Letový prototyp bitevno-transportného vrtuľníka Mi-35P, zdroj: Nikolaj Grišenko/RG
Aktuality, Letectvo,

Začala sa sériová výroba modernizovanej verzie vrtuľníka Mi-35P

V leteckom závode Rosvertol v Rostove na Done bola sputená sériová výroba zmodernizovaných bitevných vrtuľníkov Mi-35P. Prvý prototyp ukončil predpísaný program letových skúšok, ktoré potvrdili deklarované letové a technické charakteristiky a správnosť zvolených konštrukčných zmien. Informáciu uvedeného znenia zverejnila tlačová služba holdingu Ruské vrtuľníky (Вертолёты России – Russian Helicopters).


 

Modernizovaný bitevný a transportný vrtuľník Mi-35P, zdroj: ruslet.cz/Ruské vrtuľníky

 

V priebehu testovania, ktoré prebehlo v Rostove na Done a Štátnom centre pre výrobu vrtuľníkov Mila a Kamova, vyplnil prototyp verzie Mi-35P celý rad skúšobných letov s integrovanou novou výzbrojou a novým palubným vybavením. Všetky deklarované charakteristiky boli úspešne potvrdené, navyše na základe spomínaných testov sa uskutočnil rad konštrukčných zmien, ktoré boli zanesené do aktualizovanej dokumentácie, a ktoré budú použité v sériovej výrobe novej verzie.

 

Mi-35P v sebe spája tie najlepšie vlastnosti legendárnej rodiny vrtuľníkov Mi-24, ktoré preukázali svoje výnimočné bojové schopnosti vo vzdušných bojoch po celom svete a výsledky najnovšieho ruského vývoja v oblasti elektronického palubného vybavenia. V predchádzajúcom roku sme predstavili náš stroj celému radu potenciálnych klientov a môžeme s istotou povedať, že vrtuľník zaujal – dnes bola spustená sériová výroba Mi-35P na základe prvej uzavretej zmluvy so zahraničným klientom”, – povedal Andrej Boginskij, generálny riaditeľ holdingu Ruské vrtuľníky.

 

Bitevno-transportný vrtuľník Mi-35P, zdroj: Nikolaj Grišenko/RG

 

„Fénix” dostal v rámci modernizácie nový zameriavací komplex OPS-24N-1L pozostávajúci z elektrooptického zameriavacieho systému typu GOES-321MK a balistického počítača, ktorý v sebe zahŕňa TV kameru s vysokým rozlíšením, IČ kameru a laserový diaľkomer. Okrem toho bol na Mi-35P inštalovaný nový digitálny autopilot typu PKV-8-35 umožňujúci automatický let po vopred zvolenej trase.

 

Otočné guľovité puzdro systému GOES-321MK na vrtuľníku Mi-35P – cieľ veľkosti tanku dokáže detegovať  na vzdialenosť 10 km, zdroj: ruslet.cz/Ruské vrtuľníky

 

 

Modernizovaný vrtuľník ďalej dostal pohyblivý dvojhlavňový kanón GŠ-23V kalibru 23mm so zásobou 450 nábojov, neriadené rakety S-8, možná je tiež inštalácia podvesných kanónových kontajnerov, neriadených rakiet typu S-13, protitankových riadených rakiet Ataka (tých môže byť v podvese až 16 ks, na rozdiel od predchádzajúcej verzie, kedy vrtuľník mohol niesť najviac 4 resp. 8 ks) alebo rakiet Vichr-1 a Vichr-1M. Nové rakety dlhého doletu umožňujú vrtuľníku ničiť ciele protivníka predtým, než sa dostane do oblasti dosahu manuálnych systémov protivzdušnej obrany (MANPADS).

 

Ukážka podvesného kanónového kontajnera a výmetnice neriadených rakiet na podkrídelných závesníkoch vrtuľníka Mi-35, zdroj: ruslet.cz/Ruské vrtuľníky

 

 

Vybavenie a prístroje nočného videnia umožňujú vrtuľníku Mi-35P plniť bojové úlohy v ktorúkoľvek dennú i nočnú hodinu i počas nepriaznivých poveternostných podmienok, pričom spomínané úlohy pozostávajú z ničenia pozemných cieľov v rámci priamej podpory pozemných jednotiek, ničenia tankov a ďalších obrnených vozidiel protivníka a prepravy výsadku a nákladu a taktiež odsunu zranených. Inštalácia dvoch turbohriadeľových motorov typu Izotov TV3-117VMA umožňuje vrtuľníku dosiahnuť maximálnu rýchlosť 335 km/h, pričom cestovná rýchlosť je 260 km/h. Dynamický dostup vrtuľníka je 4500 m a dolet  450 km, resp. 1000 km s prídavnými palivovými nádržami.

jmp

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov