Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Prichádza doba keď americká armáda bude musieť doháňať druhých

 


USA, 19. september 2020 (AM) – Otázka modernizácie Amerického námorníctva a vôbec jeho objemu sa dostáva na pretras na tie najvyššie miesta. Len samotný počet 355 lodí, ktoré chce Donald Trump poslať na vodu nebude stačiť Čínskej presile. Minister ozbrojených síl Mark Esper sa domnieva, že totiž počet vojenských lodí nebude stačiť Americkej armáde, ktorá ich používa ako svoj nástroj na kontrolu a presadzovanie svojich záujmov po celom svete. Američania si skutočne uvädomili hrozbu zo strany Číny, ktorá nasadila veľmi vysoké tempo v militarizácii. Peking stojí na čele rozvíjajúcej sa ekonomiky, ktorá ešte nedosiahla zďaleka svoj potenciál.

Už len zvýšiť počet lodí nebude stačiť. V súčasnosti je nutné mať k dispozícii oveľa silnejšiu flotilu, ktorá bude obsahovať technologicky vyspelejšie lode ako sú tie Čínske, za predpokladu, že Američania ešte budú chcieť a môcť konkurovať Čínskej schopnosti vyrábať nové a opravovať používané lode.
Ďalší faktor, ktorý nehrá Američanom do kariet je ich všade prítomnosť po celom svete. Čína sa sústreďuje okolo svojich pobrežných vôd čo im dáva strategickú výhodu v prípade konfliktu s USA, ktorí by si nemohol v žiadnom prípade dovoliť stiahnuť celé svoje loďstvo k pobrežiu Číny.

Čínske námorníctvo zoradí do roku 2030 podľa odhadov 425 bojových lodí. Okrem toho Čína nielenže už dobehla Spojené štáty americké, pokiaľ ide o lode, ale aj jej priemyselné kapacity sú oveľa lepšie ako americké lodenice.
Americký generálny štáb prestal považovať svoju technologické prvenstvo a lepšie vycvičený personál za výhodu v porovnaní s Čínskymi námornými silami.

Zdá sa, že sa v Americkej päťcípej budove zobudili po dlhoročnom spánku a boli nútení označiť Čínske námorníctvo za vážneho a nebezpečného protivníka, ktorého by americké námorníctvo nemalo podceňovať.

Dron Sea Hunter US NAVY. Na početné rozšírenie svojej flotily sa americké námorníctvo uchýli k mnohým autonómnym plavidlám bez posádky, alebo len s veľmi malými posádkami.

Po prvý krát v histórii sa dostáva na pretras Americký priemysel a jeho nutnosť nie len transformácie, ale aj výraznej modernizácie, aby dokázal čeliť pretlaku prichádzajúcemu z Číny, prípadne z iných ekonomík sveta, ktoré sa ešte len rozbiehajú.

Toto je podstata správy, ktorú dostal Mark Esper, americký minister ozbrojených síl. Tá navrhuje 3 možné scenáre, ako by mohli Američania do roku 2030 dosiahnuť 355 bojových lodí a prípadne tento počet prekročiť. Presný obsah návrhov amerického námorníctva ešte nebol zverejnený. Avšak podľa informácii, ktoré už prenikli sa zdá, že 3 prístupy sú založené na rastúcom využívaní robotizovaných plavidiel bez posádky, alebo s veľmi malými posádkami, ktoré môžu slúžiť ako podporné jednotky pre hlavné námorné jednotky, ako sú torpédoborce, lietadlové lode prípadne útočné ponorky.

Najväčším problémom US NAVY nie sú ani tak priemyselné kapacity, ako samotné ľudské zdroje. Nestačí preto len navýšiť rozpočet, aby to Američanov udržalo v hre tak ako to urobil Reagan keď on dostal do prenájmu Biely dom v 1981. Američania zistili, že majú problém s ľudskými zdrojmi. Dostali sa do bodu, keď podmienky pre prijatie do armády nespĺňa čoraz viac uchádzačov. Pred pár rokmi už s týmto alarmovali iné štúdie v US armáde, ktoré poukazovali napríklad na obrovskú mieru obezity v americkej populácii. Takže na čierno zafarbená bublinková voda, olej a prípadne iné prísady zo sendvičov tečúce po brade je jeden z neviditeľných nepriateľov Americkej armády a neprekonajú ho ani zvýšené mzdy, ktoré sú často veľkým motivátorom pre nových vojakov.

P8 Poseidon. Okrem modernizácie a rozšírenia svojej námornej flotily lodí je potrebné, aby americké námorníctvo obnovilo aj veľkú časť svojej leteckej flotily

Aktuálna ekonomická situácia vo svete zväzuje ruky aj Američanom. Ich rozpočet sa pravdepodobne nebude môcť nafúknuť tak ľahko ako tomu bolo ešte pred časom.

Mark Esper tak naznačil, že podiel rozpočtu amerického námorníctva určeného na na výstavu nových lodí sa zvýši z dnešných 11% na 13% v roku 2022, čo znamená zvýšenie o viac ako 4 miliardy dolárov ročne čo by napríklad umožnilo financovanie nových fregát FFG/X, bez ohľadu na personálne problémy.
A aby sa nedostali v US NAVY do problému ochudobnenia jednej zložky na úkor druhej, Mark Esper navrhuje využiť rozpočtové rezervy.

Nesmieme však zabudnúť, že v priebehu nasledovných 20 rokov pôjde približne 30% investícii amerického námorníctva do stavby nových ponoriek typu Columbia, ktorá nahradia už dožívajúce Triedy Ohio. Sú to nosiče jadrových hlavíc a preto ich výmena je viac než nevyhnutná nakoľko sú v službe od 80. rokov. Program výmeny týchto ponoriek je faraonický. Jeho rozpočet dosiahne 110 miliárd dolárov pre 12 ponoriek. Táto strategická finančná rezerva môže pomôcť financovať rozpočtové zmeny v US NAVY.

Trieda Columbia predstavuje prioritný projekt amerického námorníctva na ďalšie dve desaťročia, pretože je nosičom jadrových zbraní

Po mesiacoch čakania a nerozhodnosti sa teraz zdá, že americké námorníctvo bude dodržiavať svoju doktrínu stavby lodí v nadchádzajúcich rokoch. Je pochopiteľné, že teraz sú všetky oči upreté na možnú konfrontáciu s Pekingom, či už vo forme novej studenej vojny, alebo skutočnej ozbrojenej konfrontácie. Uvidíme, odteraz, aká bude reakcia čínskeho námorníctva na ohlásené zvýšenie kapacít amerického námorníctva.
Americký manévrovací priestor je nižší ako Čínsky, ktorý zatiaľ nepozná svoje limity. Preto počkajme na odpoveď z Pekingu na toto nové vyhlásenie Americkej vlády.

Čínske lodenice boli modernizované, aby sa zvýšila výrobná kapacita a zdá sa, že ich námorníctvo nečelí rovnakým obmedzeniam ľudských zdrojov ako americké námorníctvo. Naviac, ak by Čína mala ďalej zvyšovať počty svojich bojových lodí a s ohľadom na ich technologický skok spojený s kapacitami lokálneho priemyslu, vôbec nie je zaručené, že to tento krát Američania ustoja. Američania by si preto mohli okúsiť trpkú príchuť medicíny, ktorú nechali užiť Sovietskemu Zväzu v 80. rokoch a ktorá viedla ku krachu komunistickej myšlienky z ekonomických dôvodov. Zbrojenie šialeným tempom vždy jednu stranu položí skôr. A tentokrát, ako sa zdá môže ísť o Američanov.

Americký problém je aj to, že sú všade a všetko musia platiť. Čínsky rozpočet preto vôbec nemusí byť tak vysoký ako je ten Americký, aby mohli Američanov dobehnúť a aj predbehnúť. Čína totiž nemusí živiť stovky základní po celom svete, obrovské špionážne siete, okupačné vojny a všetky štruktúry nasadených ksichtov vo vládach jednotlivých „demokratických krajín“. Je zjavné, že Američanom dochádza dych a ak nezmenia ich expanzívnu politiku, ich hegemónia sa o nejaký čas skončí. Či to bude lepšie, alebo horšie, to sa ešte len ukáže.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov