Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Bývalý bulharský minister obrany: Lietadlá MiG-29 sú ruská hybridná zbraň

Arménsko, 29.september 2020 (AM) – Bývalý minister obrany Bulharska Nikolaj Nenčev kritizoval terajšieho ministra Krasimira Karakčanova za to, že nechal preletieť ruské “lietadlá so zbraňami” do Belehradu, a tiež za míňanie veľkých súm na opravy lietadiel MiG-29 a nákupy zbraní pre nich.


 

Úradujúci vice-premiér, minister obrany Bulharska Krasimir Karakačanov mení bulharskeéstíhačky Mig-29 v jamu na peniaze kvôli nekonečným vkladom do opráv, vyhlásil bývalý minister obrany Nikolaj Nenčev. Podľa slov politika, v priebehu posledných niekoľkých rokov Karakačanov utratil 100 miliónov leva (51 miliónov eur) na potreby stíhačiek a pripravuje zmluvu v hodnote vyše 15 miliónov eur na nákup nových rakiet pre tieto lietadlá.

 

“MiGy-29 sú teraz pre nás najdrahšia ruská hybridná zbraň, za ktorú platíme nemálo. Rusko ich pritom môže použiť proti nám kedy sa mu bude chcieť, ” uviedol Něnčev v článku pre spravodajský portál Prioritěty.

Nehľadiac na opravy vykonávané podľa zmluvy s ruskou spoločnosťou Mig v krajine lieta iba 5 strojov z 15, povedal bývalý minister, kvôli tomu majú piloti príliš málo nalietané.

“Na základe svojej skúsenosti ministra môžem predpokladať, že Rusi, s najväčšou pravdepodobnosťou, zdržujú plnenie zmluvy, alebo sú opravy málo kvalitné a dostávajú reklamácie, z čoho následne vyplýva zdržiavanie,” myslí si Nenčev.

Bývalý minister znovu pripomenul “nebezpečenstvo”, ktoré predstavujú vzťahy Ruska so susedným Srbskom.

“Aby obraz bol úplný, svojimi rozhodnutiami Krasimir Karakačanov nielen že kŕmi spoločnosť Mig, ale aj úslužne pravidelne prepúšťa ruské vojenské dopravné lietadlá z Moskvy do Belehradu naložené zbraňami. Naposledy to boli protivzdušné systémy Pancir S-1. A nielen tie. Prečo je minister ku Kremľu tak štedrý? Čo ho motivuje? Možno, že to je očakávanie novej dohody s Moskvou v hodnote stoviek miliónov, napríklad na modernizáciu? “Pýtal sa bývalý minister.

 

Pripomenieme, že v piatok sám úradujúci minister obrany Karakačanov povedal novinárom, že Bulharsko vyžaduje od spoločnosti Mig zaplatenie zmluvnej pokuty vyplývajúcej zo zmluvy kvôli časovému sklzu. Nespresnil koľko Mig-ov zaostáva za plánom a aký je rozmer pokuty. Na návrh, aby boli bulharské stroje opravované v Poľsku, minister odvetil, že to je možné robiť len v Rusku.

“Iba Poliaci majú závod, kde opravujú svoje MiGy-29. Licenciu ale majú na opravy iba svojich vlastných strojov. Nemajú právo opravovať bulharské stíhačky či stíhačky iných krajín. My si od nich môžeme kúpiť motory, nemôžeme ich tam ale opravovať, “uviedol.

 

Predchodca Karakačanova, Nikolaj Něnčev, opakovane vyslovoval ostré slová na adresu súčasného ministra. Minulú jeseň, keď Bulharsko poskytlo svoj vzdušný priestor pre dopravu svojich protivzdušných systémov do Srbska, Něnčev vyhlásil, že on nedovoľoval ruským lietadlám používať vzdušný priestor krajiny v čase, keď on bol ministrom obrany. Karakačanov počas minulého leta, pred uzavretím dohody o dodaní amerických strojov F-16, uviedol, že nové stíhačky nevynulujú úlohu MiG-ov 29 v bulharskom letectve.

“To lietadlo je otvorená stránka, na ktorú je ešte možné písať,” vyhlásil vtedy bulharský minister.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov