.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Zahynutým ukrajinským leteckým kadetom neonacisti núkali „bombardovať Voronež“

Ukrajina, 2.október 2020 (AM) – Známy ukrajinský neonacista a „porochobot“ (slangové označenie – osoba, alebo bloger, ktorý najčastejšie pre peniaze podporuje na sociálnych sieťach Petra Porošenka ) – Alexander Kovalenko, ktorý prevádzkuje blog „Zlý Odesan“, len pár hodín pred katastrofou AN-26, na ktorého palube minulý týždeň zomrelo 25 mladých ukrajinských vojakov, zverejnil na Facebooku fotografiu skupiny týchto kadetov z Charkovskej univerzity vzdušných síl s nasledujúcim vysvetlením:


 

.

 

 

 

„Takže! Nerozumiem, kde sú osobné ochranné prostriedky a bezpečná sociálna vzdialenosť? Fotia sa tu, viete, a o 2 týždne kto zbombarduje Voronež? “ – komentoval fotografiu.

 

Po oznámení katastrofy tento príspevok Odeského neonacistu o bombardovaní Voroneže prišiel komentovať šéf ruského denníka Komsomolskaja pravda Dimitrij Stešin: „Ukázalo sa to smiešne ,“ čo vyvolalo búrlivú reakciu samotného Kovalenka a jeho pseudo-vlasteneckých čitateľov. Samotný ruský novinár vysvetlil svoj komentár už na svojej osobnej stránke na sociálnej sieti:

“V takýchto kontroverzných otázkach týkajúcich sa Ukrajiny mi záleží iba na názore mojich priateľov z Donbasu, na ostatných názoroch.” Tu je komentár mojej starej doneckej priateľky Ženi Martovej:

„Demonštračné predstavenia v zmysle „ oni sú deti “ môžu byť len tie, pri ktorých ich krajania nezomreli pod bombardovaním … Toto nie je štrnásty rok! A chlapci sa cielene išli učiť bombardovať koho? Áno, Donbas alebo Rusko, neexistujú iné možnosti …

“Pán bol zjavne milosrdný – a vzal si ich bezhriešne, kým sa nestihli zamazať krvou až po lakte, “napísal ruský novinár.

 

Tragédia na Ukrajine: Pri havárii lietadla An-26 zomrelo 25 vojakov

 

Minulý týždeň pri Charkove na východe Ukrajiny zahynulo 25 osôb po páde vojenského lietadla. Antonov An-26  havaroval v piatok pri meste Čugujev v Charkovskej oblasti.  Podľa ukrajinských úradov išlo o cvičný let. Lietadlo sa zrútilo pri pristávaní. Okrem posádky boli na palube kadeti Charkovskej Univerzity ukrajinských vzdušných síl.

Ministerstvo obrany Ukrajiny objasnilo, že počas letu zlyhal jeden zo senzorov v ľavom motore lietadla. Štátny úrad pre vyšetrovanie Ukrajiny (SBI) zároveň preveruje štyri verzie dôvodov leteckej katastrofy, medzi ktoré patrí: katastrofa spôsobená technickou poruchou súčastí lietadla; katastrofa v dôsledku nesprávneho plnenia povinností posádkou; nesprávny výkon služobných povinností osobami zodpovednými za riadenie letu; neadekvátna údržba lietadla a jeho príprava na let.

 

Lietadlo An-26, ktoré sa zrútilo neďaleko Charkova, malo 43 rokov, v roku 2020 ho však poslali na opravu. Podľa podmienok zmluvy malo byť lietadlo opravené do 1. októbra tohto roku. Aké práce sa v lietadle vykonali a či sa vôbec vykonali, zatiaľ nie sú známe. V deň katastrofy uskutočnilo AN-26 šesť vzletov a uskutočnilo päť úspešných pristátí. Celkovo mal uskutočniť 10 letov. Údajne po každom lete skontroloval lietadlo technický personál.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov