Sergej Michajlovič Čenčik
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin pokračuje v čistkách Národnej gardy: Odvolal náčelníka Generálneho štábu

Rusko, 2.november 2020 (AM) – Ruský prezident Vladimir Putin odvolal z funkcie náčelníka Generálneho štábu vojsk Národnej gardy generálplukovníka Sergeja Čenčika. Dekrét zverejnený na vládnej stránke hovorí o prepustení generálplukovníka Sergeja Michajloviča Čenčika z postu náčelníka Generálneho štábu Národnej gardy Ruskej federácie – prvého zástupcu riaditeľa Federálnej služby Národnej gardy Ruskej federácie – vrchného veliteľa Národnej gardy Ruskej federácie.


 

Vyhláška nadobudla účinnosť okamžite od podpisu. Generálplukovník prevzal funkciu vedúceho ústredia Národnej gardy 20. mája 2016. Predtým pôsobil ako vedúci hlavného riaditeľstva Ministerstva vnútra Ruska pre severokaukazský federálny okruh a zástupca vedúceho oddelenia ministerstva vnútra pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu.

 

Prepustenie 58-ročného Čenčíka sa predpokladalo už od októbra kedy boli z podvodov obvinení a prepustení generál Rosgvardie – Viktor Zolotov a Sergej Milejko. Prepustenie Čenčika je logickým pokračovaním personálnej očisty v rezorte, ktorá sa začala „čestnou rezignáciou“ v júni minulého roku ďalšieho prvého zástupcu Sergeja Melikova. Pripomeňme, že člen Dzeržinskej divízie Sergej Melikov do roku 2011 zastával vedúce pozície vo velení vnútorných jednotiek a potom sa stal veliteľom Jednotnej skupiny síl (UGV) pre protiteroristické operácie na severnom Kaukaze. V roku 2014 generál odišiel z vojenskej služby a nastúpil na post prezidentského vyslanca v rovnakom federálnom okruhu. Spolu so svojím zástupcom „vytiahol“ aj svojho dlhoročného kolegu Sergeja Milejka. A v roku 2016 sa vrátil slúžiť ako hlavný logistik v Rosgvardii.

 

 

Ruský analytik Chazin: „Putin začne po voľbách v USA zariaďovať čistky ruských elít“

Putin usporiada „puč“ medzi elitami, aby zabezpečil ekonomický rast v krajine, uviedol minulý týždeň ekonóm Michail Chazin. Čistenie sa podľa neho začne po voľbách v USA. Podľa Chazina je nedostatok ekonomického rastu v Rusku jedným z kľúčových problémov, ktoré sa hlava štátu teraz s ťažkosťami snaží vyriešiť. Existujú na to dva dobré dôvody.

 

Prvým je, že bez ekonomického rastu nebude štát jednoducho schopný splniť všetky povinnosti prijaté počas pandémie koronavírusu COVID-19. Ekonomický rast je preto nevyhnutný, aby sa zabránilo sociálnym otrasom a zachovala sa legitimita orgánov, vysvetlil ekonóm.

Druhým dôvodom podľa experta je, že ak krajina preukáže hospodársky rast na pozadí Európy a Spojených štátov, ktoré prešli do záporných čísel, automaticky z toho Rusko, vyjde ako víťaz v konkurencii systémov. Západný projekt kapitalizmu teda môže byť porazený novým ekonomickým modelom, ktorý sa objavuje v našej krajine, – poznamenáva Chazin.

 

Arktída: Jediným spojencom Ruska je ako vždy iba vlastná armáda a námorníctvo

 

A jediný spôsob, ako dosiahnuť ekonomický rast, je podľa ekonóma organizácia „čistky“ od elít. Pretože súčasná prozápadná elita v Rusku robí všetko pre to, aby zabránila ekonomickému rastu. Putin tomu veľmi dobre rozumie. To znamená, že po voľbách v USA môže prezident podniknúť rozhodné kroky proti ruskej elite na všetkých úrovniach vlády, – uviedol Chazin v rozhovore pre rozhlasovú stanicu „Hovorí Moskva“.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov