Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Spiaci vojenský potenciál Pentagonu: V čiernomorskom regióne vsádzajú USA na chudobné Rumunsko

Karpaty sú rumunské valy na východných hraniciach Európy. Dunaj spája Rumunsko so západnou Európou, cez Mohan a Rýn ho vedie do Severného mora a ďalej do severného Atlantiku. Čierne more cez Kaukaz vedie Rumunsko do Kaspického mora a cez Bospor a Dardanely do Stredozemného mora a do svetového oceánu. Geografický potenciál Rumunska nemožno plne využiť, pokiaľ je v jeho blízkosti silné Rusko – taká je konštanta rumunskej zahraničnej politiky. Na vyriešenie týchto problémov je potrebné „presunúť“ Rusko od Dnestra – „prirodzenej hranice“ Rumunska. Ako vidíte, Bukurešť nemieni hľadať kontaktné miesta s Ruskom. Plány a sny rumunských úradov však môžu naraziť na pragmatické úvahy Bieleho domu a Yankeeovia na svojom (!) Juhovýchodnom európskom krídle určia za svoju „milovanú manželku“ inú krajinu.


Rumunsko, 29.október 2020 (AM) – Do Rumunska Američania začínajú s dodávkou protilietadlových raketových systémov  Patriot. V blízkej budúcnosti má Bukurešť dostať sedem raketových batérií. Kontrakt s americkými vojensko-priemyselnými komplexnými spoločnosťami bol uzavretý na konci roka 2017, objem dodávok je takmer štyri miliardy dolárov. Plány Bukurešti sa však neobmedzujú iba na toto. Rumunsko má v úmysle vytvoriť systém protivzdušnej obrany integrovaný s NATO, ktorý by okrem Patriotov mal obsahovať ďalších šesť stíhačiek F-16. Aká hrozba núti všeobecne chudobnú krajinu, aby do toho išla s takými kolosálnymi nákladmi?

Pre Rumunsko ako také samozrejme neexistuje skutočná hrozba. Ide to však na úkor jej ekonomiky, teda pre obyvateľstvo, kvôli jej strategickým „priateľom“ a, prirodzene, spojencom – USA. Patriot sa použije na pokrytie komponentov systému protiraketovej obrany Aegis Ashore, ktorý Američania nasadili na základňu Deveselu ešte v roku 2015. Rumuni zároveň minimálne na strednodobé obdobie zostavujú svoje prognózy spolupráce s Američanmi na ich území.

“Nasadenie prvého systému Patriot je len prvým krokom k vytvoreniu serióznych kapacít PVO pre našu krajinu, čo významne prispeje ku konsolidácii úsilia o ochranu NATO na jeho východnom krídle,” je presvedčený minister obrany Nicolae Čuke.

.

Skutočnosť, že dodávka Patriotov súvisí práve s hrozbou, ktorú krajiny bloku vidia z východu, predovšetkým z Ruska, uviedol aj americký veľvyslanec v Bukurešti Adrian Zuckerman.

Povedal: „Dodanie systémov Patriot do Rumunska umožní krajine lepšie chrániť seba a svojich spojencov z NATO pred hrozbami. Z týchto hrozieb vyzdvihnem Rusko a Čínu “.

Najmä – Čína, ktorá, ako chápeme, podľa logiky Washingtonu priamo hraničí s Rumunskom … Rusko a Čína však podľa odhadov Washingtonu predstavujú najväčšiu hrozbu pre USA. Napriek tomu sa Rumunsko okrem iných krajín východnej Európy, tiež bývalých „bratov“ v socialistickej komunite, aktívne pripravuje na odrazenie rusko-čínskej expanzie budovaním vojensko-technickej spolupráce so západnými krajinami. Napríklad Bukurešť ohlásila nákup štyroch nových korviet triedy Gowind od francúzsko-rumunského konzorcia. Zmluva v hodnote 1,3 miliárd dolárov navyše predpokladá modernizáciu dvoch rumunských fregát, ako aj výstavbu zariadení na údržbu lodí a školiace stredisko. Do krajiny prichádzajú z Británie desiatky vojenských inštruktorov, s ktorými podľa predstavy Bukurešti budú spolupracovať po dovŕšení brexitu.

.

Rumunsko tiež prijme americké raketové systémy HIMARS s viacerými odpaľovacími systémami, s prevodom vybavenia by sa malo začať v roku 2022. A v súlade s pokynmi šéfa Pentagónu Marka Espera má armáda v úmysle „vyslať ďalšie sily na rotačnom základe do oblasti Čierneho mora, najmä do Rumunska“.

„Dvomi hlavnými miestami USA a NATO v Rumunsku sú základňa raketovej obrany Aegis Ashore v Deveselu a letecká základňa Mihail Kogalniceanu. Nasadená je aj Juhovýchodná mnohonárodná divízia, rumunská pešia brigáda posilnená niektorými jednotkami z iných krajín NATO.

Hlavnou úlohou Rumunska z pohľadu NATO je „nevyužitý potenciál“ v podobe pripravenej, ale nie naplnenej oblasti pre personál a vybavenie. Pohyb tamojších jednotiek a ich rozmiestnenie sa počas cvičení pravidelne kontroluje. To je všeobecne charakteristické pre najnovšie iniciatívy NATO pri “zadržiavaní Ruska: nerozmiestňovať sily, ale pripraviť pre nich infraštruktúru, “hovorí Konstantin Bogdanov, vedúci výskumník v IMEMO RAN.

Zaujímavý fakt. Základňa Deveselu je bývalé sovietske letisko postavené v roku 1952. Američania na ňom od roku 2010 vytvorili obrovské zariadenie v hodnote 800 miliónov dolárov. Navonok to vyzerá ako palubná nadstavba modernej raketovej lode. V jeho vnútri sa nachádzajú univerzálne odpaľovacie zariadenia Mk-41, ktoré majú byť vybavené záchytnými raketami SM-3. Tento odpaľovač je ale možné nabiť ľubovoľnou štandardnou raketou, napríklad Tomahawkami, ktoré okamžite premenia základňu Deveselu na útočné zariadenie prispôsobené na útoky raketami, ktorých pozemné nasadenie zakazovala zmluva INF.

V tejto súvislosti je akosi ťažké ignorovať informácie, že minulý rok Američania premiestnili jadrové zariadenia z tureckej základne Incirlik do Rumunska. Aj keď samozrejme Washington aj Bukurešť tieto „úniky“ informácií popierajú. Zariadenia Deveselu sa napriek tomu stávajú terčom ruských leteckých a raketových systémov rozmiestnených na Kryme. Washington a Bukurešť to chápu, pretože v koncepcii národnej bezpečnosti Rumunska sa objavili odkazy na „militarizáciu Krymu“ a na „agresívnu politiku Ruska“.

V nedávno prijatej stratégii obrany štátu, počítanej do roku 2024, si Rumunsko po prvý raz od konca druhej svetovej vojny oficiálne upevnilo postavenie Ruska ako nepriateľa, zjavne po vzore svojich starších druhov. Hovoríme o „agresívnom správaní“ Ruska a „militarizácii čiernomorského regiónu“, ktorá, ako sa ukazuje, predstavuje hrozbu pre Rumunov, ako aj ruské zbrane v Podnestersku. Dokument samozrejme nič nehovorí o budovaní síl NATO v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc. A samozrejme nie sú uvedené krajiny, na ktoré sa chystá zaútočiť. Formát nie je rovnaký: stratégia predpokladá abstraktné formulácie, žiadne špecifiká a žiadny kontext. Správa je však jasná. A motívy vzhľadu takéhoto „konceptu“ sú celkom zrejmé. Rumunsko má zjavne v úmysle stať sa „druhým Poľskom“ v Európe. Alebo – „druhým pobaltím“. Najskôr intenzitou rusofóbnej hystérie a stupňom plazenia sa pred Amerikou. Rovnako ako Ukrajina, prvá zo série takýchto sykofantov.

Poľsko-pobaltsko-rumunská trojka, mimochodom, už mnoho rokov zvoní o ruskej hrozbe iba kvôli tomu, aby bola uznaná ako posledná bašta a najdôležitejšia bašta západného sveta na ceste „ruských barbarov“. A na to boli pridelené finančné prostriedky a ďalšie civilizačné výhody. Táto politika do istej miery funguje. Je pravda, že teraz je Európa na pozore v súvislosti s rozhodnutím Donalda Trumpa výrazne znížiť tamojší americký kontingent. Pokiaľ ide o Rumunsko, uznanie Ruska za nepriateľa nie je nič iné ako spôsob, ako získať západnú pomoc. Toto je navyše ďalšia príležitosť vyvinúť tlak na Moldavsko a Podnestersko. V Bukurešti sa nikam nedostala myšlienka pohltiť túto bývalú sovietsku republiku.

Všeobecne platí, že pohľad na Rusko ako na prirodzeného nepriateľa sa v rumunskej geopolitike dlhodobo utvrdil. Ich geopolitika, nepozná inú uznávanú tradíciu ako rusofóbnu. Súčasní rumunskí odborníci a geopolitici sa jednoducho nemajú na čo spoliehať, aby vytvorili lojálnejší pohľad na Rusko, ak to bude potrebné. Každý, kto sa o to pokúsi, sa stane priekopníkom v otvorenom poli, nezaťaženým intelektuálnymi skúsenosťami. Aj historické obdobia, v ktorých bolo pravoslávne Rusko na strane pravoslávneho Rumunska, viedli rumunských intelektuálov iba k tomu, aby charakterizovali Rusko ako „zakliateho druha“. Hlavným dôvodom je, že Rusko samotnou svojou existenciou znižuje šance Bukurešti na realizáciu projektu Veľkého Rumunska (Romania Mare).

Romania Mare 1918

Nevyhnutným predpokladom na to, aby Bukurešť dokázala dosiahnuť vedúce postavenie v rozsahu juhovýchodnej Európy, je kontrola nad tromi kľúčovými regiónmi – Karpaty, Dunaj a Čierne more.

 

 

Napriek tomu, že Rumunsko ako jedno z prvých súhlasilo s nasadením amerických prvkov protiraketovej obrany. Ako odborníci poznamenali v rozhovore pre RT, túžba Bukurešti postaviť sa proti spoločnosti Nord Stream 2 spolu s USA a jej túžba pohostiť viac amerických vojakov nie sú výsledkom záujmov samotného Rumunska, ale Spojených štátov.

 

“Táto krajina plní akúkoľvek vôľu Washingtonu,” uviedol vojenský expert Ivan Konovalov. – Rumunsko sa stáva silným odrazovým mostíkom, na ktorý sa Američania plánujú spoľahnúť v čiernomorskom regióne. Aby sme pochopili, prečo to Američania potrebujú, stačí nakresliť na mape priamku z Rumunska do Gruzínska. Najlepšou príležitosťou na presun potrebných síl v prípade konfliktu na Kaukaze je využitie výhodnej geografickej polohy Rumunska. ““

 

Po vstupe Krymu do Ruska sa Rumunsko stalo ešte negatívnejšie, pokiaľ ide o celú ruskú politiku v čiernomorskom regióne. Faktom je, že Krym ako súčasť Ruska je dôležitým faktorom geopolitiky, pokiaľ ide o vplyv na Čierne more. Krym sa v skutočnosti stal nepotopiteľnou lietadlovou loďou pre Rusko (ako napríklad Japonsko v apríli pre USA), čo vážne zmenilo pomer síl v čiernomorskom regióne v prospech Ruska. Rumunsko a USA sú touto negatívnou okolnosťou pre nich mimoriadne znepokojení.

 

Sergei Jermakov, vedúci regionálneho bezpečnostného sektoru v Centre pre vojensko-politické štúdie RISS, je presvedčený, že už teraz je možné hovoriť o „zaujatosti“ NATO na Rumunsko, čo jasne ukazuje politiku, ktorú aliancia v súčasnosti uplatňuje voči Rusku.

„Aliancia v súčasnosti považuje Rumunsko za stĺp a mantinel pre Rusko v čiernomorskom regióne,“ uzatvára Ermakov.

 

V súčasnosti existuje na politickej mape sveta „prerozdelenie zón vplyvu“. USA podľa odborníkov „formujú svoj vlastný blok“, do ktorého sa usilujú vstúpiť aj malé krajiny. Je výhodné byť s veľkým majiteľom. Severoatlantická aliancia teda naďalej posilňuje svoju vojenskú prítomnosť na ruských hraniciach. Tento proces teraz prebieha pozdĺž celej „kontaktnej línie“ medzi Ruskom a NATO. Nie je náhoda, že oblasť Čierneho mora v Severoatlantickej aliancii sa začala nazývať „južné krídlo“.

 

Rumunsko vstúpilo do NATO v roku 2004 a do EÚ 1. januára 2007. Všetky bývalé socialistické krajiny prešli týmto spôsobom vstupu do západoeurópskeho „raja“. Ukrajina jednoducho nie je povolaná, aj keď pre ňu je Európa svetlom v okne „Svidomich“. Turecko však čaká oveľa dlhšie, ale cesta do EÚ je pre neho uzavretá. Do NATO, prosím. Američania vždy bojujú s rukami niekoho iného a na cudzom území. Ich jednotky sú preto umiestnené v iných krajinách, predovšetkým však samozrejme v Európe. Malo by sa platiť navyše za takzvaný „dáždnik“ spojencov USA. A ak nazývate veci pravými menami, potom ide o najviac vazalov, ba čo viac: v skutočnosti ide o okupované krajiny, keďže americké jednotky sú tu od konca druhej svetovej vojny.

 

Historické skúsenosti ukazujú, že účasť na konfrontácii s Ruskom nepriniesla Rumunsku nič dobré. Ale v Bukurešti je očividne história málo známa, dokonca aj ich vlastná. Uplynulo takmer dva a pol desaťročia a partnerstvo medzi USA a Rumunskom je základnou prioritou a referenčným bodom pre rumunskú zahraničnú politiku. Gabriel Lavrinšik, politický a verejný činiteľ, podnikateľ (Rumunsko) hovorí:

 

„Rumunskí vodcovia chcú prilákať západné zdroje, aby zastavili„ ruských barbarov “, ale táto stratégia nemusí fungovať. Prehliadke velí Biely dom. Zatiaľ takáto politika škodí – Rumunsko musí zaplatiť NATO 2% HDP. Za veľké peniaze kupujeme aj starú americkú vojenskú výbavu – dá sa použiť iba na útok. Rusko a Rumunsko sú viac zjednotené, ako sú rozdelené. ““

Bolo by pekné, keby to tak bolo, ale bohužiaľ.

„V súvislosti s procesom zmeny vojenskej pozície USA v Európe minister Čuke potvrdil pripravenosť Rumunska, vyjadrenú na najvyššej úrovni, prijať americké jednotky, a to v súvislosti s modernizačnými prácami uskutočňovanými na vojenských letiskách. Mihail Kogalniceanu a Campia-Turzii, “informovala tlačová služba rumunského ministerstva obrany.

Už na jeseň minulého roka vyšlo najavo, že v najbližších 20 rokoch Rumunsko v súlade s normami NATO vynaloží na modernizáciu leteckej základne Michail Kogalniceanu na pobreží Čierneho mora 2,5 miliardy eur. Plánuje sa najmä výstavba hangárov, novej vzletovej a pristávacej dráhy pre vojenské lietadlá, skladu paliva a mnohých ďalších zariadení infraštruktúry.

„Rumunsko je verným spojencom NATO a USA a zaujíma vo východnej Európe dôležitú strategickú pozíciu, ktorú chce vedenie aliancie dnes využiť na vojensko-politický tlak na Rusko,“ konštatuje Jermakov. Vývoj udalostí teda svedčí o skutočnosti, že v budúcnosti NATO položí svoj hlavný podiel v regióne na Rumunsko a na strategické príležitosti, ktoré môže táto krajina poskytnúť aliancii.

A ak Američania pôvodne umiestnili americké protiraketové obranné zariadenia v rumunskom Deveselu (a poľskom Redzikove) ako ochranu proti iránskym raketám (aj keď Irán nemal a nemá zmysel útočiť na to isté Poľsko, Rumunsko a ďalšie európske krajiny), potom teraz masky spadli. Američania otvorene vyhlasujú, že zariadenia protiraketovej obrany vo východnej Európe sú využívané na zadržiavanie Ruska.

Minister obrany Nicolae Čuka zasa tvrdí, že Rumunsko je sedemnástou krajinou na svete a siedmou v NATO, ktorá získala americký raketový obranný systém Patriot, ktorý sa osvedčil v mnohých bojových situáciách. Podľa neho sú batérie zakúpené v Rumunsku najmodernejšou verziou Patriot a slúžia na zlepšenie leteckej a raketovej obrany a na odradenie na „východnom krídle“ Aliancie.

USA sú v skutočnej ekonomickej katastrofe s dlhom viac ako 21,9 bilióna dolárov. Viac ako 17 miliónov Američanov je nezamestnaných. USA potrebujú peniaze. Podľa rumunského zástupcu Európskej federácie psychologických asociácií Iulian-Laurenziu Stefana preto americká „politika spočíva v získavaní peňazí … najmä z predaja ich starých zbraní“. Nemecko, najväčšia európska ekonomika, a ďalšie západoeurópske štáty už nie sú ochotné znášať americké vojenské výdavky. Za týchto podmienok Amerika požaduje od východoeurópskych štátov zmluvy a peniaze vopred na zbrojenie, bezpečnostné záruky, energetické a infraštruktúrne investičné projekty.

Šampiónmi v oblasti výplat amerických miliárd dolárov sú Rumunsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko. Na rozdiel od zdravého rozumu nakupujú staré zbrane počas hospodárskej krízy a podpisujú zmluvy o pôžičkách na technológie a zmluvy s americkými spoločnosťami.

Zároveň sa z prosperujúcej krajiny, ktorou bolo Rumunsko za socializmu, zmenilo na jednu z najchudobnejších krajín Európy. Pokiaľ ide o hospodárske ukazovatele, v súčasnosti je na konci v Európskej únii od konca, na druhom mieste, pred Bulharskom, kde prakticky neexistujú žiadne prírodné zdroje. Viac ako 35% populácie žije pod hranicou chudoby. A mnoho občanov EÚ viackrát ľutovalo, že umožnili Rumunom vstúpiť do Európskej únie – teraz musia kŕmiť nakladačov, ktorí v skutočnosti nechcú pracovať. „…“ Patrioti, ktorí zvrhli komunizmus pred 30 rokmi a stále bojujú proti „červenému moru“, sú dnes odhodlaní využiť všetky zdroje krajiny na zaistenie bezpečnosti a prosperity, ktorú ponúkajú USA, “uviedol rumunský zástupca Európskej asociácie psychológov federácie. Takto sa zrejme v Európe vytvára americký spiaci potenciál.

Valerij Macevič

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov