Ilustračné foto: Su-27 Vzdušných sil Ukrajiny počas pristávacieho manévru na cestnej komunikácii, zdroj: defence-blog.com
Aktuality, Letectvo,

Cvičenie Vzdušných síl Ukrajiny skončilo takmer katastrofou. Video

27. augusta tohto roku sa uskutočnilo cvičenie stíhacích lietadiel Su-27 Vzdušných síl Ukrajiny, ktoré takmer skončilo katastrofou. V rámci cvičenia piloti ukrajinského letectva trénovali improvizované vzlety a pristátia na cestných komunikáciách s cieľom preukázať schopnosť rýchleho nasadenia letectva pri náhlej potrebe čeliť (akejkoľvek) hrozbe.


 

Ilustračné foto: Záber na pristávajúce ukrajinské stíhacie lietadlo Su-27 s červeno orámovaným vzduchovým vstupom s „prilepenou” dopravnou značkou, zdroj: defence-blog.com/ukr.TV

 

Vo štvrtok 27. augusta pristáli na hlavnej ceste spájajúcej Kyjev, hlavné mesto krajiny, s mestom Čop dve ťažké stíhacie lietadlá Su-27 Vzdušných síl Ukrajiny. Na záberoch nižšie, ktoré boli zverejnené vďaka užívateľom sociálnych sietí, je možné vidieť ako stíhačky Su-27 trénujú na diaľnici M06, ukrajinskej diaľnici medzinárodného významu spájajúcej hlavné mesto Ukrajiny s maďarskou hranicou neďaleko mesta Čop.

 

Pilot jedného zo stíhacích lietadiel si zrejme nesprávne vyrátal čas dotyku s povrchom a takmer pristál na hlavách prizerajúcich sa ľudí a strechách policajných áut. Stíhačka pri pristávaní trafila časťou prívodu vzduchu dopravnú značku, ktorú zároveň odtrhla a ďalej vliekla prilepenú na mieste „stretu”. Táto na prvý pohľad komicky vyzerajúca udalosť však mohla skončiť s fatálnymi následkami. Celkom určite možno povedať, že pilot stíhačky mal v danej chvíli obrovské šťastie.

 

Video užívateľov sociálnych sietí z udalosti:

 

 

 

 

Ilustračné foto: Detailný pohľad poškodeného vzduchového vstupu s „prilepenou” dopravnou značkou, zdroj: defence-blog.com

 

Mimochodom, jeden deň pred samotným cvičením boli z priestoru okolo cesty dočasne odstránené autobusové zastávky a tiež stĺpy verejného osvetlenia.

 

Na plánovaný cvičný úsek boli tiež nasadené špecializované cestné zametače, aby prečesali niekoľko kilometrový úsek a odstránili všetky nečistoty a predmety, ktoré po sebe bežne zanechávajú nákladné vozidlá. Súčasťou príprav bola tiež inštalácia zvukových plašičov vtáctva, aby aj takáto možnosť nebezpečenstva stretu s lietadlami stíhacieho letectva bola vylúčená.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov