.
Aktuality, Letectvo,

GABON: Posledná misia v Libreville pre lietadlo Transall C-160

Gabon, 24. august 2020 (AM) – V sobotu 8. augusta 2020 Transall C-160 vykonal svoju poslednú konvenčnú misiu v Libreville s výsadkármi z francúzskych jednotiek v Gabone (Eléments français au Gabon). Počas posledných päťdesiatich rokov sprevádzali C-160 Francúzov vo všetkých misiách v Afrike.


 

Prvé použitie prebehlo v Gabone a datuje sa do novembra 1977 počas francúzsko-gabonského cvičenia „Estuaire 77“. Od roku 1990 do roku 2012 bolo na leteckej základni Pidoux v Libreville umiestnených jeden, prípadne dva “Transall”. V januári 2013 sa aj tieto lietadlá z Gabon-u zúčastnili na operácii Serval v Mali. Pred odchodom z Afrického kontinentu dostal Transall jeho poslednú úlohu. Išlo o návštevu rôznych francúzskych leteckých základní v strednej a západnej Afrike. Jednou z jeho zastávok bolo hlavné mesto Stredoafrickej republiky Bangui. Tam som slúžil v 1992 a o všetkom čo som tam zažil sa môžete dočítať v jednej z prvých častí “Legionárove zápisky“. Odtiaľ “Transall” odletel do “Libreville”, hlavného mesta “Gabon”-u, kde som tiež slúžil. V “Libreville” predviedli Francúzski výsadkári dva skoky, jeden v automatickom otváraní a jeden v oneskorenom otváraní sa uskutočnili na “Pointe Denis”.

 

Africká operácia BARKHANE: Nové C130J Hercules preberajú štafetu po lietadlách Transall C160

 

Po doplnení paliva opustil “Gabon” pod vodnými hadicami hasičov (tradičná rozlúčka na konci svojej služby). Potom lietadlo C-160 odletelo do Abidjanu, hlavného mesta Pobrežia Slonoviny, predtým, ako sa dostalo do Dakaru, hlavného mesta Senegalu, na jeho posledné africké medzipristátie. Ako operačné centrum spolupráce EFG dopĺňajú výcvik vojakov z partnerských krajín Hospodárskeho spoločenstva stredoafrických štátov počas ich výcviku pred zapojením do vnútorných alebo vonkajších operácií. Každý rok sa distribuuje takmer 8 400 stážistov vo viac ako 200 vysoko špecializovaných kurzoch odbornej prípravy. EFG sú tiež operačným a logistickým podporným miestom (Joint Theatre Support Base – BSIAT) v Strednej Afrike pre prípadné vykonanie operácie francúzskou armádou alebo pre tranzit síl.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov