.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český obranný priemysel je budúcnosť: Vláda využíva krízu a spustila kampaň na podporu vlastných zbrojoviek

 


Česko,  22. októbra (AM) – Námestník Sekcie priemyselnej spolupráce Ministerstva obrany – Tomáš Kopečný dnes oficiálne otvoril kampaň: “Vieme, čo máme”. Jej cieľom je priblížiť verejnosti kapacity českého obranného priemyslu. Na sociálnych sieťach MO bude postupne predstavených 9 kľúčových firiem, ktoré dodávajú svoje produkty okrem iného aj pre Armádu ČR. Celú sériu videí sprevádza práve námestník Kopečný.

Každý štát sa v prípade krízy opiera predovšetkým o svoj domáci priemysel. Ten český obranný je približne z 90% exportný. Ak nám teda má byť oporou pri prípadnom ohrození, je nutné ho podporovať v čase mieru.

“V prípade obranného priemyslu nejde len o ekonomiku. Ide o strategické sektory s priamou náväznosťou na obranyschopnosť štátu, “hovorí námestník Kopečný.

“Svet sa nezastavil. Konflikty v ňom naďalej prebiehajú. A my na ne musíme byť pripravení. Preto tiež potrebujeme stále rozvíjať schopnosti našej armády, “dodal.

Vzniká značka #VimeCoMame

Ako jedna z foriem podpory českým firmám vznikla kampaň nazvaná: “Vieme, čo máme”. Ide tiež o odkaz na armádne hesla: Vieme, čo chceme a Vieme, čo vieme. Myšlienka vytvoriť sériu videí, ktoré budú slúžiť na podporu českých výrobcov v oblasti obranného priemyslu, vznikla dobe jarnej vlny koronavírusu.

Videá budú najprv postupne zverejnené na sociálnych sieťach MO a následne tiež poskytnuté zastupiteľským úradom. Akonáhle to situácia dovolí, budú prezentované na zbrojných veľtrhoch, medzištátnych rokovaniach a ďalších príležitostiach na to vhodných.

Pilotná série videí vznikla v spolupráci s najväčšími výrobcami, ktorí sú združení v Sekcii obranného priemyslu Hospodárskej komory ČR. Výsledné produkty boli vytvorené na náklady samotných firiem. Podľa vyjadrenia námestníka Kopečného je zámer pokračovať v tvorbe podobných produktov na propagáciu, ale bude záležať na reakciách na prvé videá a záujmu ďalších firiem. Cieľom je predstaviť nielen celej firmy, ale priamo aj konkrétne výrobky, ktoré sú niečím unikátne či špecifické.

S agentúrou na podporu vláda-vláda sa počíta od roku 2021

Ďalšou formou podpory českých firiem bude novo vznikajúca Agentúra pre medzivládnu obrannú spoluprácu. Tá by mala vzniknúť k 1. januáru 2021. Pomáhať má predovšetkým s akvizíciami uzatváranými formou vláda-vláda. Agentúra bude súčasťou štruktúr Ministerstva obrany ČR. Na začiatku jej fungovania by mala mať 10 pracovníkov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov