.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Sýria: Protiamerické peklo začína? Zostrelený americký vojenský vrtuľník

 


Sýria, 2.november 2020 (AM) – Vojna proti okupácii USA na východnom brehu Eufratu sa práve dostala na ďalšiu úroveň. 24 hodín po likvidácii šéfa sýrskej siete na pašovanie ropy v Hassake, ktorý mal dohliadať na ďalšiu várku pašovania Sýrskej ropy do Turecka, bol túto sobotu 31. októbra zostrelený americký vojenský vrtuľník.

A to nie kdekoľvek, ale v Al Chaddadeh, kde má Amerika dobre vybavenú vojenskú základňu, ktorej hlavnou funkciou je nielen predaj kradnutej ropy, ale aj prevádzanie teroristov, z ktorých stovky bolo prepustených na slobodu na sýrsko-iracké hranice. Chaddadeh bol, pripomeňme si, pred pár dňami dejiskom nočnej operácie komando, ktoré kurdskí agenti Pentagónu tvrdili, že pomerne rýchlo zneškodnili. Ale na oplátku, zničený americký vrtuľník znamená, že americké špeciálne sily začínajú strácať kontrolu nad svojimi pozíciami tvárou v tvár kmeňovej armáde, ktorá zo dňa na deň rozširuje svoje pole pôsobnosti.

Teroristom blízky portál Jesr Press potvrdil pád americkej helikoptéry vo vidieckej časti v guvernáte Hassaké. Očividní svedkovia ešte dodali, že videli helikoptéru spadnúť priamo na americkú základňu. Celý tento útok znamená tiež toľko, že útočníci si počkali na vhodnú chvíľu k útoku a využili slabú chvíľku nepriateľa. Dá sa to nazvať partizánskou vojnou a proti tej prakticky stále neexistuje pre regulárne zložky účinná obrana. Náklady na vedenie boja s partizánmi sú obrovské a úspechy v ich likvidácii sú len minimálne. Tento incident popisoval portál, ktorý sa netají podporou teroristov. Treba len zistiť ktorých, keďže US armáda ich tiež svojim spôsobom chráni. Možno však ide o iných teroristov, ktorí si dovolili použiť zbrane proti ich pôvodnému chlebodarcovi, lebo možno v hambáči našli iné, než povolené mäso? Ťažko povedať, rozhodne však stojí zato sledovať vývoj situácie.

Po incidente sa lokálna tlač išla pretrhnúť a stavala túto udalosť do veľkej, snáď až kultovej dôležitosti. Pád americkej helikoptéry je jedna vec. Druhá vec je však skutočnosť, že bola zostrelená proti americkým frontom, ktorý sa v Sýrii vyformoval a začal konať. Prezident Asad varoval Ameriku a požadoval od Američanov odchod zo Sýrie pod hrozbou veľkého ťaženia proti ich okupantskej armáde.
Nenechajme sa však uniesť jednou zostrelenou helikoptérou. Americkí okupanti majú stále dosť možností ako sa brániť a pokračovať vo svojej ilegálnej činnosti na pôde Sýrie, kde ich nikto nepozval. K tom všetkému ešte podľa sýrskych zdrojov dohliadajú na výcvik a prevoz teroristov do zón, kde ich potrebujú.

Tento otvorený ozbrojený útok môže však byť ďalším krokom v intenzite proti amerických akcii ľudí, združených do kmeňového odporu. Američanom takéto útoky rozhodne sťažia ako prevážanie kradnutej ropy, tak aj teroristov do Turecka, prípadne iných častí v tomto regióne.

Situácia v regióne sa začína vyostrovať. Tento krát to nie je proti teroristom, ale proti Američanom, čo je v konečnom dôsledku pravdepodobne to isté s tým rozdielom, že jedni nosia US vlajku na pleci a tí druhí prevážajú muníciu na kozách a osloch.
V oblasti sa začínajú objavovať nové zbrane ako Iránske, tak aj Ruské. Na severe vidno Iskander prípadne Kalibr systémy, ale v iných oblastiach to bude hlavne nový organizovaný odpor, ktorý môže zmeniť pôvodné plány okupantov.

V dôsledku toho 30. októbra „záhadné“ samovražedné drony zasiahli niekoľko cieľov v severozápadnej oblasti Sýrie (Idlib), ktorú ovládali protureckí teroristi. Drony zasiahli ciele v blízkosti miest Kafar Takharim, Deir Sunbul, Arihah a al-Bara ležiacich na vidieku južne a severne od Idlibu. Jeden z dronov kamikadze zameral s vysokou presnosťou americkú húfnicu M1 155 mm, ktorú nedávno dodalo Turecko teroristom vo Veľkom Idlibe. Podľa rovnakého zdroja jeden z úderov zabil troch teroristov Ahrar al-Sham a niekoľko ďalších zranil.

Drony, ktoré zasiahli ciele v Idlibe mali krídla vo forme DELTA a dá sa preto predpokladať, že išlo o rovnaké drony, ktoré boli použil Sýrsky odboj proti konvoju s kradnutou ropou. Drony takto môžu neutralizovať podobné aktivity, ktoré sú namierené priamo či nepriamo proti Sýrii. Turci v týchto útokoch prichádzajú o veľké materiálne hodnoty. Dôležitejšie je však psychologická stránka veci, keď si prisluhovači okupanta uvedomia, že už ich strýko SAM nedokáže ochrániť.

Výhodou útokov týchto dronov je vysoká presnosť zásahu a preto sú civilné obete skutočne len minimálne. Niektoré nemenované lokálne zdroje oznámili, že nový iránsky dron TOUFAN prišiel posilniť Sýrsky odboj. Toto zariadenie je vybavené najmodernejšou elektronikou. Dron je schopný zostať utajený pred radarmi a hlavným prínosom tohoto zabijaka je kamera umiestnená na špici. Tá umožní sledovať cieľ až do momentu zásahu. Účinnosť týchto dronov je mimoriadne vysoká práve vďaka možnosti sledovať cieľ. Americké, ale aj Turecké teroristické skupiny sa preto môžu kedykoľvek znenazdania ocitnúť v mieridle týchto zabijákov a na únik budú mať už len veľmi málo času.

Táto taktika je možno odpoveďou na nemožnosť bombardovania vysoko osídlenej oblasti ako je práve Idlib a kam bolo vysťahovaných v autobusoch mnoho skupín teroristov. Pri pohľade na autobusy odvážajúce teroristov mi to pripadalo ako socialistické zájazdy ROH (revolučné odborové hnutie) na brigádu zberu repy. Akoby nikomu nevadilo, že sú to ľudia, ktorí zdvihli zbraň proti slobodnému národu. Aké zľutovanie, aký zber repy? V každom prípade proturecké teroristické skupiny by sa mali obávať v Idlibe rovnakého teroru aký spôsobujú Turecké spolu s Izraelskými dronmi v Arménsku.

Čo urobí prezident Asad s 500 väzňami “made in USA” ktorých zadržiava?

Pred troma týždňami skupina nazývaná Východosýrsky odboj  zverejnila video, ktoré zachytáva reprodukciu raketového útoku na americkú základňu al-Tanf a stále tvrdí, že jej akcie sa budú prelínať s akciami kmeňových armád zložených z tisícov ľudí bojujúcich proti Americkým okupantom a ich agentom na východnom brehu Eufratu.

.

Posilnení fiaskom US armád všade kde prídu, odpor k Američanom prerástol v Sýrskej populácii v takej miere, že sa začali svojvoľne organizovať armády dobrovoľníkov do organizovaných skupín s cieľom prinútiť ich k odchodu z východnej časti Eufratu a z celej Sýrie. Pred vyše týždňom explodovala bomba, keď okolo prechádzal jeden z desiatok vojenských konvojov, ktoré prevážajú US vojaci z Iraku do Sýrie. Je známe, že tieto konvoje, ktoré sú strážené Američanmi, prevážajú bez povolenia aj Sýrsku ropu. Rovnako však americká armáda pomáha pri vytváraní základní pre intenzívny výcvik teroristov v tejto oblasti.

Pred niekoľkými dňami proamerické “Sýrske demokratické sily” prepustili na slobodu stovky teroristov držaných vo väzení al-Hol (Hasaké, severovýchod Sýrie) s cieľom využiť ich na zabezpečenie, okrem iného, ​​ochrany týchto konvojov! Tieto informácie, uniknuté z americkej tlače v období pred prezidentskými voľbami o uponáhľaných cestách vysokopostavených agentov Bieleho domu do Damasku a ktorých cieľom bolo dosiahnuť prepustenie „dvoch amerických štátnych príslušníkov“, mohli preto dobre podceniť skutočný počet „amerických vojnových zajatcov“ v Sýrii. V skratke, Sýrsky prezident Asad stavia USA do politických aj vojenských klieští. Kmeňová armáda a jej spojenci odporujú Američanom, zatiaľ čo Damask požaduje, aby sa Trump a jeho gang stiahli z východnej oblasti od Eufratu.

“V skutočnosti nejde o dvoch amerických štátnych príslušníkov, ale o zhruba 500 väzňov americkej národnosti v rukách sýrskeho štátu, ktorí tvoria veľmi veľké zlaté vajco, ktorého sa Trump nemohol len tak vzdať”, potvrdzuje politológ Hanizadeh, ktorý ešte dodal:„ Zdá sa, že cesta zástupcu Bieleho domu v Sýrii bola dlho očakávaným spúšťačom volebného scenára odchádzajúceho prezidenta USA. Zdá sa však, že prezident Assad nie je v tomto smere dosť flexibilný a chce získať od Američanov významné ústupky.”

Najmenej 5 000 amerických vojakov rozdelených do malých skupín dorazilo do Sýrie za posledných 12 mesiacov na palube konvojov, o ktorých sa nám hovorí, že sú určené výhradne na pašovanie sýrskej ropy. Realita je však taká, že ide o dôstojníkov, ktorí keď už prídu na miesto, prichádzajú do kontaktu s teroristami, aby ich vycvičili a poslali na útok na sýrske sily a ich spojencov. Ak Trump chce, aby boli Američania prepustení, a teda volebná trofej, Američania musia zmiznúť z východného Eufratu.

Sýrska armáda zadržiava zatiaľ približne 500 Američanov a vzhľadom na zvyšujúci sa rozsah protiamerických útokov na východnom brehu je pravdepodobné, že tento počet v nasledujúcich týždňoch veľmi výrazne vzrastie. Sýria navyše nie je podľa medzinárodného práva povinná ich prepustiť. Pretože sú agentmi a dôstojníkmi amerických tajných služieb rozmiestnených medzi skupinami klasifikovanými ako teroristické, čo predstavuje prínos pre sýrsky štát z hľadiska vyjednávacích kapacít. Sýrska vláda ich mohla v čase zatknutia popraviť, uväznila ich však, aby sa stali jej tromfom proti Američanom.

Trump využíva všetky príležitosti na víťazstvo nad svojim demokratickým rivalom. V tomto prípade sa snaží presvedčiť vládu v Damasku, aby prepustila 500 amerických väzňov zadržiavaných v Sýrii, a tým získala ústupky na prahu prezidentských volieb. Assad však bude súhlasiť iba s oslobodením amerických teroristov výmenou za skutočné ústupky, stiahnutie amerických síl a ukončenie zákona Cezar okrem iného. Niektoré hlasy dokonca spomínajú golanskú otázku, ktorá by sa mohla znovu objaviť, čo znepokojuje Izraelčanov. Al-Tanf je už kartou pre Izrael a jej strata by pre nich bola katastrofálna.

Denník Wall Street Journal vo svojom nedeľnom vydaní odhalil, že úradník Bieleho domu odcestoval do Damasku, aby tajne rokoval so sýrskymi orgánmi a presvedčil ich, aby povolili prepustenie aspoň dvoch zadržaných občanov USA v Sýrii. Je zrejmé, že otázka zadržiavaných Američanov v zahraničí je jednou z priorít Trumpovej administratívy. Denník citoval vládnych činiteľov USA a ďalšie zdroje o priebehu rozhovorov, podľa ktorých tajné rokovania v Damasku viedol Kash Patel, poradca viceprezidenta.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov