.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tvrdohlavý Pašinjan: Arménsko ma málo vojakov – nasadí preto v Karabachu prvú ženskú rotu

Arménsko, 31.október 2020 (AM) – Zúfalstvo arménskeho prezidenta pokračuje. Prozápadný politik ostal nakoniec v konflikte v Náhornom Karabachu osamelý a začína doplácať na svoju nezmyselnú protiruskú politiku. Nepomohlo ani povolanie militantných Kurdov a Jezídov zo Sýrie, ani apel k národu.


 

 

 

.

 

 

Raketové útokov Arménska na azerbajdžanské mestá, ktoré mali za cieľ vyprovokovať Baku k odvetným opatreniam, aby sa Jerevan mohol obrátiť na Rusko a CSTO so žiadosťou o vojenskú podporu ako„ obeť agresie “, sa takisto minuli účinku. Snaha zatiahnuť Rusko do konfliktu v Náhornom Karabachu sa nepodarila. Možno poslednou bodkou prezidenta Pašinjana je nasadenie vojačiek. Prvá ženská rota , ktorá bola vytvorená v ozbrojených silách Arménska, bude po ukončení výcviku vyslaná na účasť v bojoch v Karabachu.

 

 

.

 

Azerbajdžanské sily sa vo štvrtok po viac ako mesiaci intenzívnych bojov priblížili ku kľúčovému mestu Náhorného Karabachu – Šuši. Udialo sa tak v čase, keď sa najvyšší diplomati Arménska a Azerbajdžanu v súvislosti s bojmi o tento odštiepenecký región pripravujú na ďalšie rokovania o mierovom urovnaní konfliktu.

 

.

 

Líder separatistov Náhorného Karabachu Araik Arutjunjan uviedol, že azerbajdžanské jednotky postúpili do vzdialenosti 5 km od strategicky umiestneného mesta Šuši. Vyzval obyvateľov, aby zmobilizovali všetky svoje zdroje na odvrátenie útoku. „Ten, kto ovláda Šuši, ovláda Náhorný Karabach,“ uviedol Arutjunjan vo videonahrávke z mestskej katedrály, ktorú tento mesiac vážne poškodilo azerbajdžanské ostreľovanie. Šuši sa nachádza asi 5 kilometrov južne od regionálneho hlavného mesta Náhorného Karabachu Stepanakert. „Musíme si to uvedomiť, podieľať sa na obrane Šuši a zvrátiť situáciu,“ dodal Arutjunjan.

 

Minulý týždeň Azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo, že prápor 527. pluku arménskych ozbrojených síl sa odmieta zúčastňovať na bojoch na kontaktnej línii v Karabachu, informovala tlačová služba vojenského oddelenia.

“Strelecký prápor 527. motostreleckého pluku arménskych ozbrojených síl, ktorý počas ťažkých bojov utrpel veľké straty na pracovnej sile a vojenskej technike, je prakticky paralyzovaný. Medzi zabitými a zranenými príslušníkmi práporu vyslanými na posilnenie vojenských jednotiek 1. zboru arménskych ozbrojených síl, sú väčšinou dôstojníci  a práporčíci, “informuje ministerstvo obrany. Takisto sa uvádza, že „vojenskej jednotke, ktorá bola v priebehu nepriateľských akcií porazená, sa neposkytujú žiadne ďalšie sily a vojenské vybavenie.“

“Prápor, ktorý nebol doplnený a má ťažkosti s muníciou, nedokáže úplne pokryť obrannú líniu. Z tohto dôvodu pracovníci práporu odmietli účasť na nepriateľských akciách,” informovalo vojenské oddelenie.

 

 

Mapa. Situácia vo vojnovej zóne v Náhornom Karabachu k 29. októbru 2020

 

Premiér Pašinjan je pripravený zomrieť pre Arménsko a ísť do prvej línie, ale „niekto musí byť predsedom vlády“

Arménsky premiér Nikol Pašinjan vyhlásil, že je pripravený zomrieť pre Arménsko a ísť do prvej línie, ale „niekto musí pôsobiť ako predseda vlády“. Vo svojom prejave počas priameho prenosu na Facebooku Nikol Pašinjan vyzval arménskych mužov, aby plnili jeho príkazy a nevyhýbali sa vojenskej službe. Arménsky predseda vlády pripustil, že príslušníci arménskych ozbrojených síl utekajú z bojiska v Karabachu.

“Naše ženy by mali našim mužom povedať, že váhanie v tejto situácii sa neodpúšťa.” Ženy by nemali brzdiť svojich manželov a synov. Žiadam, aby každý občan Arménska poslúchol môj rozkaz. Prikazujem každému mužovi, aby hneď vstal a išiel na svoj vojenský komisariát. Toto je môj príkaz. Prosím, povzbuďte ženy. Nechajte ich, nech si samy vytvoria oddiely. Toto je tisícročná vojna, ”uviedol Pašinjan.

 

Nikol Pašinjan tiež vyzval na verejné odsúdenie všetkých dezertérov.

“V našej spoločnosti musí existovať nálada, aby tí, ktorí utiekli z bojiska, dostali prísne pokarhanie.” Musíme mať národný konsenzus. Každý, kto odišiel z bojiska, by mal vedieť, že dostane verejné pokarhanie, “uviedol.

Podľa Pašinjana „je neprijateľné, aby sa lekár a občan dohodli na pripísaní koronavírusu chlapcovi, aby sa vyhol príkazu“.

 

Koniec vodcu Arménska? Vojna v Karabachu pomaly ale isto vedie k vytvoreniu proruského tábora v Jerevane

 

Arménsko obvinené z presunu militantov – hlavne Kurdov a Jezídov zo Sýrie do Karabachu

“Informácie o použití zahraničných bojovníkov Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu sú neopodstatnené fámy. Zatiaľ čo arménska strana sa skutočne uchýlila k pomoci dobrovoľníkov z iných krajín pri vytváraní protitureckej koalície.” –  Tento názor v rozhovore pre informačnú agentúru URA.RU zdieľal zástupca zákonodarného zhromaždenia Vladimirského regiónu – politológ Maxim Ševčenko.

 

“Apelujem na všetkých novinárov prostredníctvom Vás.” Prečo Baku potrebuje používať zahraničných bojovníkov? Moderný štát, s veľkými rezervami peňazí, s modernými zbraňami, s armádou postavenou podľa štandardov NATO. Nikto nemôže odpovedať, pretože Azerbajdžan to nepotrebuje, “uviedol Ševčenko.

Politológ zdôraznil, že naopak Arménsko skutočne využíva služby zahraničných dobrovoľníkov. Na arménskej strane bojujú najmä skupiny pozostávajúce z Kurdov a Jezídov. Podľa jeho názoru ich Arménsko potrebuje, aby vytvoril jednotný front proti Turkom. Arménsko predtým oznámilo, že Azerbajdžan využíva služby afganských militantov v Náhornom Karabachu. Ševčenko uviedol, že Afganci sú veľmi neochotní bojovať mimo Afganistanu. Ich účasť na ozbrojenom konflikte je teda lož.

 

Ázerbájdžásnký prezident Ilham Alijev v nedávnom rozhovore pre denník MIA Rossiya Segodnya sa vyjadril k otázke, že na strane Azerbajdžanu bojujú žoldnieri zo Sýrie a Líbye:

“O tejto téme som hovoril už mnohokrát. Nijaká zahraničnú účasť v Azerbajdžane nie je nutná. Naša armáda sa skladá z viac ako sto tisíc vojakov a v prípade potreby možno s mobilizáciou toto číslo niekoľkokrát zvýšiť. Ozbrojené formácie, ktoré máme, sú plne schopné vykonať akúkoľvek pridelenú úlohu. Zábery zo zničenia arménskej vojenskej techniky sú k dispozícii na internete. A žiadny žoldnier samozrejme nemá takú kvalifikáciu ani také technické možnosti. Iba prostredníctvom bezpilotných útočných lietadiel sme zničili nepriateľské vojenské vybavenie v hodnote viac ako 1 miliardy dolárov, ak nepočítame iné prostriedky, ktoré máme k dispozícii. Potenciál azerbajdžanskej armády je známy, pre nikoho to nie je žiadne tajomstvo. preto nepotrebujeme žiadne ďalšie vojenské sily. Azerbajdžan bol vždy dôsledným bojovníkom proti medzinárodnému terorizmu, nikdy nedovolíme žiadnym teroristickým organizáciám stavať bunky na našom území, a to tým skôr, že predstavujú hrozbu pre náš ľud a našich susedov. Toto nedovolíme nikdy. Nikto nám neposkytol žiadne dôkazy o prítomnosti zahraničných ozbrojených formácií na území Azerbajdžanu, ktoré sa zúčastňujú terajších stretov. Naša oficiálna pozícia je, že žiadnych zahraničných žoldnierov nemáme.” – Dodal Alijev.

 

Ilham Alijev: Arménsky prezident Pašinjan je produkt Sorosa

 

Pašinjan požiadal Rusko o konzultácie o bezpečnostných otázkach v Arménsku

Arménsky premiér Nikol Pašinjan požiadal Moskvu, aby poskytla konzultácie o otázkach bezpečnosti. Baku a Jerevan majú tiež počas týždňa poskytnúť zoznamy väzňov k výmene. Ako je uvedené v žiadosti, ktorá je zverejnená na webe ministerstva zahraničia republiky, Pašinjan poslal list, kde “dôkladne popísal situáciu” v Náhornom Karabachu a “výzvy s tým spojené”. V liste sa hovorí napríklad o “okolnostiach presunu zahraničných ozbrojených teroristov z Blízkeho Východu a ich účasti na bojových akciách proti Náhornému Karabachu”.

Arménska strana tam tiež žiada o “okamžité konzultácie”, aby došlo k zisteniu “druhu a rozsahu pomoci”, ktorú môže Jerevanu Moskva poskytnúť na základe Zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci z 29. augusta roku 1997.

Baku a Jerevan poskytnú zoznamy väzňov pre prípadnú výmenu, a to do jedného týždňa. Uvádza sa to vo vyhlásení spolupredsedov Minskej skupiny OBSE (Rusko, Francúzsko, USA).

“Strany poskytnú počas jedného týždňa aktuálny zoznam zadržaných väzňov s cieľom zabezpečiť prístup a možnú výmenu,” uvádza sa.

Okrem toho sa píše, že strany sa budú aktívne podieľať na procese výmeny tiel zabitých v oblasti bojových akcií. V neposlednom rade sa ministri zahraničných vecí oboch štátov dohodli, že nebudú útočiť na civilistov a nevojenské objekty v oblasti karabašského konfliktu, uvádza sa vo vyhlásení.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov