Generál Qassem Soleimani
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší Trumpov ťah pred voľbami? CIA a FBI varujú pred údajným Iránskym atentátom

 


USA, 2.november 2020 (AM) – Americké ministerstvo obrany v piatok varovalo, že existujú vážne hrozby voči vysokým predstaviteľom Pentagónu zapleteným do atentátu na generála Qassema Soleimaniho. Podľa stanice Al-Alama Pentagón tvrdí, že získal bezpečnostné informácie a tvrdí, že tieto informácie sú v súlade s informáciami získanými CIA a kanceláriou FBI, podľa ktorých hrozí vážne riziko odvetných operácií na páchateľoch atentátu na veliteľa Iránskych ozbrojených síl.

Ide o ďalší Trumpov bluf pred voľbami? Pripomenutie voličom, že existuje vonkajší nepriateľ? Pretože táto informácia nie je až taká tajná ako sa zdá. V Iráne sa verejne totiž hovorí, že všetci čo sa na atentáte na generála Soleimaniho podieľali, musia zaplatiť za tento zločin. Iránski vodcovia nielenže nechcú upokojiť rozhorčenie ľudí zoči-voči tomuto ohavnému zločinu, ale aj vydali zatykače na 36 amerických politických a vojenských vodcov vrátane Donalda Trumpa a sú odhodlaní vykonať svoje rozhodnutie. Ak by sa iránske vedenie chcelo vyhnúť konfrontácii s USA, uspokojilo by sa s raketovým útokom proti irackej základni Ain al-Asad minulý rok v januári a nikdy by nepovedalo, že tento útok bol iba súčasťou ich odvetných opatrení. Skutočná pomsta spočíva v útoku na všetkých plánovačov a páchateľov tohto zločinu na čele s Donaldom Trumpom.

Atentát na generála Soleimaniho nie je len politickou záležitosťou, ale aj trestným činom, pri ktorom je na území hostiteľskej krajiny zavraždený hosť, ktorý vstúpil do inej krajiny na základe oficiálneho pozvania jej vodcov. Napokon patrí k veliteľom v boji proti medzinárodnému terorizmu a jeho vrahovia musia byť potrestaní. Naliehanie Iránu na trestné stíhanie zločincov a teroristov má niekoľko dôvodov, ako napríklad:
– Americká armáda nedokáže túto krajinu ochrániť pred odvetnými operáciami Iránu.
– Krv Iráncov je vzácna a kto ju prelieva, musí zaplatiť veľkú cenu.
– Vláda USA musí mať nočnú moru z iránskej pomsty a musí sa báť akéhokoľvek pohybu, alebo akcie zo strany Teheránu.
– Časy, keď USA páchali trestné činy bez obáv z odvetných opatrení alebo trestov, sú preč.
– USA už nemôžu pokračovať v trestnej a teroristickej politike voči iným národom.

Pre Irán je postačujúci už len fakt, že sa bezpečnostné sily USA dozvedeli o postoji Iránu k tomuto skutku. Rovnako je pre Irán dôležité, že Američania sa začínajú obávať odvetných akcii. To dokazuje, že dostali správy o tom, že Irán trvá na tom, aby pomstil krv generála Soleimaniho.

Irán už dlho žil v embargách rôzneho druhu a rôznej intenzity. Národ si tak zvykol na skutočnosť, že Amerika je ich nepriateľom. Nutnosť spoľahnúť sa len na vlastné kapacity v skutočnosti posunul krajinu k rozvoju svojich vnútorných kapacít ako mozgových, tak aj výrobných. A preto je vo svojej podstate takéto embargo spásou pre krajinu v ktorej je dostatok potrebných surovín nato, aby národ dokázal žiť. Ropa je samozrejme veľkým magnetom záujmu o Irán. Čína to jasne dáva najavo a nikdy sa s tým netajili.

Irán nie je tak opustený ako by sa mohlo zdať. Ich spolupráca s Ruskom, Čínou a inými krajinami vzdorujúcimi hlúposti Amerických vedúcich predstaviteľov, necháva Iránu možnosť na rozvoj aj v časoch embarga.

Dňa 3. januára USA vykonali v okolí medzinárodného letiska Bagdade vojenskú operáciu, v dôsledku ktorej bol zavraždený iránsky generál a veliteľ špeciálnej jednotky Iránskych revolučných gárd Kásim Sulejman spoločne so zástupcom veliteľa irackej šiitskej domobrany Abú Mahdi al-Muhandisem. Donald Trump vyhlásil, že operácia sa uskutočnila na jeho rozkaz. Kroky Washingtonu viedli k prudkému rastu napätia v americko-iránskych vzťahoch. Odvetou zaútočil Irán na americké základne v Iraku. Po týchto udalostiach odovzdala medzinárodná koalícia na čele s USA irackým vojakom radu objektov, kde boli predtým dislokovaní americkí vojaci.

Tajomník Najvyššej rady národnej bezpečnosti Iránu Ali Shamkhani v júli uviedol, že atentát na generála Kásima Sulejmáního bola “najväčším darom” Spojených štátov pre terorizmus. Slová Shamkhaniho zdieľala agentúra Press TV.

“Nenahraditeľná úloha Kásima Sulejmáního a Abú Mahdi al-Muhandisa v boji proti takfirskému terorizmu v regióne a odhaľovaní šarády protiteroristických amerických rokovaní vyvolala zlosť a nenávisť na zo strany USA a sionistického režimu Izraela,” Povedal Shamkhani pri oslovení na schôdzke venovanej vražde Sulejmáního. K tomu dodal, že medzinárodné spoločenstvo musí oceniť obete dvoch vojenských činiteľov. Ich úsilie podľa Shamkhaniho zabránilo šíreniu takfirského terorizmu po celom svete.

Irán  vydal zatykače na politických a vojenských zástupcov Spojených štátov a ďalších krajín, ktorých podozrieva z účasti na vražde Sulejmáního. Na list bolo zaradených  36 osôb  vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, o ich zadržanie Irán tiež požiadal Interpol. Neskôr v Interpole odpovedali, že nebudú zvažovať iránske žiadosti o zadržanie amerického prezidenta. Organizácia sa odvolávala na to, že nemôže podnikať kroky spojené s politikou, náboženstvom či rasovými otázkami.

Pjakin: Medzištátne vojny a “medzinárodný terorizmus“ na príklade škandálu „Irancontras“

Vzťahy medzi Iránom a Spojenými štátmi sa dramaticky zhoršili po nástupe Donalda Trumpa do úradu amerického prezidenta v roku 2017. Americká strana odstúpila od dohody, ktorá obmedzovala iránsky jadrový program výmenou za uvoľnenie sankčného režimu, a uvalila na islamskú republiku tvrdé sankcie, ktoré sa predovšetkým dotkli exportu ropy. Od tej doby sa v Perzskom zálive uskutočnilo niekoľko incidentov vrátane zostrelenia amerického dronu, bombových útokov na komerčné tankery a útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii, z ktorých Washington obvinil Irán. Okrem zostrelenie dronu, ktorý sa podľa Teheránu dostal do iránskeho vzdušného priestoru, Irán svoju zodpovednosť odmieta.

V polovici tohto marca Centrálne veliteľstvo amerického námorníctva oznámilo, že motorové člny Iránskych revolučných gárd vykonali v Perzskom zálive nebezpečné manévre v blízkosti amerických vojnových lodí. Iránske revolučné gardy však uviedli, že zodpovednosť za provokácie nesú Američania. Po incidente nasledoval rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa ničiť iránske vojenské lode, ktoré na mori prekážajú americkým silám. Teherán varoval pred ozbrojenou odvetou v prípade ohrozenia svojich plavidiel, Námorníctvo Spojených štátov pritom označil za teroristickú silu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov