Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Malý a mobilný: Budúcnosť amerického námorného zboru aj vďaka čínskej námornej sile

USA, 5.október 2020 (AM) – Nový experimentálny námorný pluk je priekopníkom v novom dizajne síl amerického Námorného zboru. Hrozba expanzívnej Číny – ktorá je dnes najväčšou námornou veľmocou na svete – núti americké námorné zbory prehodnotiť spôsob, akým fungujú.


Počas podujatia Marine Day Corps „Modern Day Marine“, ktoré sa konalo tento rok, jeden z najskúsenejších vojakov vysvetlil, čo sa presne robí pre modernizáciu zboru pre budúci boj v Tichomorí.

 

V strede redizajnu ozbrojených síl USMC je 3. námorný pluk na Havaji, ktorý sa čoskoro objaví pod menom 3. námorný pobrežný pluk (MLR). Generálmajor námornej pechoty Kevin Iiams novinárom povedal, že experimentálny pluk bude vypovedať o budúcom dizajne námorných síl. Morský pobrežný pluk, celkovo v počte asi 2200 vojakov, by bol zložený z troch samostatných, ale navzájom prepojených skupín, bojovej jednotky, protilietadlového tímu a logistického prvku.

 

Pravdepodobne by sa MLR ďalej rozdelili na menšie skupiny poloautonómnych skupín námornej pechoty rozložené na širokom úseku Tichého oceánu pri love nepriateľských lodí. Štýl delegovania vedenia námornej pechoty je pre tento typ autonómie zvlášť vhodný, pretože mladší námorníci sa vyzývajú, aby hľadali riešenia prevádzkových problémov, a nie aby im hovorili, ako ich riešiť.

 

Vo vyhlásení pre Marine Corps Times vysvetlilo velenie bojového rozvoja námorných zborov, čo presne nové MLR urobí, pričom uviedol, že „MLR“ boli navrhnuté tak, aby poskytovali základňu pre použitie viacerých expedičných záloh s veľkosťou čaty, ktoré môžu hostiť a umožňovať najrôznejšie misie, ako sú diaľkové proti lodné útoky, vyzbrojovanie a tankovanie lietadiel, spravodajské služby, dozor a prieskum kľúčových námorných oblastí, protivzdušná obrana a včasné varovanie. “

 

Okrem pobrežných výsadkov – tradičnej doméne námorných zborov – by USMC malo mať za úlohu aj topiť nepriateľské lode, čo je pre zbor trochu nová úloha. Aj keď námorná pechota v súčasnosti používa raketový delostrelecký systém na veľké vzdialenosti, raketový systém Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), ktorý dokáže zasiahnuť statické ciele až do vzdialenosti 190 míľ, systém by ťažko zasiahol mobilné ciele ako sú nepriateľské lode.

 

Rovnaké umiestnenie, nové možnosti

Na nápravu tohto riešenia USMC iniciuje snahu spojiť rakety Navy Naval Strike (NSM) s vozidlom Corps ‘Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) odstránením kabíny a diaľkovým ovládaním nákladného vozidla. NSM má dosah viac ako 115 míľ, má nízky letový profil a dokáže vykonať náhodné úhybné manévre vo svojej terminálnej letovej fáze, aby sa zabránilo protiraketovej obrane.

 

Aj keď stále nie je jasné, ako by bolo vozidlo JLTV-NSM, predbežne pomenované ROGUE Fires, integrované do námorných prímorských plukov, nové MLR by mohli byť zodpovedné za výsadky a vyzbrojovanie systémov na odľahlých ostrovoch a udržanie vyzbrojenia platformy s dvoma raketami. Spolu s novými experimentmi v oblasti navrhovania síl zbor vyraďuje aj staré systémy a vyvíja nové so zreteľom na námornú dopravu.

Do námornej pechoty Spojených štátov prichádza zmena, čo sa týka výzbroje aj štruktúry síl. Chystajú sa ovládnuť Tichý oceán, v prípade potreby aj silou.

Caleb Larson

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov