenské špecifiká ako palubné prístroje, rôzne senzory, modifikovanú kabínu a podobne. Tieto úpravy sú navrhnuté tak, aby umožňovali použitie vo vojenských misiách.

 

.

 

Modularita a univerzálnosť Guépard-a umožňuje jeho použitie v širokej škále misií. Nový vrtuľník bude preto schopný vykonávať všetky prieskumné misie, palebnú podporu, infiltráciu špeciálnych síl prípadne zdravotnícku intervenciu a pod… HIL má približne 6 ton a je poháňaný 2 motorovým agregátom s max rýchlosťou 330 km / h. Môže niesť dvoch členov posádky a ďalších 5 bojovníkov. Tento vrtuľník je vyvinutý z platformy H160. Prvý skúšobný len sa uskutočnil už v 2015. Armády dostanú celkom 169 “GUEPARD”-ov, aby nahradili flotilu piatich veľmi starých vrtuľníkov (Alouette 3, Dauphin, Gazelle, Fennec a Panther). 80 strojov bude určených pre pozemnú armádu, 49 pre námorníctvo a 40 pre leteckú armádu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov