.
Aktuality, Letectvo,

Prvý operačný let P-8A Poseidon britských RAF

Veľká Británia, 20. august 2020 (AM) – Námorné hliadkovacie lietadlo P-8A Poseidon MPA (maritime patrol aircraft) britského kráľovského letectva, uskutočnilo svoj prvý prevádzkový let 3. augusta 2020. Lietadlo č. 01, krstný “Pride of Moray”, vzlietlo na hliadkovaciu misiu ruskej hliadkovacej lode Vasilij Bykov v Severnom mori.


 

P-8A Poseidon MPA Pride of Moray, patriaci k 120 letke, vzlietol z leteckej základne Kinloss v Škótsku. Lietadlo sprevádzali časť cesty stíhače Typhoon so základňou Lossiemouth a tankovacie lietadlo Voyager zo základne na Brize Norton. V súčasnosti má Spojené kráľovstvo dve lietadlá P-8A Poseidon MPA. Celkovo Briti objednali 9 takýchto strojov v júli 2016. Ich uvedenie do služby zvýši kapacity námorných hliadok a podpory proti ponorkového boja.

 

P-8A Poseidon MPA bol odvodený z civilnej verzie Boeing 737 a vošlo do aktívnej služby v Americkej armáde v roku 2013. Išlo o dokončenie projektu výmeny pôvodného Lockheed P-3 Orion koncom 90. rokov. USNAVY v roku 2004 vybrali projekt od Boeing-u. Ten obdržal 3,89 miliárd dolárov na vývoj prvého prototypu Toto lietadlo je vybavené rôznym spojením 11 a 16 (čo sú štandardy pre výmenu dát NATO) a taktiež má spojenie s Internetom. Je schopné viesť súčinne boj viacerých dronov RQ-4N, ktoré boli vybrané práve pre účely misií námorných pozorovaní (Broad Area Maritime Surveillance).

 

Čínsky torpédoborec laserom mieril na americké prieskumné lietadlo

 

Úprava civilnej verzie Boeing-u 737 stála približne 1 miliardu dolárov, aby mohla spĺňať prísne požiadavky Amerického námorníctva. Najdôležitejší koncepčný test bol prevedený v 2007 a prvé testy vo vzduchu sa začali už v 2009. Celkové náklady na vývoj dosiahli 5,5 miliardy USD. Spolu s vyrobenými testovacími strojmi sa cena vyšvihla na 20 miliárd USD. P-8A Poseidon dodal Boeing do: – Veľká Británia (v službe: 1, Objednaných: 9, Verzia: P-8A ) – Nórsko (v službe: -, Objednaných: 5, Verzia: P-8A ) – USA: (v službe: 75, Objednaných: 91, Verzia: P-8A ) – Austrália (v službe: 7, Objednaných: 12, Verzia: P-8A ) – India (v službe: , Objednaných: , verzia P-8I vymenila TU-142) – Novéhý Záland (v službe: -, Objednaných: 4, Verzia: P-8A ) – Južná Kórea (v službe:-, Objednaných: 6, Verzia: P-8A )

 

Vasilij Bykov

 

Plavidlo Vasilij Bykov, ktoré bolo cieľom pre Britského Poseidonu bola Ruská pobrežná hliadková loď projektu 22160, ktorá patrí do čiernomorskej flotily. Je to prvá zo série šiestich vo výstavbe pre Čiernomorskú flotilu, z ktorých dve sú už v prevádzke. Hlavná výzbroj sa skladá z jedného dela 76,2 mm, dvoch guľometov 14,5 mm a ôsmich protilietadlových rakiet krátkeho dosahu Igla-S (NATO KOD SA-18). Podľa výrobcu loď môže ešte dostať dva bloky každý so štyrmi “Kalibrami”, alebo protilodnými strelami “Kh-35U”. Plavidlo malo byť pôvodne vybavené turbínami od nemeckého výrobcu MAN pre celý projekt 22160. Avšak ako dôsledok sankcii voči Ruskej Federácii zo strany Európskej Únie, MAN dodal len jeden motor. Pre výrobu zostávajúcich turbín sa Rusi obrátili na Činskeho výrobcu.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov