.
Aktuality, Letectvo,

Americká stíhačka F-35B sa zrútila po zrážke s tankerom KC-130J ktorý nakoniec pristál na bruchu

 


USA, 1.október 2020 (AM) – Tankovanie za letu je vždy chúlostivý úkon. Stíhačka sa pri tankovaní nachádza vždy (aktuálne) za zásobovacím lietadlom. Po dostatočnom priblížení sa tieto lietadlá prepoja a musia tak zostať počas doby doplňovania paliva. Počas tejto doby musí pilot lietadla čerpajúceho pohonné hmoty zotrvať v optimálnej pozícii za tankerom. Tieto operácie sú už považované za rutinné vzhľadom na aktuálne požiadavky armády. Je preto veľmi zriedkavé vidieť kolíziu tankujúceho lietadla s tankerom.

Podobný prípad sa však stal už v decembri 2018, keď sa počas fázy tankovania za letu asi 160 námorných míľ od japonského pobrežia zrazili lietadlá F/A-18D Hornet a KC-130J Hercules. Pri nehode zahynulo šesť ľudí, vrátane jedného z pilotov stíhačky a všetkých piatich členov posádky tankovacieho lietadla.

K takejto nehode došlo opäť včera 29. septembra okolo 16:00 (tichomorského času) s F-35B z 3.letky námorných síl a KC-130J Hercules. Po zrážke sa pilot F-35B katapultoval, zatiaľ čo KC-130J s nefunkčnými motormi 3 a 4 musel pristáť na bruchu v poli, pretože sa im nepodarilo dostať až na regionálne letisko Therma, severovýchodne od San Diega.

.

US Marine Corps vo svojom vyhlásení uviedli, že pilot F-35B bol bez viditeľných zranení, ale ihneď podrobený lekárskym pozorovaniam. Pokiaľ ide o posádku KC-130J, vystúpili veľmi vystrašení. Je tiež pravdepodobné, že pred týmto núdzovým pristátím vykonala posádka vyprázdnenie nádrže. K tejto téme však nebolo zatiaľ nič povedané.

Video z pádu stíhačky:

“Oficiálna príčina havárie je v súčasnosti predmetom vyšetrovania. Aktualizácie budú poskytované, keď budú k dispozícii ďalšie informácie,” povedal USMC.

Týmto sa pre US Marins faktúra za stratený F-35B počas tankovania vo vzduchu zvýšila a aktuálne ide o 2 prípad tohto charakteru. Prvá nehoda sa týkala lietadla z výcvikovej letky Marine Fighter Attack Training Squadron 50. Stala sa pred dvoma rokmi, takmer na deň presne, asi 8 km od základne Beaufort v Južnej Karolíne. Vyšetrovanie odvtedy zistilo, že príčinou bola výrobná chyba palivovej hadice. Čo iné by sa dalo očakávať?

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov