Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Ako si ZSSR za dve sekundy otvoril Bosporský prieliv pre sovietske lode

Rusko, 15. september 2020 (AM) – Počas stáročnej histórie Turecko opakovane narážalo hlavu do Ruska. A zakaždým prehralo s drvivým skóre. Dospelo to až k tomu, že vojská Alexandra II. sa zastavili len pár kilometrov od Konštantínopolu a iba cárova nerozhodnosť a závisť predkov súčasných vodcov NATO zastavili vtedajší chod dejín.


 

Pozoruhodné je, že zemepisná poloha a hospodárske väzby vytvárajú všetky predpoklady pre silné a spoľahlivé priateľstvo. Nakoniec, vďaka vzájomnému spojenectvu, Rusko a Turecko vzájomne zbohatnú. Ale ako sa to mnohokrát stalo, vždy existovali poradcovia, ich vlastní aj tí druhí, ktorí obrátili Turecko proti Rusku. U prvého sa to vždy zmenilo na veľký incident.

 

K jednému z takýchto incidentov došlo aj počas sovietskej éry. V roku 1952 vstúpilo Turecko do NATO, potom Američania rozmiestnili na jeho území jadrové hlavice. USA vyplatili prednostné pôžičky a súčasne vyzbrojili spojenca. V tom čase sa tureckým vodcom opäť zatočila hlava z imaginárnej moci a niektorí si už začali spomínať na dobré časy Osmanskej ríše. A nikto z nich si neuvedomil, že je dvadsiate storočie.

 

A keďže sme opäť tak skvelí, mysleli si turecké úrady, pre sovietske lode uzavrieme Bospor. Aj keď v súlade s Montreuxským dohovorom Turecko nemá právo uzavrieť prieliv. Slovo však nie je vrabec – vyhlásenie bolo dané. Nie je žiadnym tajomstvom, že tento trik bol sformovaný tisíce kilometrov od Istanbulu v USA, ktoré neustále tlačili Turecko do ozbrojeného konfliktu so ZSSR.

Ale žartovať a zahrávať sa môžte iba so svojimi rovesníkmi, so Sovietskym zväzom sa také veci nerobili.

 

Moskva neurobila znepokojenú tvár, nezavolala tureckého veľvyslanca a nestrčila mu pod nos diplomatickú nótu, ani si nakoniec nesadla za okrúhly stôl. Nie, urobili sme to inak. Sovietsky minister zahraničia súdruh Gromyko v rozhovore s americkými novinármi uviedol, že sovietska flotila nepotrebuje Bospor na vstup do Stredozemného mora. Na čo zákonite začali pršať otázky  – ako je to možné, učili ste sa zemepis?

Gromyko pokojne odpovedal: postačia iba dve salvy a okrem Bosporu bude ešte viac prielivov, aj keď nie som si istý, či Istanbul ostane!

Ešte v ten istý deň boli všetky nároky tureckej strany zrušené. Musíte sa poučiť z histórie!

Sergej Makarov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov