.
Aktuality, Pozemná technika,

Pôjdu nakoniec britské tanky Challenger 2 do šrotu? Briti chcú viac bojovať vo vzduchu a v kyberpriestore

Veľká Británia, 27. august 2020 (AM) – V mene radikálnej modernizácie, Britská armáda sa podľa denníka The Times môže vzdať svojich tankov. Kvôli modernizácii ozbrojených síl zvažujú vedúci britskí vojenskí predstavitelia myšlienku zbaviť sa všetkých tankov v krajine.


 

Niektorí britskí ministri pochybujú o užitočnosti 227 tankov Challenger 2 a 388 obrnených vozidiel Warrior ktoré aktuálne britská armáda má, uviedol utajený zdroj z britskej vlády pre “The Times”. Podľa novín by sa preto Briti mohlo vzdať tohto druhu výzbroje v rámci radikálnej revízie armády.Tento projekt sa objavuje, keď sa zdá, že Londýn uberá z ťažkej techniky v prospech kybernetickej a leteckej vojny. Minulý rok ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že počítačové kapacity, vesmír a ďalšie najnovšie technológie by mali prilákať viac investícií.

“Vieme, že je potrebné prijať niekoľko odvážnych rozhodnutí, aby sme náležite chránili britské bezpečnostné záujmy a znovu obnovili obranné záujmy s cieľom čeliť novým hrozbám, ktorým čelíme,” uviedol pre The Times anonymný vládny zdroj.

 

Britskí poslanci sa obávajú o budúcnosť obrnených vozových parkov britskej armády

 

Zastaralé Britské tanky
Minulý rok, ministerka obrany Penny Mordaunt vyjadril podobné obavy a uviedol, že Britské tanky sú „zastarané“.
“Challenger 2 je v prevádzke bez väčších inovácií od roku 1998. Medzitým Spojené štáty, Nemecko a Dánsko dokončili dve hlavné vylepšenia, zatiaľ čo Rusko uviedlo do prevádzky päť nových variantov a šiesty je v poradí. “Warior” je ešte zastaralejší a je o 20 rokov starší ako vozidlá, ktoré prevádzkujú naši hlavní spojenci, “uviedla v roku 2019 Mordaunt.

Spojené kráľovstvo rokuje so svojimi partnermi v NATO o možnom zbavení sa svojich zastaralých tankov.
„Ak nebudeme môcť nasadiť prostriedky na boj zblízka, jednoducho sa nebudeme môcť považovať za lídra v rámci NATO. To nás stavia za krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Poľsko a Maďarsko, “ uviedla ministerka.

V súčasnosti má Spojené kráľovstvo menej tankov ako Argentína ( 231 ), Nemecko (236) a Uganda (239tnkov). Rusi sa môžu pýšiť so svojimi takmer 13 000 tankami, USA niečo viac ako 6000 a Čína má približne 5800 tankov.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov