Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko nevstúpi do vojny v Karabachu: Jerevanu pomôže až keď k bojovým stretom dôjde v Arménsku

Rusko, 1.november 2020 (AM) – Rusko poskytne Jerevanu všetku potrebnú pomoc, iba keď sa bojové strety premiestnia bezprostredne na územie Arménska. Bolo to oznámené na webe Ministerstva zahraničia RF. Ministerský predseda Arménska Nikol Pašinjan zaslal predtým list Ruskej federácii s prosbou začať konzultácie o poskytnutí pomoci Arménsku v zaistení bezpečnosti.


“V súlade so zmluvou poskytne Rusko Jerevane všetku potrebnú pomoc, keď sa strety presunú bezprostredne na územie Arménska,” uvádza sa v správe.

 

Nikol Pašinjan
Nikol Pašinjan

Moskva vyzýva všetky strany konfliktu v Karabachu na neodkladné zastavenie stretov, uvádza sa v správe ministerstva.

“Vyzývame znovu strany náhornokarabašského konfliktu na neodkladné zastavenie stretov, uvoľnenie napätia a obnovenie rokovaní s cieľom dosiahnutia mierového urovnania na základe dohôd, ktorých dosiahli ministri zahraničia Ruskej federácie, Azerbajdžanskej republiky a Arménskej republiky v Moskve 10. októbra,” uvádza sa v správe.

V liste Jerevanu sa hovorí aj o eventuálnej vojenskej pomoci, jej rozsah bude prerokovaný počas konzultácií, vyhlásil v rozhovore veľvyslanec Arménska v Moskve Vardan Toganjan.

“Takáto možnosť tu je,” vyhlásil veľvyslanec, kedy odpovedal na otázku, či ide o možnú žiadosť o vojenskú pomoc od RF.

“V súlade s našou medzištátnu zmluvou ide o neodkladné konzultácie … Ide o konzultácie s cieľom stanoviť rozsah pomoci, druh pomoci a iné detaily,” vyhlásil veľvyslanec.

“Myslím si, že dostaneme patričnú odpoveď od ruskej strany,” zdôraznil.

Toganjan vyhlásil, že konzultácie s RF o otázkach bezpečnosti sa očakávajú “v najbližších dňoch”.

“Čakáme. V týchto dňoch, a to aj keď je víkend, očakávame patričnú reakciu. Uvidíme, “vyhlásil veľvyslanec, kedy odpovedal na otázku, či sa môžu konzultácie konať už v najbližších dňoch.

 

Azerbajdžan nechce zapojenie tretej krajiny do karabašského konfliktu, vyhlásil prezident tejto krajiny Ilham Alijev.

“Nechceme zapojenie nijakej tretej krajiny do karabašského konfliktu. Nevidíme dôvod zapojenia nejakej krajiny. Pretože susedné krajiny sú našimi partnermi a priateľmi. Vieme, že arménska strana sa pokúša ich zapojiť do týchto bojov, som ale presvedčený, že k tomu nedôjde, “povedal Alijev v interview pre nemeckú televíznu stanicu ARD.

 

Minister zahraničia Azerbajdžanu Ceyhun Bayramov, keď komentoval predtým možnosť zapojenia Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OSKB) do konfliktu v Karabachu, podotkol, že Baku nepodporuje “rozširovanie kontextu konfliktu ani jeho zóny”.

“Azerbajdžan nepodporuje myšlienku o rozširovaní kontextu konfliktu alebo jeho zóny. Tým, že Arménsko ostreľuje zo svojho územia azerbajdžanské mesta, obytné štvrte a civilné obyvateľstvo ďaleko od zóny konfliktu, sa pokúša donútiť Azerbajdžan k odvetnej paľbe, a zatiahnuť takto do konfliktu tretie štáty. Dali sme najavo, že nebudeme odpovedať na podobné provokácie Arménska. Našou reakciou na to bude oslobodenie okupovaných území Azerbajdžanu, “povedal Bayramov v interview pre Sputnik.

Azerbajdžanské sily sa vo štvrtok po viac ako mesiaci intenzívnych bojov priblížili ku kľúčovému mestu Náhorného Karabachu – Šuši. Udialo sa tak v čase, keď sa najvyšší diplomati Arménska a Azerbajdžanu v súvislosti s bojmi o tento odštiepenecký región pripravujú na ďalšie rokovania o mierovom urovnaní konfliktu.

 

Pašinjan požiadal Rusko o konzultácie o bezpečnostných otázkach v Arménsku

Arménsky premiér Nikol Pašinjan požiadal Moskvu, aby poskytla konzultácie o otázkach bezpečnosti. Baku a Jerevan majú tiež počas týždňa poskytnúť zoznamy väzňov k výmene. Ako je uvedené v žiadosti, ktorá je zverejnená na webe ministerstva zahraničia republiky, Pašinjan poslal list, kde “dôkladne popísal situáciu” v Náhornom Karabachu a “výzvy s tým spojené”. V liste sa hovorí napríklad o “okolnostiach presunu zahraničných ozbrojených teroristov z Blízkeho Východu a ich účasti na bojových akciách proti Náhornému Karabachu”.

Arménska strana tam tiež žiada o “okamžité konzultácie”, aby došlo k zisteniu “druhu a rozsahu pomoci”, ktorú môže Jerevanu Moskva poskytnúť na základe Zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci z 29. augusta roku 1997.

Baku a Jerevan poskytnú zoznamy väzňov pre prípadnú výmenu, a to do jedného týždňa. Uvádza sa to vo vyhlásení spolupredsedov Minskej skupiny OBSE (Rusko, Francúzsko, USA).

“Strany poskytnú počas jedného týždňa aktuálny zoznam zadržaných väzňov s cieľom zabezpečiť prístup a možnú výmenu,” uvádza sa.

Okrem toho sa píše, že strany sa budú aktívne podieľať na procese výmeny tiel zabitých v oblasti bojových akcií. V neposlednom rade sa ministri zahraničných vecí oboch štátov dohodli, že nebudú útočiť na civilistov a nevojenské objekty v oblasti karabašského konfliktu, uvádza sa vo vyhlásení.

 

Arménsko sa útokmi na civilistov snaží zatiahnuť Rusko do vojny v Náhornom Karabachu

Vojenský expert Igor Korotčenko vysvetlil význam raketových útokov Arménska na azerbajdžanské mestá. Je presvedčený, že konečným cieľom je zatiahnuť Rusko do konfliktu v Náhornom Karabachu. Vojenský expert, šéfredaktor časopisu Národná obrana Igor Korotčenko vysvetlil, prečo Arménsko potrebuje raketové útoky na Azerbajdžan. Korotčenko tvrdí, že je to snaha ako Rusko vtiahnuť do konfliktu.

„Raketové útoky arménskych ozbrojených síl na azerbajdžanské mestá majú za cieľ vyprovokovať Baku k odvetným opatreniam, aby sa Jerevan mohol obrátiť na Rusko a CSTO so žiadosťou o vojenskú podporu ako„ obeť agresie “,“ uviedol Korotčenko na svojom twitteri.

 

Arménske orgány informovali, že pohraničná stráž prešla na preventívne údery, aby zabránila pokusu azerbajdžanskej armády preraziť južným smerom. Baku medzitým uviedlo, že ozbrojené sily krajiny majú právo zničiť akékoľvek nepriateľské vojenské objekty, nech sú kdekoľvek. Azerbajdžan hovoril aj o stratách medzi civilistami – vojna si vyžiadala 39 obetí.

 

Desivé zábery z dnešného nočného raketového útoku arménskej armády na azerbajdžanské mesto Ganja. Video

 

V súčasnosti sa diskutuje o otázke organizácie rokovacieho procesu, ktorý by mohol zastaviť vypuknutie násilia. Podľa tlačového tajomníka ruského prezidenta Dmitrija Peskova sa na rokovaniach môže zúčastniť Turecko, ktoré podporuje Azerbajdžan, iba ak s tým budú súhlasiť všetky strany.

 

Arménska armáda zahájila zatiaľ najväčší raketový útok 16.októbra na mesto Ganja, kedy útočili balistické rakety Elbrus / SKAD (R-17). Azerbajdžanské úrady tvrdia, že najmenej 20 domov bolo zničených pri útokoch na mesto. Počas raketových útokov boli zasiahnutí mnohí civilisti vrátane maloletých. Očití svedkovia hlásili 3 silné explózie v meste. Je zrejmé, že nevinní civilisti v druhom najväčšom meste Azerbajdžanu boli cielene vystavení raketovým útokom Arménskej armády.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov