.
Aktuality, Letectvo,

Sýria : Ďalšie dva americké drony boli zničené v provincii Idlib

USA, 23. august 2020 (AM) – Podľa západných zdrojov pokračujú američania bez nárokov na oslavy v eliminovaní džihádistických kádrov v Sýrii a osobitne ide o provinciu Idlib. V tejto oblasti sa mimoriadne angažovalo Turecko, ktoré pod zámienkou boja proti Kurdom a pro Sýrskym jednotkám začalo ťaženie. Toto bolo vo veľkej miere zastavené pravdepodobne Ruskou rukou. Turci sú stále prítomní v Sýrii, ale ich akcie sú viac menej pod dozorom Rusov. Turci si svoju strelnicu, ako sa zdá začalli organizovať v Lýbii.


 

Takto napríklad 13 augusta, v lokalite Sarmad (provincia Idlib), pohlavár ozbrojenej skupiny Abou Yahya al-Uzbaki našiel smrť po zásahu Amerického dronu MQ-9 Reaper. Zasiahla ho raketa AGM-114R9X, ktorá vychádza z Hellfire. Táto strela má tú partikularitu, že nevybuchne nálož pri zásahu, ale cieľ bude rozporcovaný na kusy vďaka svojim ostrým čepeliam.

 

.

 

 

Ukážka po zásahu

 

 

 

Nevybuchne, ale rozseká na kusy. Z tohto dôvodu (pravdepodobne) dostala pomenovanie “NINJA” bomb. Pri tomto spôsobe ničenia cieľa je treba dôrazne pripomenúť, že: – treba extrémne presné zameriavanie – extrémne presné označenie cieľa Ak tú tieto požiadavky splnené, kolaterálne škody budú skutočne minimálne. Snád len na jeho bezprostrednom okolí. Tu záleží na informáciach rozviedky, či nechajú zabiť aj nevinných, ktorí s cieľom sedia napríklad v aute, alebo nie. V každom prípade sa kolaterálne škody spôsobené výbuchom minimalizujú radikálnym spôsobom.

 

 

 

Takže opäť americké drony sú / boli cieľom. Podľa videí z jeho pád sa to nedá jednoznačne povedať, že ide o americké drony. V tejto oblasti sú tiež aktívne Ruské drony a prvý predpoklad bol, že išlo o Ruské zariadenia. Po páde na zem však bol rozpoznaný známy MQ-9 Reaper. Ten druhy sa kvôli veľkému poškodeniu nepodarilo identifikovať. Tu musia natúpiť odborníci, ktorí po prevzatí jednotlivých kusov budú schopní s istotou určiť jeho pôvod, ak “nejaký mal”. Z toho sa dá usudzovať, že mohlo ísť jednoducho o kolíziu 2 dronov, nezávisle a teda nekoordinovane vyslaných v rovnakom čase na rovnaké miesto.

 

Americké drony padajú ako hrušky z neba !

 

Teleoperátor nemusí vždy presne vedieť, kto, alebo čo je v jeho okolí. Vždy sa môže vyskytnúť nepredvídaná situáacia. Ďalšia možnosť je tá, že tieto stoje sú už schopné lietať vo formácíách, ktoré sú už dosť náročné na uskutočnenie. Konkrétne pravdivé odpovede sa nemusíme nikdy dozvedieť, tak ako to býva zvykom počas vojenských misii. Vyšetrovacia komisia (ak nejaká bude) niečo napíše, aby novínárom zavreli hubu a verejnosti dali pocit, že vec vyšetrili. Ešte je tu ďalšia možnosť / príčina ich pádu. Išlo možno o zostrelenie týchto strojov? Ak áno, kto ich zostrelil? boli to ozbrojené dźihádistické jednotky zo zeme, alebo sú za tým samotní Rusi, ktorí sú veľmi úspešní v likvidácii dronov. Počkajme pár dní a možno sa dozvieme viac z oficiálny zdrojov, alebo pravdu priamo z terénu (neoficiálne zdroje).

 

Srbský dôstojník (na dôchodku / vo výslužbe) Zoltan Dani, ktorý
zostrelil Americké neviditeľné lietadlo

 

Osobne som drony v praxi nezažil. V dobe keď som sa naháňal po bojových poliach ešte tieto technológie neboli takto masívne využívané resp. sme o nich nič nevedeli. Ale zato ruské “staré” protilietadlové rakety dokázali zostreliť americký “neviditeľný” bombardér “F-117”. Bola to náhoda, alebo len “zabudli” brať ohľad na to, že išlo o “neviditeľné” lietadlo a preto ho zostrelili? Čo keby vedeli, že ide o “neviditeľné” lietadlo? Začali by vôbec strieľať, keďže by pochopiteľne si povedali, že “aj tak ho nezostrelíme, tak načo míňať muníciu”? Vo vojne je všeličo možné. Aj nemožné sa stáva realitou. Vyžaduje si to samozrejme mnohokrát veľké sebazaprenie, čakanie v blate, chlade či daždi na jeden jediný moment, ktorý ani nevieme či vôbec príde. Niekedy aj z čistého neba zaprší, alebo keď pán boh dá, aj motyka strelí. Buďme múdri, sprostých je dosť.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov