Torpédoborec triedy Arleigh Burke
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

USA by chceli vybaviť hypersonickými raketami všetky svoje torpédoborce

USA, 24.október 2020 (AM) – Námorníctvo Spojených štátov plánuje vybaviť všetky svoje torpédoborce nadzvukovými zbraňami, píše o tom Defence News s odkazom na Roberta O’Briena, bezpečnostného poradcu amerického prezidenta.


“Túto schopnosť (odpálenie hypersonických rakiet, pozn. Red.) Získajú najprv naše vojenské ponorky triedy Virginia a torpédoborce triedy Zumwalt. Nakoniec túto schopnosť dostanú všetky tri série torpédoborcov triedy Arleigh Burke, ” cituje vydanie slová poradcu.

 

Torpédoborec triedy Arleigh Burke je predstaviteľom novej generácie veľkých povrchových bojových plavidiel. Pracovne sa označuje ako DDG Next, ide o plavidlá s trupom menším ako takmer 16 000 tonový torpédoborec triedy Zumwalt, ale stále sú dostatočne veľké na umiestnenie väčšieho raketového arzenálu, povedal admirál Michael Gilday. Zámerom je prísť s novým torpédoborcom, a to s úplne novým trupom. Chceme nasadiť existujúce technológie na tento trup a schopnosti torpédoborca v priebehu času aktualizovať a modernizovať. “Námorníctvo by malo začať novú loď zaraďovať do činnej služby v roku 2025, aj keď nie je jasné, aký vplyv bude mať jej budúce hodnotenie na takéto plány.

Minister obrany Mark Esper sa vo svojom nedávnom prejave o pláne ministerstva obrany pre námorné lode s viac ako 500 členmi posádky nezmieňoval o budúcom veľkom hladinovom plavidle. Aby sa zabránilo ďalšiemu mrhaniu zdrojmi, ako je zrušený krížnik novej generácie alebo výrazne skrátený program DDG-1000, armáda sa vracia k úspešnému programu Arleigh Burke, ktorý je základom programu hladinových útočných plavidiel námorníctva za posledných 30 rokov, uviedol Gilday . Rovnako ako v prípade fregát triedy Constellation, aj v tejto oblasti plánuje námorníctvo nainštalovať na novú loď nové odskúšané systémy a časom ich vylepšiť.

 

„Mali sme nový trup, ale nasadili sme na neho Aegis,“ povedal Gilday. „Dali sme naň známe systémy, ktoré boli spoľahlivé a boli už vyradené z flotily.“ To je podstata tohoto nápadu. Nazývam to DDG, označil by som to za správnu veľkosť. Menší ako Zumwalt, ale napriek tomu má dostatok miesta. “

USA v súčasnosti vyvíjajú niekoľko hypersonických rakiet na pozadí pokroku, ktoré v tejto oblasti robia Rusko a Čína. Podľa správy výskumnej služby amerického Kongresu sľubné hypersonické rakety, ktorými sa plánujú vybavovať americké jednotky, budú nejadrové, čo zvýši požiadavky na ich presnosť. V polovici októbra americký minister obrany Mark Esper  oznámil , že Pentagon plánuje do roku 2023 dodať hypersonické zbrane pozemným silám.

 

Minulý týždeň počas svojho vystúpenia v meste Ocala na Floride sa v rámci predvolebnej kampane americký prezident Donald Trump zmienil o hypersonických raketách. Podľa neho ich Spojené štáty už majú.

“Už teraz máme hypersonické rakety,” povedal Trump na Floride.

Spojené štáty už skôr ohlásili testovanie prototypov hypersonických rakiet. Z ministerstva obrany vyhlásil Ryan McCarthy, že raketa pristála “15 centimetrov” od cieľa.

 

Minulý štvrtok americké ministerstvo obrany oznámilo, že Námorné centrum pre pozemné vojnu v štáte Indiana bude primárna základňa pre vývoj hypersonických zbraní. Centrum umožní vedcom a inžinierom využiť predchádzajúce a prebiehajúce investície na pomoc americkým vojenským službám pri vývoji hypersonických zbraní s rýchlejšími, adaptabilnejšími a modulárnymi upgradmi.

 

Spojené štáty tento rok začali vyvíjať veľký tlak na vývoj hypersonických rakiet, ktoré lietajú rýchlosťou päť až dvadsaťnásobku rýchlosti zvuku v reakcii na úspešné demonštrácie tejto technológie zo strany Číny a Ruska. Trump o tom hovoril v máji s tým, že USA majú to, čo sám označil za “super skvelú raketu” , ktorá je “sedemnásťkrát rýchlejši ako tie terajšie” .

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov