.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Líbya: Naozaj stratili pro haftarské sily dve stíhačky MiG-29 ?

 


Líbya, 16. september 2020 (AM) – 8. septembra bolo na sociálnych sieťach zverejnené video, ktoré ukazuje rusky hovoriaceho pilota – so skrytou tvárou -, ktorý tvrdil, že sa katapultoval zo svojho lietadla [MiG-29] v blízkosti líbyjského mesta Sirte. Niekoľko detailov sa však zdalo kurióznych, napríklad absencia trosiek, alebo dymu v okolí (čo by sa ešte dalo vysvetliť tým, že padlo do priepasti, alebo ďalej ako je pilot, lebo sa katapultoval zavčasu a vysoko atď), výbava letca (bolo vidno nejaký strakatý padák), alebo skutočnosť, že sily líbyjskej vlády národnej jednoty [GNA] o tejto udalosti nehovorili. Ďalej by sa dalo uvažovať o dôvodoch, ktoré viedli k zverejneniu takýchto obrázkov.

Neskôr a prostredníctvom svojho účtu na Instagrame (učet, ktorý video zverejnil), vysvetlil, že v skutočnosti predvádza cvičenie typu pátrania a záchrana počas boja. A z toho sa dá usúdiť, že išlo o podvod, ktorému verili mnohé médiá vrátane rusky hovoriacich.

Príbeh sprevádzajúci toto video znel dôveryhodne, lebo v máji prijala líbyjská národná armáda [ANL] maršála Khalifu Haftara, ktorá bojuje proti silám GNA, okolo 14 bojových lietadiel vrátane MiG-29 „Fulcrum“ a Su-24 „Fencer. ». Podľa Washingtonu ich poskytlo Rusko.

Ilustračná snímka

Vzhľadom k tomu, že Líbyjské sily nemali počas režimu plukovníka Kaddáfího MiG-29, mohli byť pilotmi týchto lietadiel len žoldnieri. Čo potvrdila 11 septembra kontraadmirálka Heidi Berg, šéf spravodajstva amerického Africom, vojenského velenia USA pre Afriku.

Kontraadmirálka Berg ďalej pokračuje s tým, že tieto lietadlá, podľa ich názoru (amerického názoru), prevádzkuje skupina Wagner. Tieto zariadenia sa zúčastňujú boja. Videli sme ich, ako v krajine uskutočňujú útoky na pozemné ciele // *** dodatok redaktora: Veď sú to bojové stíhačky, tak s nimi bojujú. *** //. Takže údajne z toho vyplýva, že skupina Wagner tam nie je na to, aby cvičili Haftarových vojakov, ale že je tam na vykonávanie bojových akcií v mene (ruských) národných záujmov, dodala Americká kontraadmirálka Berg. // *** Keď to robia Američania je to dobré? *** //

“Vieme tiež, že nie sú príliš dobrí,” pokračovala kontraadmirálka Berg, podľa ktorého 28. júna havaroval jeden MiG-29 a druhý 7. septembra tj. deň pred vydaním toho videa. Príčina straty týchto dvoch zariadení nie je známa. “Môže to byť mechanický incident, chyba pilota alebo niečo iné,” uviedol americký spravodajský úrad AFRICOM. Celkovo to podľa nej “pravdepodobne naznačuje nedostatok zručností“. // *** Oni už asi dlho nevideli vojakov vo vlastných radoch… :-). *** //

Tak či onak, pre AFRICOM USA znamená podpora LNA Ruskom len to, že tam chcú Rusi opäť získať svoje miesto a s tým spojený vplyv. Tiež to potvrdil ešte v máji veliteľ AFRICOMU Stephen Townsend, keď povedal, že Rusi rozširujú svoju vojenskú stopu rovnako ako v Sýrii, tak aj v Afrike pomocou žoldnierskych skupín ako je Wagner.

Podľa kontraadmirálky Bergovej má skupina Wagnerovcov v Líbyi okolo 3 000 bojovníkov. A údajne prijali 2 000 žoldnierov v Sýrii na podporu operácií LNA. To isté však robí aj druhá strana, ale s pomocou Turecka, ktoré do Tripolisu vyslalo okolo 5 000 žoldnierov naverbovaných z protureckých sýrskych povstaleckých skupín. A turecké ambície sú jednoznačné. Presadenie sa v Líbyi umožňuje Turecku podporovať územné nároky vo východnom Stredomorí (vďaka dohode podpísanej s GNA v novembri), alebo dokonca kontrolovať migračné toky do Európy.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov