.
Aktuality, Letectvo,

Rusko testuje nové zbrane na svojej helikoptére Mi-28NM

 


Rusko, 29. august 2020 (AM) – V rámci testov prevádzajú Ruské ozbrojené sily nové testy svojich novo vyvinutých zbraní. K testovaniu používajú svoju helikoptéru “Mi-28NM”. Nové zbrane by mali podľa vyjadrenia Sergeja Maslova – šéfa Centra vývoja helikoptér “Mi” a “Kamov”, výrazne zvýšiť vzdialenosť na ktorú môžu byť vzdušné, ale aj pozemné ciele zničené.

K tomu ešte Maslov dodal, že vrtuľník ešte získal nový obranný systém, ktorý ešte lepšie ochráni samotný stroj ako aj posádku. Tento systém je súčasťou prebiehajúcich testov. Podľa skúšobného pilota, všetko, čo je nové na helikoptére bude otestované spolu s novými vyspelejšími systémami vrtuľníka. Stroj s novým vybavením získa ešte lepšie schopnosti. Skúšobný pilot ešte dodal, že vďaka novým systémom vrtuľník nebude musieť vstúpiť priamo do bojovej (rizikovej) zóny.

Začala sa sériová výroba modernizovanej verzie vrtuľníka Mi-35P

Helikoptéra novej generácie

“Mi-28NM” nazývaný ako “Nočný lovec” je ruský útočný vrtuľník určený predovšetkým k boju proti pozemným obrneným jednotkám (tanky, obrnené transportéry a pod.) Ide o vrtuľník novej generácie, ktorý bude schopný splniť mnohé úlohy čo sa týka deštrukcie pozemných jednotiek, ale aj ničenia vzdušných cieľov. Stroj bude schopný prevádzať aj prieskumné lety, ktoré sú mnoho krát potrebné tam, kde sa nedá spoľahnúť na radary, prípadne len satelitné prieskumy.

Vrtuľník je vybavený dvoma ovládaniami pre prípad zranenia, či zabitia jedného z pilotov. Tak sa dá výrazne zvýšiť šanca, že sa stroj dostane mimo dosah nepriateľa vďaka druhému pilotovi, ktorý ho dovedie naspäť. Pred časom Ruský Minister obrany oznámil svoj úmysel objednať 98 kusov helikoptér “Mi-28” pre Ruskú armádu ešte pred 2027.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov