Georgij Kurbatov
Aktuality, Námorníctvo,

Video: Najnovšia a jedinečná mínolovka Georgij Kurbatov bola prvýkrát spustená na vodu

Rusko, 2.október 2020 (AM) – V ruskom Srednje-Nevskom závodu v Petrohrade v stredu na vodu spustili mínolovku Georgij Kurbatov, ktorá bude súčasťou Čiernomorskej flotily. Po spustení na vodu bola loď ukotvená k prístavisku, kde bude dokončená jej výstavba. Čoskoro sa začnú prípravy na kotevné testy.


 

 

Odovzdanie lode ruskému námorníctvu sa očakáva v roku 2021. Ceremoniálu sa zúčastnili zástupcovia Zjednotenej lodiarskej korporácie a tiež velenie námorníctva. Tradične bola o palubu lode rozbitá fľaša šampanského. Ako uvádza ruské ministerstvo obrany, Georgij Kurbatov bola vytvorená v rámci projektu 12700 Alexandrit.

“Lode tohto projektu sú jedinečné, majú najväčšiu kostru na svete z monolitického sklolaminátu vytvorenú metódou vákuovej infúzie. Hmotnosť takejto kostry je menšia ako kovová, pričom výrazne zvyšuje jej pevnosť. Takáto kostra nie je náchylná ku korózii a lehota pri dodržiavaní prevádzkových noriem je takmer neobmedzená, “uviedli na ministerstve.

Nové lode môžu nachádzať míny ako vo vode, tak v zemi. Na zneškodnenie mín lode používajú riadené a autonómne ponorky.

 

26.septembera ďalšia nová ruská loď na ochranu proti mínam Projektu 12700 Jakov Baljajev, ktorá uskutočňuje plavbu z Petrohradu do Vladivostoku, úspešne preplávala severomorskú cestu. Informovala o tom tlačová služba tichomorskej flotily. Minolovka koncom júla opustila Petrohrad a začala s prechodom do Vladivostoku, kde sa loď podrobí námorným a štátnym testom, po ktorých sa Jakov Baljajev pripojí k tichomorskej flotile a bude slúžiť na Kamčatke. Plánuje sa, že loď dorazí do Vladivostoku v prvej dekáde októbra. Cesta z Baltského mora do cieľového miesta sa vykonáva pomocou morského remorkéra „Antej“.

 

Najnovšia morská mínolovka Jakov Baljajev priplávala na Ďaleký východ severnou morskou cestou

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov