Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Nákup stíhačiek F-16 v Bulharsku: Nový veliteľ vojenského letectva dnes zradil bulharské vzdušné sily

Bulharsko, 13.október 2020 (AM) – “Zámer bulharskej vlády kúpiť ďalšie F-16 musí byť najprv riadne zvážený,” – hovorí veliteľ bulharského vojenského letectva Dimitar Petrov.


Bulharské ministerstvo obrany už skôr oznámilo, že sa zaoberá otázkou nákupu ďalších ôsmich stíhačiek, a v spoločnosti Lockheed Martin vyhlásili, že sú pripravení dodať nové lietadlá spoločne s už objednanými za predpokladu, že budú objednané počas jedného roka.

 

Podľa Petrova takýto návrh vyvoláva otázku, kam uložiť ďalšie stroje a kto s nimi bude lietať. Pripomenul, že v súčasnosti ešte len začína výstavba infraštruktúry pre prvých osem stíhačiek. Poznamenal, že teraz je dostatok leteckého personálu.

“Pokiaľ bude 16 stíhačiek F-16, bude treba vziať viac pilotov, ale kde budú školení? Nemôžeme ich trénovať v Bulharsku, pretože teraz nemáme vyškolených inštruktorov, ” povedal Petrov vo vysielaní Bulharského národného rozhlasu.

Vyjadril názor, že nákup celej perute 16 stíhačiek je zásadné rozhodnutie, ktoré je potrebné zvážiť. Atlantická rada Bulharska vyjadrila rozhorčenie nad Petrovovým vyhlásením.

“Nový veliteľ vojenského letectva dnes zradil bulharské vojenské vzdušné sily! Okrem toho si dovolil ísť proti svojej vlastnej vláde. Armáda nemôže ísť proti výkonnej moci, “vyhlásili v organizácii s tým, že možno dojednať doplňujúci výcvik v Spojených štátoch a prví takíto piloti môžu sami trénovať svojich ďalších kolegov.

 

 

Dimitar Petrov nastúpil do funkcie veliteľa vojenského letectva úplne nedávno, predtým bol veliteľom leteckej základne Graf Ignatjev. Prezident Rumen Radev, ktorý stál na čele vojenského letectva do roku 2016, opakovane kritizoval postup nákupu amerických stíhačiek a upozorňoval na skutočnosť, že vláda v snahe znížiť náklady na zmluvu sa vzdala dôležitých zbraní. Prezident označil proces voľby medzi americkými F-16, talianskymi Eurofighter a švédskymi Gripen v roku 2018 za triumf lobovania.

 

Prvých osem stíhačiek stálo 1,26 miliardy dolárov a budú dodané v rokoch 2023 a 2024. Počas svojej návštevy Spojených štátov sa bulharský minister obrany Krasimir Karakačanov dohodol o možnosti platiť za ďalšie nákupy v splátkach, a nie naraz, ako je to v prípade prvej várky stíhačiek.

 

“Bulharsko by malo odmietnuť nákup amerických stíhačiek F-16 a investovať tieto peniaze do zdravotnej starostlivosti.”  Takýto názor vyslovil v apríli Rumen Petkov, predseda bulharskej mimoparlamentnej strany Alternatíva pre bulharské obrodenie a bývalý bulharský minister vnútra. Podľa politika existuje rad spôsobov, ako by Bulharsko mohlo rýchlo vrátiť do svojej ekonomiky miliardy leva. Jedným z nich je zrušenie zmluvy o nákupe stíhačiek F-16 .

“Napríklad oznámime, že ukončujeme zmluvu o F-16. Dve a pol miliardy leva sa okamžite vrátia do našej ekonomiky, predovšetkým do zdravotníctva. Musíme si položiť otázku, čo potrebujeme: respirátory, testy – alebo nejaký druh lietadiel, ktoré dorazia po koronavíruse, “povedal Petkov na televíznom kanáli Telivizija Európa.

 

 

Skôr zástupcovia Alternatívy pre bulharské obrodenie vyzývali k odstúpeniu od realizácie zmluvy. Upozorňovali, že podľa dokumentu má kupujúci právo úplne zrušiť realizáciu zmluvy alebo odstrániť niektoré body.

“Ľudové zhromaždenie (bulharský jednokomorový parlament, pozn. Red.) Má právo okamžite zrušiť zmluvu a náš štát má právo na vrátenie už zaplatených 2,5 miliárd leva,” uviedli v strane.

 

Nakupovať americké stíhačky či zdravotné pomôcky? – Bulharsko rieši podobnú dilemu ako Slovensko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov