Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Arménsko obvinené z presunu militantov – hlavne Kurdov a Jezídov zo Sýrie do Karabachu

Rusko, 20.október 2020 (AM) – “Informácie o použití zahraničných bojovníkov Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu sú neopodstatnené fámy. Zatiaľ čo arménska strana sa skutočne uchýlila k pomoci dobrovoľníkov z iných krajín pri vytváraní protitureckej koalície.” – Tento názor v rozhovore pre informačnú agentúru URA.RU zdieľal zástupca zákonodarného zhromaždenia Vladimirského regiónu – politológ Maxim Ševčenko.


 

“Apelujem na všetkých novinárov prostredníctvom Vás.” Prečo Baku potrebuje používať zahraničných bojovníkov? Moderný štát, s veľkými rezervami peňazí, s modernými zbraňami, s armádou postavenou podľa štandardov NATO. Nikto nemôže odpovedať, pretože Azerbajdžan to nepotrebuje, “uviedol Ševčenko.

Politológ zdôraznil, že naopak Arménsko skutočne využíva služby zahraničných dobrovoľníkov. Na arménskej strane bojujú najmä skupiny pozostávajúce z Kurdov a Jezídov. Podľa jeho názoru ich Arménsko potrebuje, aby vytvoril jednotný front proti Turkom. Arménsko predtým oznámilo, že Azerbajdžan využíva služby afganských militantov v Náhornom Karabachu. Ševčenko uviedol, že Afganci sú veľmi neochotní bojovať mimo Afganistanu. Ich účasť na ozbrojenom konflikte je teda lož.

 

 

Maxim Ševčenko

 

Ázerbájdžásnký prezident Ilham Alijev v nedávnom rozhovore pre denník MIA Rossiya Segodnya sa vyjadril k otázke, že na strane Azerbajdžanu bojujú žoldnieri zo Sýrie a Líbye:

“O tejto téme som hovoril už mnohokrát. Nijaká zahraničnú účasť v Azerbajdžane nie je nutná. Naša armáda sa skladá z viac ako sto tisíc vojakov a v prípade potreby možno s mobilizáciou toto číslo niekoľkokrát zvýšiť. Ozbrojené formácie, ktoré máme, sú plne schopné vykonať akúkoľvek pridelenú úlohu. Zábery zo zničenia arménskej vojenskej techniky sú k dispozícii na internete. A žiadny žoldnier samozrejme nemá takú kvalifikáciu ani také technické možnosti. Iba prostredníctvom bezpilotných útočných lietadiel sme zničili nepriateľské vojenské vybavenie v hodnote viac ako 1 miliardy dolárov, ak nepočítame iné prostriedky, ktoré máme k dispozícii. Potenciál azerbajdžanskej armády je známy, pre nikoho to nie je žiadne tajomstvo. preto nepotrebujeme žiadne ďalšie vojenské sily. Azerbajdžan bol vždy dôsledným bojovníkom proti medzinárodnému terorizmu, nikdy nedovolíme žiadnym teroristickým organizáciám stavať bunky na našom území, a to tým skôr, že predstavujú hrozbu pre náš ľud a našich susedov. Toto nedovolíme nikdy. Nikto nám neposkytol žiadne dôkazy o prítomnosti zahraničných ozbrojených formácií na území Azerbajdžanu, ktoré sa zúčastňujú terajších stretov. Naša oficiálna pozícia je, že žiadnych zahraničných žoldnierov nemáme.” – Dodal na záver Alijev.

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov