Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Rostec: Turecko by mohlo v budúcom roku kúpiť nové ruské S-400

Rusko, 26. august 2020 (AM) – Podľa riaditeľa štátneho podniku Rostec, Turecko môže v budúcom roku získať novú ruskú várku leteckých a protiraketových systémov S-400. Turecko je na dobrej ceste k podpisu novej zmluvy na predaj ruských systémov protivzdušnej obrany a rakiet S-400, informovala agentúra Interfax, uviedol riaditeľ štátneho podniku Rostec Sergei Chemezov 23. augusta.


 

“Myslím si, že ho nepodpíšeme do konca roka”, vyhlásil počas vojensko-technického fóra Armáda -2020. Turecko získalo S-400 už v roku 2019, a to napriek vyhrážkam z Washingtonu. Vedúci federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu (FSMTC) Ruska Dmitrij Šugaev v rozhovore pre Interfax v marci 2020 uviedol, že Ruská federácia očakáva, že sa v blízkej budúcnosti dohodne na dodávka ďalšej várky S-400 do Turecka.

 

Ruské vojenské nákladné lietadlo nakladajúce S-400 na prepravu z Ruska do Turecka 12. júla 2019

Hrozby amerických sankcií

Turecký minister obrany povedal, že 12. júla 2019 Ankara začala dostávať ruské S-400. Prvá dodávka prišla na základňu Murted v Ankare.

Spojené štáty požadovali, aby Turecko nákup zrušilo. Vyhrážali sa tým, že zrušia tureckú objednávku na viac ako 100 lietadiel F-35. Podľa Američanov spolunažívanie týchto 2 systémov nie je možné a mali prirodzenú obavu, že ruské S-400 budú schopné verejne dokázať detekovať americkú “neviditeľnú” technológiu. K detekcii netreba veľa. Stačí ak to “neviditeľné” lietadlo presiahne istú nadzvukovú rýchlosť. Potom príde k jeho samovoľnému “ošúpaniu” sa z jeho “špeciálnej vrstvy”, ktorá pomáha k jeho zníženej detekcii radarmi.

 

 

 

Americký viceprezident Mike Pence v lete roku 2019 uviedol, že kúpa ohrozuje jednotu NATO: „Turecko si musí zvoliť: chce zostať kľúčovým partnerom v “naj(lepšej-horšej-agresívnejšej-drahšej-nezmyselnejšej…pozn. r.) vojenskej” aliancii v histórii, alebo ohroziť bezpečnosť tohto partnerstva rozhodnutiami, ktoré podkopávajú našu alianciu? “povedal v tom čase. Možno zabudol na to, že pred krátkym časom sa mu niekto pokúšal urobiť prevrat v Turecku a vyhol sa tomu len o chlp. Erdogan asi pochopil, že USA a NATO nie sú tak spoľahliví partneri a hlavne to, že ho stále potrebujú z rôznych dôvodov ako napríklad sila Tureckej armády, kde je situované a pod.

 

Napriek americkému tlaku turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v júli 2019 opätovne potvrdil svoje pevné presvedčenie získať ruské vybavenie. “S-400 sú najlepším obranným systémom proti tým, ktorí chcú zaútočiť na našu krajinu,” uviedol počas prejavu. Čo, alebo koho tým myslel? Podsunul túto vetu tým, ktorí sa pokúšali o vojenský prevrat v Turecku?
„A vďaka Bohu, robíme to ako súčasť spoločnej investície a budeme to robiť aj naďalej,“ pokračoval, citoval Reuters.

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu 16. júla 2019 vyhlásil, že systémy S-400 nepredstavujú pre NATO hrozbu. V tejto otázke, o ktorej bolo rozhodnuté, nie je potrebné vytvárať ďalšie zbytočné napätie.

 

Podľa tureckej tlačovej agentúry DHA 25. novembra 2019 popoludní preleteli nad základňou v provincii Ankara vojenské lietadlá s cieľom otestovať radary systému protivzdušnej a raketovej obrany S-400 a školiť tureckých prevádzkovateľov v zaobchádzaní s nimi. Krátko pred tým turecké ministerstvo obrany v krátkom vyhlásení uviedlo, že lietadlá preleteli nad Ankarou “v rámci projektov pilotovaných riaditeľstvom obranného priemyslu“. India a Čína tiež získali tento obranný systém, ktorý sa považuje za vlajkovú loď ruských zbraní a súčasne ako aktuálne najúčinnejší obranný systém.

Turci sa tiež netaja svojim záujmom o získanie úplne najnovšieho S-500. K ich túžbe patrí samozrejme aj prenos technológie. Ani Rusi a ani žiadny iný štát sveta nepredá najposlednejšiu vojenskú technológiu do zahraničia. Preto Turci budú musieť s najväčšou pravdepodobnosťou počkať do príchodu ďalšieho systému, alebo vyvinúť svoj vlastný na základoch S-400.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov