.
Aktuality, Letectvo,

Video: Ruské stíhačky odprevadili prieskumné lietadlá USA a Švédska nad Baltickým morom

Rusko, 10. septembra (AM) – Podľa informácie poskytnutých ruským ministerstvom obrany 8. septembra ruská kontrola vzdušného priestoru zaznamenala dve lietadlá nad Baltským morom. Posádka stíhacieho lietadla Su-27 identifikovala tieto letecké objekty ako americké prieskumné lietadlo R-135 River Joint a prieskumné lietadlo Švédskeho letectva Gulfstream.


 

 

Ministerstvo obrany Ruskej federácie zverejnilo video zachytenia dvoch prieskumných lietadiel nad Baltským morom. Ruské stíhacie lietadlo Su-27 Baltského flotily vyslali k sprievodu cudzích leteckých objektov, ktoré leteli nad neutrálnymi vodami smerom k ruským štátnym hraniciam. Potom, čo sa ruská stíhačka priblížila k týmto lietadlám, posádka ich identifikovala ako prieskumné lietadlo R-135 River Joint amerického vojenského letectva a prieskumné lietadlo Gulfstream patriace Švédskemu letectvu.

 

Po priblížení Su-27 k cudzím lietadlám sa americkí a švédski piloti otočili a zmenili smer letu. Ruská stíhačka sa následne vrátila späť na letisko.

 

 

Pred dvoma dňami ruská stíhačka štvrtej generácie Mig-29 odprevadila britské výzvedné lietadlo nad oblasťou Barentsovho mora. Informovalo o tom Národné centrum pre riadenie obrany Ruska.

„Ruské prostriedky protivzdušnej obrany Severného loďstva zachytili 7. septembra nad neutrálnymi vodami Barentsovho mora približujúci sa cieľ k hraniciam Ruskej federácie,“ stojí v správe.

 

Na identifikáciu cieľa a zabráneniu narušenia hranice Ruska do vzduchu odštartovala stíhačka Mig-29 Severného loďstva.

„Posádka ruského lietadla identifikovala cieľ ako výzvedné lietadlo R.1 Sentinel Letectva Veľkej Británie a odprevadila ho nad vodami Barentsovho mora. Potom, čo cudzie lietadlo zmenilo kurz od ruskej štátnej hranice, sa stíhačka úspešne vrátila na svoju stálu základňu,“ stojí v správe ruskej armády.

Let ruského lietadla prebehol podľa pravidiel o medzinárodnom využívaní vzdušného priestoru. Britský stroj ruskej hranice nenarušil.

 

Okrem toho ruské prostriedky protivzdušnej obrany odhalili nad vodami Barentsovho mora ešte jeden približujúci sa cieľ. Do vzduchu vyslali stíhačku Mig-31 letectva ruského Severného loďstva. Tá približujúca sa stroj identifikovala ako nórsky stroj hliadkovacieho letectva P-3C Orion. Potom, čo sa nórsky stroj obrátil od hranice Ruska, Mig-31 sa tiež vrátil na domovskú základňu. Jeho let tiež vykonali prísne podľa pravidiel používania medzinárodného vzdušného priestoru. Ani nórsky stroj nenarušil hranicu Ruskej federácie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov