.
Aktuality, Námorníctvo, Pozemná technika,

Video: Ruský obojživelný automobil, ktorý ohromil USA, bol prvýkrát ukázaný zvnútra

USA, 24. august 2020 (AM) – Ruské vozidlo s pohonom všetkých kolies, obojživelník Drozd, ukázali zvnútra. Video sa objavilo na YouTube. Podľa podpisu k videu, na záberoch hlavný konštruktér a vedúci pobaltskej strojárskej spoločnosti Sergej Terešnikov rozpráva o predurčení Drozda.


 

 

Podľa neho môže byť stroj obzvlášť užitočný pre vládne štruktúry a pri výsadku. Vyvinutý Baltskou strojárenskou spoločnosťou voz Drozd bude prvýkrát predstavený na fóre Armáda 2020. Sergej Terešnikov opisuje tento dizajn ako prvé ruské obojživelné vozidlo s pohonom všetkých kolies vo svojej triede.

 

Vozidlo Drozd je „prakticky nepotopiteľné“, údajne má maximálnu rýchlosť 43 míľ za hodinu na vode a až 62 míľ za hodinu na súši, 260 koňový výkonný dieselový motor prepojený prostredníctvom trojstupňovej automatickej prevodovky. Vysoká úroveň schopnosti v teréne umožňuje obojživelníkovi používanie na verejných cestách, v teréne a vo vodách riek, jazier a morí. Jeho dojazd na súši je uvedený 497 míľ, a znížený na 186 míľ na vode.

 

Drozd má celkovú hmotnosť 4 409 libier a môže niesť užitočné zaťaženie až 3 307 libier. Ľahká štruktúra obojživelníka sa údajne dosahuje použitím kompozitných materiálov, najmä uhlíkových vlákien, ktoré sa používajú na vytvorenie nosného kompozitného trupu. Za hydrodynamiku obojživelníka zodpovedali ruské spoločnosti Kompan Marine Systems, výrobca vysokorýchlostných plavidiel pre bezpečnostné sily.

 

Na dostupných fotografiách sú predné kolesá vozidla zasunuté do vodorovnej polohy, čo je neobvyklý znak pre obojživelné vozidlo, ale to zvyšuje námornú spôsobilosť v podmienkach až do stavu mora 3 (výška vlny 1,25 metra). Medzitým sa zadné kolesá zdvihnú nad spodnú časť trupu, keď sú na vode. Zahrnutý je aj centrálny systém regulácie tlaku vzduchu v pneumatikách – spoločný rys na ruských kolesových vojenských vozidlách.

 

Medzi ďalšie vojenské prvky údajne patrí trup s nezverejnenými opatreniami na ochranu pred mínami a možnosť pridať ľahké pancierovanie. Obojživelník je schopný pristávať pri vysokej rýchlosti a naďalej sa pohybovať na kolesách, čo naznačuje, že by mohol byť užitočný pre obojživelné útočné operácie, čas potrebný na prechod z pozemného na vodný režim je len 12 sekúnd.

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov