Transall C160
Aktuality, Letectvo,

Africká operácia BARKHANE: Nové C130J Hercules preberajú štafetu po lietadlách Transall C160

Francúzsko, 22. august 2020 ( AM ) – Po viac ako 50 rokoch dobrej a lojálnej služby v zahraničných prevádzkach sa Transall definitívne stráca aj z oblohy v Nigérii. Na konci ceremoniálu, ktorému predsedal plukovník Malard, veliteľ leteckej základne v Niamey, sa personál BAP rozlúčil s “Transall C160”, ktorý bude definitívne stiahnutý z letectva v 2023. Nástupcom “Transall”-u je nový “C130J Herkules”, ktorého letové vlastnosti sú prirodzene vylepšené. Odchádzajúci “Transall” sa však nemá za čo červenať, nakoľko verne slúžil niekoľko desaťročí a sprevádzal Francúzov všade tam, kde boli vojensky prítomní.


 

Transall C160

 

Osobne som tiež niekoľko krát bol členom prepravovanej skupiny a jeden z mojich najväčších zážitkov s “Transall”-om bol let nad prírodnou rezerváciou v Stredoafrickej republike keď nám pilot oznámil, že nám ukáže hrochy. Preto naklonil stroj tak, aby sme sa na ne mohli pozrieť počas letu z bočných priezorov.

 

C130J bude teda vykonávať misie, ktoré predtým uskutočnil Transall, ale ponúkne aj nové možnosti v leteckých operáciách síl Barkhane.

„V súčasnosti sa využijú kapacity leteckej dopravy (nákladná a osobná), napríklad medzi dvoma leteckými platformami, ako sú Niamey a Gao, a letiská, to znamená s pristátím na nerovnom teréne, na laterite, ako Tessalit alebo Ménaka. K tomu sa pridávajú výsadky výsadkárov v nízkej nadmorskej výške, automatické otváranie alebo vysoká nadmorská výška pre skupinové infiltrácie. A nakoniec zhadzovanie nákladu, ktorý zásobuje vojsko na zemi potravinami, strelivom alebo palivom, “vysvetľuje veliteľ Romain.

 

C130J Herkules

 

V porovnaní s modelom C-160R má model C-130J zjavne vyšší výkon a ponúka väčšiu prepravnú kapacitu. Najzaujímavejšie schopnosti budú tie, ktoré pravdepodobne ponúkne KC-130J, pričom toto lietadlo bude schopné natankovať vrtuľníky za letu [a doplňovať ich na zemi]. Toto napríklad poskytne väčšiu voľnosť špeciálnym operáciám. V každom prípade budú Transall C-160R ešte poskytovať svoje služby všade tam kde jeho nástupca ešte nedorazil. V roku 2018 vykonali tieto dva stroje typu “Transall” v oblasti “Sahel” 1700 letových hodín. Prepravili viac ako 1700 ton nákladu a 12 000 cestujúcich a vykonali asi 50 zhodení materiálu v rámci zásobenia jednotiek operujúcich mimo dosah základne. Podľa údajov z Obrany bolo od 1. júla 2019 v letovej prevádzke stále 12 Transall C-160R. Počet sa bude ďalej znižovať až do úplného zastavenia ich prevádzky, ktoré je naplánované už na 2023.

 

Operácia Barkhane, ktorú vedú francúzske armády v spolupráci s krajinami G5 Sahel, sa začala 1. augusta 2014. Je založená na strategickom prístupe založenom na logike partnerstva s hlavnými krajinami sahelsko-saharského pásma ( BSS): Burkina-Faso, Mali, Mauretánia, Niger a Čad. Spája okolo 5 100 vojakov, ktorých úlohou je bojovať proti ozbrojeným teroristickým skupinám a podporovať ozbrojené sily partnerských krajín, aby mohli tejto hrozbe čeliť vlastnými prostriedkami.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov