.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Keď Vaše SMS pôjdu cez vesmír…

V tomto roku malá letecká spoločnosť s názvom Lynk pomocou satelitu poslala textové správy na neupravený telefón s Androidom. Lynk dokázal poskytnúť pomalé pripojenie k Medzinárodnej vesmírnej stanici pomocou štandardného hardvéru, ktorý sa nachádza v akomkoľvek súčasnom smartfóne.


USA, 3.september 2020 (AM) – Je možné, že iPhone, ktorý máte vo vrecku, je už kompatibilný s Halo-Fi a čaká na signál z hora (vesmíru), aby vám ukázal rozsah jeho nových schopností?

 

A čo Apple (NASDAQ: AAPL), o ktorom je známe, že na túto tému pracuje tajne? Čo keby spoločnosť Apple už potichu integrovala funkcie, aby získala šírku pásma – rýchleho a nie pomalého – z vesmíru a nasmerovaná na svoje existujúce telefóny?

 

Apple-Fi na jeseň?
V minulom roku spoločnosť nenápadne integrovala podporu pre takzvanú Citizens Broadband Radio Service (CBRS).
Federálna komunikačná komisia (ďalej len „FCC“) roky pracovala na získavaní spektra dostupných frekvencií, keď bola primárne vyhradená na vojenské účely. CBRS pracuje v pásme 150 MHz spektra medzi 3,55 a 3,7 GHz.

 

Môže toto diskrétne integrované zariadenie odrážať prípravy spoločnosti Apple na budúce nasadenie Apple-Fi vo vesmíre? 
Štandard CBRS vytvára ekvivalent súkromnej siete LTE (Long Term Evolution) a bezdrôtoví operátori by ju mohli použiť aj na 5G. Hovorí sa, že CBRS je rýchlejší ako Wi-Fi, že je to frekvencia umožňujúca rýchlosť šírky pásma medzi 100 Mbps a 1 Gbps. Je to rýchle! A pásmo 3,5 GHz pridelené CBRS sa už často používa na satelitnú komunikáciu zem-vesmír!

 

Toto diskrétne integrované zariadenie môže poukazovať aj na prípravy spoločnosti Apple na budúce nasadenie Apple-Fi vo vesmíre. Skutočne to môže byť zaujímavá indikácia, ktorej sa môžeme držať. A je o to pravdepodobnejšie, že podľa informácií oznámených počas WWDC 22. júna bude 5G kompatibilná s iPhone uvedená na trh koncom roka a predznamenáva prvé fázy možného nasadenia spoločnosti Apple v tomto segmente. Halo-Fi. IPhony novej generácie, okrem toho, že sú schopné použivať 5G, by mohli prijímať signál aj zo satelitov.

 

V tomto sektore sa veci vyvíjajú veľmi rýchlo. SpaceX dúfa, že bude môcť ponúknuť službu do konca roka, a nové informácie unikli o konštrukcii zariadení a zariadení pre koncových používateľov. Elon Musk povedal, že terminál, ktorý navrhla jeho spoločnosť, vyzeral ako „UFO na tyči“.

 

Virgin menuje bývalého riaditeľa Disney
Akcie spoločnosti Virgin Galactic (NYSE: SPCE) si vedú dobre. Najnovšie vzrušujúce správy (z 24 júla 2020) pre SPCE sa týkajú nového generálneho riaditeľa spoločnosti, Michaela Colglaziera. Doterajší generálny riaditeľ George Whitesides zostane v spoločnosti, kde bude mať výnimočný titul Chief Space Officer, ktorý tomuto bývalému riaditeľovi NASA dobre vyhovuje.

 

Ale v kontexte, keď Virgin Galactic prechádza na komercializáciu svojej dlho sa rozvíjajúcej kozmickej lode, potrebuje nový talent. Colglazier bol generálnym riaditeľom spoločnosti Disney Parks International, takže je dosť možné, že vie niečo o cestovnom ruchu a ako predať sen. Podobne to bolo keď Werner Von Braun, nacistický vedec, ktorého si američania vzali k sebe sa dal dohromady s Waltom Disneyom a vytvorili sen o kozmických staniciach, letoch na mesiac či na Mars a pod. A kde sa najlepšie realizujú sny keď nie vo filmových štúdiach? Isté je, že už takmer 1000 ľudí kúpilo lístok do divadla spoločnosti Virgin, ktorá sľubuje vesmírny turizmus. Kto vie, či to neskončí tak, ako skončila príprava na dokázanie, že Zem je guľatá, keď nejaký dobrodinec predal lístky do lietadla, ktoré malo údajne preletieť okolo sveta, ale nie po rovníku, ale nad severným a južným pólom. Po krátkom čase, ale ešte pred štartom sa po projekte zľahla Zem. Možno Virgin vyriešil aj výhľad z okien pre vesmírnych turistov a budú pozerať z “bezpečnostných dôvodov” len na monitory, ktoré im budú vysielať napríklad ako im máva “Gagarin” (všetka česť a sláva), alebo “Lajka” bude na nich pozerať?

 

Rozhodne som veľmi zvedavý na toto divadlo a len dúfam pre tých, ktorí investovali do tohto projektu, že sa mýlim a oni skutočne dosiahnu nejaké “vzduchoprázdno” v ktorom sa mnoho vecí deje úplne ináč než sme zvyknutí tu na Zemi. Nech je akokolľvek, jeho menovanie dokazuje, že spoločnosť Virgin Galactic nemá problém nájsť kvalitný talent, ktorý je ochotný vstúpiť na palubu svojho vesmírneho turizmu. To hovorí veľa o jeho potenciálnych vyhliadkach pri vytváraní tohto nového sektoru. A kto vie … jeho blízky vzťah s Disney by mohol vytvoriť zaujímavé budúce príležitosti pre vesmírny startup. Takže tento turizmus bude ďalšia zlatonosná žila, ktorá tak ako Braunove sny o dobývaní vesmíru povedie skrz štúdia Walta Disneyho.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov