Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Hrozba terorizmu v Spojenom kráľovstve sa zvýšila na stupeň “závažný” – reakcia na Viedenský útok

Veľká Británia, 4. november 2020 (AM) – Úroveň nebezpečenstva terorizmu v Spojenom kráľovstve sa zvýšila zo „značnej“ na „závažnú“. Tento krok znamená, že sa šéfovia bezpečnostných zložiek domnievajú, že útok je vysoko pravdepodobný, ale o bezprostrednom incidente neexistujú žiadne konkrétne informácie.


 

Londýn odtajnil správu o úlohe tajných služieb Mi-6 a CIA pri puči v Iráne v roku 1953

 

Tento krok nasleduje po pondelňajšej nočnej streľbe vo Viedni, pri ktorej zahynuli štyria ľudia. Minulý týždeň zahynuli pri útoku nožom vo francúzskom Nice traja ďalší a minulý mesiac v Paríži zavraždili učiteľa. Hodnotenia úrovní ohrozenia prijíma Spoločné stredisko pre analýzu terorizmu (JTAC), ktoré je súčasťou MI5 a ktoré vydáva svoje odporúčania nezávisle od vlády. Päť úrovní ohrozenia stanovených JTAC je:

Nízky – útok je vysoko nepravdepodobný
Mierny – útok je možný, ale nie pravdepodobný
Značný – útok je pravdepodobný
Závažný – útok je vysoko pravdepodobný
Kritický – útok je vysoko pravdepodobný v blízkej budúcnosti

 

Teror má jediný cieľ – vyprovokovať občiansku vojnu v Európe. Pri útoku vo Viedni zomreli štyria ľudia

 

Skupina útočníkov  v pondelok večer zorganizovala sériu útokov v centre Viedne, jeden okoloidúci zomrel na mieste, jedna zranená neskôr zomrela v nemocnici, zomreli štyria ľudia, ďalších 15 bolo zranených. Jeden z útočníkov bol zabitý, ostatní sa stihli skryť. Rakúske orgány celý incident považujú za teroristický útok. K sérii útokov došlo v centre rakúskeho hlavného mesta. Najskôr sa okolo 20:00 začalo strieľať v ulici Seitenstettengasse – neďaleko tohto miesta sa nachádza synagóga, preto sa v prvých správach hovorilo o tom, že práve ona bola cieľom útočníkov. O niekoľko hodín neskôr Kurz oznámil, že motívy útočníkov sú neznáme, ale “antisemitský motív nemôže byť vylúčený, zvlášť vzhľadom k miestu teroristického útoku” . Celkovo polícia a Ministerstvo vnútra Rakúska informovali o šiestich miestach útokov.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov