.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Kedmi: Prečo si Putin dával pozor pri označení sporných území v Karabachu vo svojom prejave

Rusko, 3. november 2020 (AM) – Bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby Jakov Kedmi komentoval nejasnosti vo vyhláseniach ruského prezidenta ohľadne situácie v Náhornom Karabachu.


Prejav ruského prezidenta Vladimira Putina na stretnutí diskusného klubu Valdaj, počas ktorého nastolil otázku vývoja konfliktu medzi Azerbajdžanom a Arménskom v Náhornom Karabachu, naďalej vzbudzuje záujem médií. V materiáli online publikácie Svobodnaja Pressa bola teda pozornosť bývalého šéfa izraelskej špeciálnej služby Nativ –  Jakova Kedmiho upriamená na slová ruského vodcu. Expert bol požiadaný, aby komentoval slová šéfa Ruskej federácie o „rovnakých partnerských vzťahoch s Azerbajdžanom aj s Arménskom, dôležitosti hľadania kompromisu v tejto zložitej otázke“, pričom poukázal na skutočnosť, že „situácia, v ktorej Azerbajdžan stratil významnú časť územia, nemôže trvať večne“. …

 

Izraelskému odborníkovi bolo ponúknuté, aby komentoval tak nejednoznačnosť pohľadov o ozbrojenom konflikte v Zakaukazsku, ktorá sa tiahne po celé desaťročia. Odborník tu však nevidel žiadne rozpory.

„Putin určite, absolútne presne povedal„ významné územia “: nepovedal„ všetky územia “,“ vysvetlil Kedmi hlavný bod prejavu ruského vodcu a poukázal na to, že ak by Putin hovoril anglicky, tak by použil toto konkrétne označenie. Odborník uviedol, že podľa pochopenia ruských orgánov „by sa malo pod Baku vrátiť„ územie siedmich regiónov Azerbajdžanu, ktoré zabavilo Arménsko, odkiaľ bolo vyhostených asi 700 tisíc Azerbajdžancov “. “Presne o tom hovoril, súdiac podľa toho, ako opatrne, ale celkom jasne definoval územnú otázku,” zhrnul Kedmi a poznamenal, že Putin jasne vyjadril svoj postoj k vyriešeniu územnej otázky v tomto konflikte, pričom poukázal na to, že o národnej otázke by „mali rozhodnúť dva národné štáty samy“.

 

Putinov historický prejav: “Obávame sa len jednej veci – ako neprechladnúť na pohrebe našich neprajníkov”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov