Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Blafuje pred voľbami? Trump vyhlásil, že USA už majú hypersonické rakety

USA, 18.október 2020 (AM) – Počas svojho vystúpenia v meste Ocala na Floride sa v rámci predvolebnej kampane americký prezident Donald Trump zmienil o hypersonických raketách. Podľa neho je Spojené štáty už majú.


“Už teraz máme hypersonické rakety,” povedal Trump na Floride.

Spojené štáty už skôr ohlásili testovanie prototypov hypersonických rakiet. Z ministerstva obrany vyhlásil Ryan McCarthy, že raketa pristála “15 centimetrov” od cieľa.

 

 

Vo štvrtok americké ministerstvo obrany oznámilo, že Námorné centrum pre pozemné vojnu v štáte Indiana bude primárna základňa pre vývoj hypersonických zbraní. Centrum umožní vedcom a inžinierom využiť predchádzajúce a prebiehajúce investície na pomoc americkým vojenským službám pri vývoji hypersonických zbraní s rýchlejšími, adaptabilnejšími a modulárnymi upgradmi.

 

Spojené štáty tento rok začali vyvíjať veľký tlak na vývoj hypersonických rakiet, ktoré lietajú rýchlosťou päť až dvadsaťnásobku rýchlosti zvuku v reakcii na úspešné demonštrácie tejto technológie zo strany Číny a Ruska. Trump o tom hovoril v máji s tým, že USA majú to, čo sám označil za “super skvelú raketu” , ktorá je “sedemnásťkrát rýchlejší ako tie terajšie” .

 

USA odmietli návrh Putina predĺžiť zmluvu START

Spojené štáty odmietli návrh ruského prezidenta Vladimira Putina predĺžiť zmluvu START III bez akýchkoľvek podmienok o rok, oznámil poradca amerického prezidenta Robert O’Brien.

Ruský líder v piatok vyhlásil, že predĺženie zmluvy bez akýchkoľvek podmienok poskytne možnosť vykonať plnohodnotné rokovania o otázkach, ktoré sa týkajú zmluvy START III. Podľa jeho slov toto rozhodnutie tiež umožní nenechať strany, ktoré majú záujem na zachovaní strategickej stability, bez dohody.

 

“Dnešný návrh prezidenta Putina o predĺžení dohody START III bez zamrazenia jadrových bojových hlavíc, nie je variant,” napísal poradca amerického prezidenta na Twitteri.

V Bielom dome tiež vyhlásili, že Rusku už ponúkali predĺženie zmluvy o rok za podmienky vzájomného zamrazenia jadrových arzenálov. Podľa slov O’Briena by sa takáto dohoda stala “víťazstvom pre obe strany”.

“Mysleli sme si, že keď som sa stretol s mojím kolegom v Ženeve, Rusi boli pripravení tento návrh prijať,” stojí v správe.

Poradca amerického prezidenta dodal, že USA “berú vážne kontrolu zbraní” a dúfajú, že Moskva zmení svoju pozíciu v tejto otázke predtým, než “začnú drahé preteky v zbrojení” .

START III

Zmluva o znížení strategických útočných zbraní (START III) bola podpísaná v roku 2010 a nadobudla platnosť 5. februára 2011. Tento dokument zostáva teraz jedinou platnou dohodou medzi Ruskom a USA o obmedzení zbraní. Jej platnosť vyprší vo februári 2021. Americký prezident Donald Trump skôr vyslovil želanie vypracovať novú trojstrannú jadrovú dohodu medzi Ruskom, Čínou a USA. V Pekingu túto myšlienku zamietli.

 

Americké letectvo poverilo Hermeus štúdiom koncepcie nadzvukových lietadiel

Zjavne v oneskorení v porovnaní s Ruskom a Čínou čo sa týka vývoja nadzvukových zbraní sa aj Američania dočkajú tých svojich. Spojené štáty začali v tejto oblasti niekoľko projektov a v marci minulého roku Pentagon oznámil úspešnú skúšku “Comment Hypersonic Glide Body”[C-HGB] (nadzvukový klzák), ktorého rýchlosť by mala dosiahnuť MACH 5.

 

Výskum nadzvukových letov však nie je len o zbraniach. 6. augusta Hermeus, „start-up“ špecializujúci sa na letecké technológie, uviedol, že práve získal prostredníctvom AFWERX, technologického inkubátora amerických vzdušných síl, kontrakt na 1,5 milióna dolárov, aby vykonal koncepčnú štúdiu vývoja nadzvukových lietadiel. Očakáva sa, že toto budúce lietadlo prepraví 9 až 19 cestujúcich a malo by byť implementované do riaditeľstva prezidentskej a vládnej leteckej dopravy amerického letectva. Stručne povedané, nový stroj by tak mohol spojiť Spojené štáty americké s Európou za 90 minút. Civilný projekt sa však tradične môže zmeniť, alebo obohatiť o iné, vojenské projekty.

 

 

Napríklad toto lietadlo by mohlo nahradiť už starší koncept SR-71 Blackbird. Išlo o špionážne lietadlo, ktoré vďaka svojej rýchlosti nebolo zostreliteľné žiadnym protilietadlovým systémom v tej dobe. SR-71 bol stiahnutý z prevádzky v 1998. V januári 2018 predstavil Boeing na fóre American Institute of Aeronautics and Astronautics SciTech  v Orlande (Florida) koncept s názvom Son-Of-Blackbird. Jeho zámerom bolo použiť turboreaktor na dosiahnutie rýchlosti MACH 3 a potom by úlohu prevzal ďalší stratoreaktor, aby umožnil letieť nadzvukovou rýchlosťou. Výrobca sa chce opierať o výskum vo výjoji X-51A Wawerider (bezpilotné lietadlo), ktoré mohlo dosiahnuť rychlosť až MACH 6, ale len na pár minút.

 

Spoločnosť Hermeus, založená v roku 2018 v Atlante s „podporou rizikového kapitálu“ a inžinierov, ktorí pracovali v Generation Orbit, SpaceX a Blue Origin, preberá koncepciu zdokonalenú spoločnosťou Boeing. V marci 2019, Skyler Shuford riaditeľ výroby spoločnosti, vysvetlil, že bude stavať na už existujúcich technológiách a materiáloch.

„Nerobíme nič zázračné, chceme robiť inžinierstvo, nie vedu,“ povedal.

 

Zdá sa, že takýto prístup sa javí ako účinný, pretože vo svojej tlačovej správe, ktorá oznamuje zmluvu s americkými leteckými silami, Hermeus tvrdí, že už úspešne otestoval kombinovaný motor umožňujúci nadzvukový let. „Použitím našej technológie predchladenia sme vzali štandardný plynový turbínový motor a nechali sme ho pracovať pri podmienkach vyšších rýchlostí ako dosahoval známy SR-71“, povedal Glenn Case, technologický riaditeľ spoločnosti v Hermeus. „Potom sme posunuli režim podmienok Mach 4-5, čím demonštrujeme schopnosť hypersonického pohonu,“ dodal. Ambíciou spoločnosti bolo spočiatku pripraviť cestu pre hypersonické komerčné lety. V čase keď vydali toto oznámenie, predpokladané práce mali trvať približne 10 rokov. Preto nie je jasné, v akom časovom horizonte bude zrealizovaný projekt pre letecké sily USA.

 

Aj iné spoločnosti majú podobné plány. Ide o veľké mená v leteckom sektore ako napríklad Boeing a Lockheed-Martin, ale aj o ďalších úplne nových hráčov ako napríklad “Boom” z Colorada podporovaný Virgin Galactic a astronautom Mark Kelly-m. Ale najlepšie výsledky má zatiaľ spoločnosť z Britských ostrovov “Reaction Engines”, ktorí pracujú na motore “SABRE” [Synergetic Air-Breathing Rocket Engine]. Podľa výrobcu by tento motor mohol spôsobiť revolúciu v prístupe do vesmíru a aj vo vysokorýchlostných letoch. Okrem toho vo Francúzsku Národný úrad pre letecký a kozmický výskum [ONERA] oznámil svoj úmysel vykonať práce zamerané na vývoj „nadzvukových bojových lietadiel“, ktoré sa môžu rozšíriť na akúkoľvek misiu vojenského záujmu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov