.
Aktuality, Letectvo,

Vzdušné sily Čiernej Hory si prevzali prvý zo strojov Bell 505 určených na výcvik nových armádnych pilotov


Fort Worth, Texas (17. septembra 2020) – Spoločnosť Bell Textron Inc., dcérska spoločnosť Textron Inc. (NYSE: TXT), dodala vzdušným silám Čiernej Hory prvý stroj Bell 505. Technicky došlo k odovzdaniu už v júli na centrále Bellu v Prahe, avšak teraz došlo priamo k dodávke do Čiernej Hory, a to za účasti Predraga Boškovića, ministra obrany Čiernej Hory. Dodávka druhého stroja je naplánovaná na január 2021.

„Sme hrdí na to, že sa podarilo dodať čiernohorským vzdušným silám ich prvý Bell 505,“ hovorí Duncan Van De Velde, Managing Director Bell pre Európu a Rusko. „Bell 505 je stroj známy tým, že vo svojej triede poskytuje zákazníkom tú najlepšiu hodnotu. Vieme, že miestni študenti už majú svoje skúsenosti s avionikou ovládanou pomocou menu, a preto veríme, že pokročilá avionika Bellu 505 im pomôže stať sa ešte lepšími pilotmi.“

.

Nový vrtuľník bude čiernohorská armáda používať pre výcvik vo vojenských oblastiach. Bell zaistil školenia pre troch pilotov u HeliDeal, certifikovaného výcvikového centra pre pilotov Bell 505 na juhu Francúzska.
„Veľmi si vážime flexibilitu spoločnosti Bell z hľadiska výcviku,“ hovorí major Goran Senčić, „virtuálne tréningové kurzy boli veľmi efektívne a naučili nás o týchto vrtuľníkoch skutočne veľa.“

Bell 505 naďalej slávi úspech v Európe i po celom svete. Stroj má technologicky veľmi pokročilú palubnú dosku a adaptabilný dizajn kabíny, čo z neho robí extrémne nákladovo efektívny vrtuľník, ktorý sa nezľakne žiadnej výzvy. Najnovšia avionika od Garminu a systém FADEC poskytujú stroju lepší prehľad o situácii a zvýšenú bezpečnosť, pilot sa tak môže viac sústrediť na vlastný výcvik. Vďaka systému HIRS (High Inertia Rotor System) získajú študenti lepšie sebavedomie pri autorotácii.

„Bell bol pre čiernohorskú armádu skvelou voľbou, hoci je na západe Balkánskeho polostrova zatiaľ ojedinelý,“ dodáva Predrag Bošković, minister obrany Čiernej Hory. „Zabezpečí našim pilotom skvelé možnosti výcviku, vyskúšajú si mnoho rôznych situácií. Najdôležitejšia je ale podpora, ktorú poskytne našim civilným inštitúciám,“ doplnil Bošković.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov