Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán odpovedal na obvinenia zo zasahovania do prezidentských volieb v USA

Irán, 23. október 2020 (AM) – Irán nemá záujem o zásah do prezidentských volieb USA a neuprednostňuje žiadneho z kandidátov, oznámil pre ABC News tlačový hovorca stáleho zastupiteľstva Iránu pri OSN Alireza Mirusefi.


“Na rozdiel od USA Irán nezasahuje do volieb v iných štátoch,” uviedol Mirusefi.

 

V stredu večer vysokopostavení predstavitelia amerických tajných služieb, ktorých citovala agentúra AP vyhlásili, že Rusko a Irán získali informácie týkajúce sa registrácie amerických voličov so zámerom ovplyvniť novembrové prezidentské voľby v USA.

S uvedenými tvrdeniami vystúpili na tlačovej konferencii riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) John Ratcliffe a riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Chris Wray. Rusko a Irán sa podľa nich pokúšajú ovplyvňovať nálady americkej verejnosti pred prezidentskými a kongresovými voľbami, ktoré sa budú v USA konať 3. novembra. Ratcliffe konkrétne obvinil Irán z toho, že stál za rozosielaním „falošných“ emailov americkým občanom, ktorých cieľom bolo „zastrašiť voličov, podnietiť nepokoje a poškodiť“ súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa, píše agentúra AFP. Irán tiež podľa Ratcliffa šíril video, ktoré naznačovalo možnosť vykonávania volebných podvodov. Aké konkrétne kroky v tejto spojitosti podniklo Rusko, pritom neuviedol.

Nevysvetlil ani to, ako sa Rusko a Irán k údajom z registrov voličov dostali. Ich cieľom však bolo podľa Ratcliffa zneužiť tieto údaje, aby „registrovaným voličom posúvali falošné informácie s cieľom vyvolať zmätok, rozsievať chaos a podkopávať dôveru v americkú demokraciu“.

 

Šéf amerických tajných služieb v tejto súvislosti ubezpečil Američanov, že takéto snahy o zasahovanie do volieb neuspejú. Americký volebný systém je – ako zdôraznil – bezpečný a „odolný“.

„Tieto kroky sú len zúfalými pokusmi zo strany zúfalých protivníkov,“ vyhlásil Ratcliffe. „Sme pripravení na kroky tých, ktorí sú nepriateľmi demokracie“.

Zároveň pohrozil, že akákoľvek zahraničná mocnosť, ktorá sa pokúsi ovlyvňovať voľby v USA, bude čeliť zodpovedajúcim dôsledkom. Predstavitelia amerických tajných služieb usporiadali tlačovú konferenciu po tom, ako sa objavili správy o zastrašovaní voličov v minimálne štyroch štátoch vrátane Floridy a Pensylvánie, ktoré majú kľúčový význam pre výsledky prezidentských volieb v USA. Demokratickí voliči v týchto štátoch dostali zastrašujúce emaily, v ktorých im údajní stúpenci krajnej pravice hrozili odplatou, ak nebudú vo voľbách hlasovať za Trumpa. Organizátori tejto akcie evidentne získali emailové adresy voličov z registračných zoznamov jednotlivých amerických štátov.

Pripomeňme, že americké prezidentské voľby sa budú konať tento rok 3. novembra, pričom predčasné hlasovanie v niekoľkých štátoch už začalo . Uchádzači sú republikánsky kandidát a úradujúci šéf Bieleho domu Donald Trump a demokratický kandidát Joe Biden.

 

Spoja sa proti USA? Severná Kórea a Irán – črtá sa nová vojenská spolupráca

 

Ekoaktivistka Greta Thunbergová podporila Bidena

Sedemnásťročná švédska ekoaktivistka Greta Thunbergová na svojom Twitteri vyzvala k tomu, aby v nadchádzajúcich amerických prezidentských voľbách ľudia hlasovali pre kandidáta Demokratickej strany Joeho Bidena.

“Nikdy sa nezapájam do straníckej politiky. Ale nadchádzajúce voľby v USA sú nad všetkým tým … Stačí sa zorganizovať a všetkých presvedčiť, aby hlasovali pre Bidena, “ napísala Thunbergová na Twitteri.

 

Trump a Greta sa už v minulosti dostali do slovných prestreliek. V januári na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose – Trump povedal, že by si bol veľmi rád vypočul prejav švédskej aktivistky na tomto podujatí. Bez spomenutia jej mena však tiež poznamenal, že niektorí ľudia, čo sa týka klimatických zmien, „nie sú realistickí“ a snažia sa o kroky, ktoré by narušili život ostatných ľudí. Iné štáty ako USA podľa Trumpa nahádzali do Tichého oceánu tony odpadu, ktorý sa teraz plaví smerom k Spojeným štátom. Na takéto veci by sa mala Greta sústrediť, povedal americký prezident, ktorý v utorok označil klimatických aktivistov za „stálych prorokov skazy“. Americký prezident Donald Trump tvrdil, že 17-ročná environmentálna aktivistka Greta Thunbergová by sa nemala sústreďovať na Spojené štáty, ale skôr na iné časti sveta, ktoré vypúšťajú plyny do ovzdušia.

Gretina reakcia na seba nenechala dlho čakať, keď vyhlásila, že ona ani jej podporovatelia sa len tak nevzdajú.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov