AK-19
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Kalašnikov predstavil novú útočnú pušku AK-19 kompatibilnú s muníciou NATO

Rusko, 22. august 2020 (AM) – AK-12, ktorý sa stal evolúciou legendárnej útočnej pušky Kalašnikov AK-74, v súčasnosti postupne vstupuje do pechotných jednotiek ruskej armády, po niekoľkých obavách, ktoré sa vyskytli počas jej vývoja. S hmotnosťou 3,2 kg a kadenciou 650 nábojov za minútu s dosahom 1 000 metrov má táto nová zbraň kapacitu 30 nábojovráže 5,45 × 39 mm, rovnako ako AK-74. Ale podľa TASS Kalašnikov pravdepodobne opäť prekvapí.


 

 

Ruský výrobca prostredníctvom Instagramu naznačil, že predstaví novú „experimentálnu“ pušku AK-19. Táto zbraň, následník AK-12 bude mať tú špecifickosť, že bude upravená pre streľbu nábojov s rozmermi 5,56 x 45 mm. To znamená, že bude v súlade s … štandardom NATO STANAG 4172. Táto puška AK-19 bude vybavená vysúvacou pažbou a so zlepšenou ergonómiou, novým zameriavačom a hlavňou, ktorá môže byť vybavená tlmičom,“ uviedol Kalašnikov, ktorý odhalí túto novú zbraň pri príležitosti Forum Army-2020, ktoré sa bude konať 23. augusta v okolí Moskvy.

 

Nie je to však prvýkrát, čo Kalašnikov navrhol zbraň schopnú strieľať nábojmi, ktoré spĺňajú normy NATO. V roku 2018 predstavil AK-308 s komorou pre náboje kalibru NATO 7,62 × 51 mm. Zostáva len pochopiť dôvod, ktorý viedol priemyselníka týmto smerom … vzhľadom na to, že je ťažko predstaviteľné, aby ruské sily zmenili kaliber na hodnotu platnú v rámci NATO. Je pravdepodobné, že takéto zbrane budú zaujímať krajiny, ktoré zmenili politické aliancie, ako napríklad Venezuela, ktorej ozbrojené sily stále používajú útočné pušky FN FNC, nábojnice pre náboje 5,56 x 45 mm.

 

Inštruktor protiteroristického velenia špeciálnych síl Salvádoru Sgt. 1. triedy Joshua Carswell, 1. prápor, 325. peší pluk, 82., pri streľbe s útočnou puškou FNC ( belgická verzia americkej útočnej pušky M4)

 

Čo sa týka len FN FNC, táto zbraň je používaná v týchto armádach:  Belgicko – Kongo, Litva v rámci dohody o harmonizácii munícii podľa noriem NATO a výmeny AK-72, Libanon, v rámci Belgickej pomoci pre Libanon,  Maroko, Mongolsko, Nigéria, Salvador, Srí Lanka v službe od 1981, Tonga, Venezuela.

 

Ďalšie mnohé zbrane, potenciálne vymeniteľné sú na trhu a je ich relatívne dosť. Kalašnikov sa týmto krokom normalizácie modelu K-19 snaží pravdepodobne priblížiť k trhom, ktoré majú stále vo výbave NATO muníciu. Len ťažko si vieme predstaviť, že by napríklad Francúzi vymenili svoje FAMAS-y nie za aktuálne nové HK-416, ale za Ruský Kalašnikov. Stále je na svete veľa potenciálnych trhov a zdá sa, že Kalašnikov svojim K-19 im otvoril dvere. Legendárna spoľahlivosť koncepčne starších Kalašnikovov a ich snáď bezkonkurenčná cena z nich vždy robili veľmi dobrý vývozný artikel pre Ruského výrobcu.

 

Rusi idú vpred míľovými krokmi. Dohnali a v niektorých oblastiach (škoda že viac vo vojenských oblastiach než civilných) predbehli západné “veľmoci” (podľa toho čo aktuálne vidí tak by sa im dalo skôr povedať západné “malomoci” s mozgovou mŕtvicou). Opäť sa vrátili do vzduchu a rovnako ako Američania, aj Rusi lietajú štekliť svojich oponentov so svojimi bombardérmi Tu-95MS ako napríklad 19 augusta, keď ich sprevádzali Japonské stíhačky. Tiež sa vrátili na scénu so svojimi balistickými zbraňami, špičkovými lietadlami, nový tank atď… Ruská armáda sa rozvíja najviac spomedzi všetkých armád sveta (tiež však nezabúdajme na Čínsku armádu). Je to síce smutné, že len so zbraňami v ruke, alebo aspoň v skladoch sa v tomto svete dokáže štát nechať rešpektovať, ako napríklad Severná Kórea, len vďaka tomu, že majú atómovú bombu zabránili invázii Amerických roznášačov demokracie.

 

Keď som sa dostal k Američanom, možno treba spomenúť ich tendenciu a chuť zmeniť ich muníciu, ktorá nebude spĺňať štandardy NATO. Zatiaľ ide o testovanie v rámci programu SAWS (špeciálne strelivo a zbraňové systémy). Strelivo podľa normy SAWS sa týka hlavne streliva vyrábaného a používaného v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu alebo východného bloku. Akoby išlo tiež o snahu Amerických súdruhov trochu prispôsobiť ich sendviče chuti východných konzumentov?

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov