.
Aktuality, Námorníctvo,

Putin: Blahoželám všetkým, ktorí sa podieľajú na práci na Zirkone. Rusko úspešne otestovalo hypersonickú raketu

Rusko, 8.október 2020 (AM) – Náčelník Generálneho štábu Valerij Gerasimov informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o úspešnom vypustení hypersonickej strely s plochou dráhou letu Zirkon na cieľ v Barentsovom mori. Prezident Putin zablahoželal všetkým, ktorí sa podieľali na práci na strele Zirkon, zvlášť poďakoval ministrovi obrany Sergejovi Šojgu a náčelníkovi Generálneho štábu Gerasimovi.


 

 

“Za touto prácou, stojí veľké úsilie našich vedcov, dizajnérov, talentovaných pracovníkov, vojenských špecialistov. To je veľký krok vo vybavení ozbrojených síl s najnovšími systémami. Chcem zablahoželať všetkým, ktorí sa podieľajú na práci na Zirkone, chcem poďakovať ministrovi obrany, vám, viem, že všetci z vás konajú ako plnohodnotní účastníci procesu vytvárania týchto moderných systémov, “povedal Putin na stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Valerijom Gerasimovom počas videokonferencie.

 

“Chcel by som vám všetkým poďakovať za odvedenú prácu, za jej výsledky a vyjadriť nádej, že všetci odborníci zapojení do prezbrojenie ruskej armády budú aj naďalej pracovať rovnako efektívne, rovnako vytrvalo ako doteraz,” dodal prezident.

 

“Dňa 6. októbra z vôd Bieleho mora hlavná fregata projektu 22350 Admirál Sovietskeho zväzu Gorškov prvýkrát vystrelila hypersonickú strelu Zirkon na námorný cieľ v Barentsovom mori,” uvádza sa vo vyhlásení.

“Podľa objektívnej kontroly protilodná strela Zirkon priamo zasiahla cieľ vo vzdialenosti 450 km. Letové testy strely Zirkon budú pokračovať, “ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

 

 

Zirkon sa pohybovala priemernou rýchlosťou 1,6 km za sekundu (5,7 tisíc kilometrov za hodinu) a maximálna rýchlosť prekročila 9,5 tisíc kilometrov za hodinu. Maximálna výška predstavovala 28 kilometrov a čas 4,5 minúty.

Po dokončení štátnych skúšok bude hypersonický komplex vo výzbroji podmorských a hladinových plavidiel námorníctva v rokoch 2020-2021, povedal Gerasimov. Okrem námornej verzie prezident Putin už skôr spomenul vývoj Zirkonu pozemnej dislokácie. Predpokladá sa, že maximálna rýchlosť bude deväťkrát vyššia ako rýchlosť zvuku a dolet bude cez tisíc kilometrov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov